用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學不是職訓(黃英琦)
樓主: elbar
go

大學不是職訓(黃英琦) [複製鏈接]

引用:"香港的「五星星」狀元缺乏獨立思考,一窩

原帖由 Sum_Ba 於 12-08-30 發表
"香港的「五星星」狀元缺乏獨立思考,一窩蜂在大學選修「環球商業」和「工商管理+法律」", 黃憑甚麼說狀元 ...
正常人都會懷疑他們一窩峰讀Global business,都係搵錢至上,這種偏見未必公平,但唔怪得人喎。

醒目開學勳章 王國長老

dolala 發表於 12-8-31 18:52
Big 4 銀行大公司,一定只請商科?請人係睇科定睇申請者的質素?除卻醫護或部分需要本科訓練的專業,一位資 ...

好現實講句, 咩人入學可以揀咩科, 你估d老闆唔知咩..........讀其他科都會有叻人, 不過商科generally speaking係多d姐 (professional工科除外)

醒目開學勳章

除了 "會計", 我覺得無需係大學揀商科...

dolala 的帖子

個問題係黃英琦何許人也,佢憑咩用自己眼光去猜度人地選科嘅目的唔係為興趣?選商科就係欠缺獨立思考,咩論據嚟㗎?唔通尖子一定要讀醫科同法律?

talknwrite  太子女一個. 父親是黃乾亨, 在黃乾亨臻美學校, 她是校監.  發表於 12-9-2 17:17

khmama 發表於 12-9-2 10:53
個問題係黃英琦何許人也,佢憑咩用自己眼光去猜度人地選科嘅目的唔係為興趣?選商科就係欠缺獨立思考,咩論 ...
她是律師背景,有些精英心態吧!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 的帖子

原來如此,唔知佢當初抱咩心態去選呢科阿女都有兩個師姐拔尖入Global business,其中一個仲chair 個global conference,相信呢啲經驗都好寶貴,對train up leadership好有用,亦终身受用。

引用:Quote:dolala+發表於+12-8-31+18:52+Big+4+

原帖由 Charlotte_mom 於 12-09-01 發表
好現實講句, 咩人入學可以揀咩科, 你估d老闆唔知咩..........讀其他科都會有叻人, 不過商科generally spea ...
呢個世界有面試的!

回復 ANChan59 的帖子

或者有些觀點家長不同意,但如果了解多少少黃小姐的背景,其實她在教育及文化方面幾有承擔,搞臻美可說是新式辦學先頭部隊,被梁淑貞冼咗敗走,搞了兆基創意書院,早前盛傳當文化局局長,文化界對她頗有好評,至少好過許曉暉

回復 khmama 的帖子

唔駛太在意她的觀點,自己知自己的情況及目標就可以,唔好太上心。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 MC1128 的帖子

我在吳志森年代的"自由風、自由phone",聽她的論點有好幾年。我對她的背景有了解,現在針對是她的專欄內容,而不是文化創意產業。

引用:個問題係黃英琦何許人也,佢憑咩用自己眼光

原帖由 khmama 於 12-09-02 發表
個問題係黃英琦何許人也,佢憑咩用自己眼光去猜度人地選科嘅目的唔係為興趣?選商科就係欠缺獨立思考,咩論 ...
她只是叫人勿羊群心態,應按實際能力和興趣選科,老生常談而已。

引用:回復+ANChan59+的帖子 或者有些觀點家長不

原帖由 MC1128 於 12-09-02 發表

或者有些觀點家長不同意,但如果了解多少少黃小姐的背景,其實她在教育及文化方面幾 ...
我敢講,從樓上某些家長回應,可見他們真的不了解出面的行情。所以要提醒,呢個世界有面試這回事,入商科混個學位回來,一面試即刻現形。人地讀商科可以搵筍工,係因為個人質素。夾硬為錢讀書,讀得辛苦時仲邊有精力提升自己?

回復 dolala 的帖子

當你講羊群心態,想請教是指大學?家長?學生?

黃小姐認為是學生,你又點睇呢?

抱歉,只是見khmama及有些網友好像不知她是何許人,見你只簡單講了她是律師出身,想補充一下,無意質疑你對她的認識。我並無討論她的專欄內容,補充的資料亦包括教育及文化兩方面,只希望大家討論時多點背景而已。

不用抱歉,我只是補充眀白她的背景而已。
她對教育應該有認識,但她的內文有根本上的錯誤。所謂羊群心態來自大學的自資課程,因為開辦容易,成本低,本少利大之下,十多年前開始大量開辦商科及電腦課程,所幾年電腦課程都在減少,因此比例上商科更多。

而資助學位因限額及整體人力規劃下,有一定比例,所以就算收生不好都會維持一定數目,例如理科及工程科。自資課程另當別論。

其實我只係質疑佢唔瞭解尖子既心態, 妄下判斷, 選科當然以興趣,理想同前途行先, 唔可以話選商科既一定係冇獨立思考, 只為去銀行賺錢, 係商界發展亦可以回饋社會, 何況讀既科目同將來既職業唔一定有關係(專科除外). 難度選醫科, 法律同藥劑就一定係有高尚情操同獨立思考? 所以我覺得佢既講法太主觀. 我都唔會太上心, 每個人想法唔同, 討論而已.

"香港的大學全面市場化,熱門的自資學位如商科雨後春筍,大學被教資會分配學額,看的是院校在各科的表現,是滯後而不是帶領人力資源發展,回應不了社會需要多元創新複合型人才的訴求。" 這一點我認同,不知黃女士有何良策?香港應往哪裏走?創新甚麼?要不要拿尖子做做白老鼠?大學要有自主(財政上,制度上)才能做到,請黃女士大力捐獻吧!香港的商家們來吧!我支持你們,多謝你們! 不要國民教育,要公民教育,要解放思想,要多元思考,要以為本,......香港的議題太多,環環相扣......其實港大成立的本意是否只為培養管理殖民地的人員呢? 港大肯定說不, 港英政府呢?

Annie123 發表於 12-9-3 09:37
而家就是說,讀 finance  都唔係話一定有野做,因為飽和
Yes, a lot of graduates end up to be insurance sales... very low salary!  Not many companies will employ management trainees now.  Unlike other countries, companies in HK mostly focus on sales rather than development and manufacturing.  Scientific and artistic industries are scarce...  

‹ 上一主題|下一主題