用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2013年度小一家長加油站!
樓主: carriebaby111
go

2013年度小一家長加油站!   [複製鏈接]

回覆:hellojenny 的帖子

我們真係有時比d小鬼激死,我個仔咪又係咁,叫佢主動些舉手答問題,佢話唔想舉,
老師叫佢表演唱歌講故事,唔講,話怕比人笑……由佢啦,如果小朋友是可以任由我們做家長的擺布,就不是小朋友啦!而家要調整的是我們做爸媽的心態,個事實是,唔收是正常的,收了是bonus ,過程中盡了力和責任就ok la!雖然講是容易,個境一來,要做到真的不易,不緊要,起碼當我們苦惱時,只要想起這一點,心情就會好了點, 心情好了點,對自己感覺又會好了點,對孩子又會寛容點

michelletang11  totally agree  發表於 12-9-5 12:09
hellojenny    發表於 12-8-30 16:32

回覆:carriebaby111 的帖子

多謝你地的正能量。特別係ek成日都係見好叻的小朋友,自己嗰個只係一般孩子,真係好為佢担心架
同埋擔心同壓力又唔可以過俾佢,真係要小心啲。

引用:多謝你地的正能量。特別係ek成日都係見好叻

原帖由 qwe2132007 於 12-08-30 發表
多謝你地的正能量。特別係ek成日都係見好叻的小朋友,自己嗰個只係一般孩子,真係好為佢担心架
同 ...
每個小朋友,包括我們,都有一個自己發展的時間表,現在你的小孩在某個範疇可能還未行,但不代表以後都是,我曾經在教育界打滾了一段時間,看見很多孩子都可以後來追上,只要是timing 和遇到個好老師,就會有很好的成就,所以不要氣餒!你可以又再想想,怎樣發掘孩子多些優點?可能他有很多潛質等你去發現呢?

HappiMom  講得好啱呀!  發表於 12-10-18 23:47
HappiMom  講得好啱呀!  發表於 12-10-18 23:47

回覆:carriebaby111 的帖子

喜歡你那句:「唔收是正常的,收了是bonus」,可能就是我的心聲吧!

回復 hellojenny 的帖子

你好 interesting, 你個仔也很可愛啊!

2lovelykids 發表於 12-8-31 09:03
喜歡你那句:「唔收是正常的,收了是bonus」,可能就是我的心聲吧!

絕對認同...

回覆:2013年度小一家長加油站!

我們這一代要在這個社會生活都已經不容易,不敢想象我們的孩子將來會怎樣,有時看見很多大學生畢業後就想過著退休的生活,想買樓買車買電話,總之就是物質,究竟點樣先可以令到一個在這個年齡應該充滿希望和幹勁的年青人會這麼樣呢?心痛……

回覆:2013年度小一家長加油站!

還是因為,讀了15年的書令他們真的累透了呢?因為在香港讀書,求學真是求分數,少一分努力,都冇機會入大學,!所以我們都是放輕鬆一點, 不要讓孩子們承受過多的壓力...平常心面對吧

HappiMom  我覺得每個年代都有每個年代既問題,其實當年我地考會考同A level 都好辛苦,我地哩代家長可以做既就係幫助小朋友建立正面既人生態度,培養一些興趣   發表於 12-10-18 23:55
HappiMom  我覺得每個年代都有每個年代既問題,其實當年我地考會考同A level 都好辛苦,我地哩代家長可以做既就係幫助小朋友建立正面既人生態度,培養一些興趣   發表於 12-10-18 23:55

醒目開學勳章 王國長老

感謝樓主發出這個帖作鼓勵, 希望今年投考2013年小一的小朋友及家長, 努力, 加油!

記住每一位小寶貝也有優點, 一次面試的失敗並不代表永遠, 因他們只是五/六歲的小朋友. 相信他們也儘力的去面試.

大家互相鼓勵, 共同面對
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

引用:感謝樓主發出這個帖作鼓勵,+希望今年投考20

原帖由 JoJo 於 12-09-01 發表

感謝樓主發出這個帖作鼓勵, 希望今年投考2013年小一的小朋友及家 ...

我女女都係2013入讀小一, 宜家睇緊一些直資/私校, 都諗住報4-5間, 大抽獎都係試彩數, 大家加油啦!

保良局陳守仁小學楊永明校長

十分贊同"而家要調整的是我們做爸媽的心態,個事實是,唔收是正常的,收了是bonus", 我同老公都係咁樣講....而家任何一間叫得出名既學校, 都有幾千人報名, 從中先揀得百幾人, 兢爭仲大過搵工! 回想我地細個時邊有咁恐怖, 父母都係搵間近屋企既學校就算...而家個個小朋友都真係叻左好多, 一次報校成敗得失唔代表一切, 無論結果點樣, 我地都應該以為人父母感到自豪了! 朌望EK 各爸爸媽媽和小朋友加油! 祝福大家!

回覆:ha8mo 的帖子

謝謝你 蝦八毛

我唔會同阿仔講去玩,始終面試就是面試,有些事跟去玩有很大分別。當所報的學校出了面試日期,我第一時間是去訂機票同佢去旅行。有些事我知道不是"谷"得的,但我仍會發怒,只是原因不同,如果是因為他沒禮貌,不守規則(當然前題是我會知道才算),我一定會責罵他。

點算好 發表於 12-9-4 01:12
我唔會同阿仔講去玩,始終面試就是面試,有些事跟去玩有很大分別。當所報的學校出了面試日期,我第一時間是 ...
贊成你所講, 站在一些大原則前面,我都會責罵他的!

加油呀大家~~

我地齊齊.....加油
‹ 上一主題|下一主題