用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS vs 仁立,tough decision
樓主: kenzo
go

APS vs 仁立,tough decision [複製鏈接]

如果我有3個小朋友, 錢唔太大問題的話, 一定 APS !

Jackieson 發表於 12-9-4 14:11
如果有3個小朋友,我都會揀仁立!

kenzo  除了錢呢個concern外,仲要肯定APS一定會收番細佬妹先得。  發表於 12-9-4 14:38

回復 alanwong238 的帖子

我同意有部份直私的英文課程跟仁立深淺相近。但亦有部份直私的英文課程相對較深,尤其是英文小學。
或許你再了解下 TSL, SFA, KTS, SMC, APS的英語課程,才下定論吧。

如果錢唔大太問題,我唔會為在 younger sister and brother 去鋪路而剝削做大果個入讀好學校既權利. 所以,我依然 choose APS. Only personal view and no other meaning to anyone !  =)
jimmus 發表於 12-9-4 14:30
如果我有3個小朋友, 錢唔太大問題的話, 一定 APS !

Jackieson 發表於 12-9-4 14:11

回復 kenzo 的帖子

can't agree with you more, kenzo.  That's exactly what I feel.

我支持仁立, 理由簡單d, 唔洗錢既成績同要錢既成績, 秤一秤, 如係叻...升中應差不遠已 但唔洗錢就算成績差既話, 條氣都gur d, 如要錢都係咁差...老實講...真係幾唔gur...因心目中幾認為要錢就要交番咁上下質素先值回票價, 請慎重注意, 以上意見並沒有比較兩間之學術程度, 純粹單看學費上比較, 亦沒有比較APS值唔值, 不喜勿勿勿勿勿勿勿勿勿插...

jimmus  In order words, 要錢又俾得起的話, 博一鋪都冇防, 輸左又唔肉痛. 嘻嘻  發表於 12-9-4 15:05
jimmus  好同意. To me, if i have good financial background to the extent that I won't regret even $$ amount is not proportional to the result, then 就唔會有 gur or gur.  發表於 12-9-4 15:01

仁立本身是津小, 一定程度要跟教統課程指引...課程只是一個框框, 深淺在於小朋友能力...仁立鼓勵學生閱讀, 在於課堂以外認知更多...眼見有很多小朋友已能超越框框...

無論什麼學校都好,沒有最好的, 只有適合與否...

Jackieson  "無論什麼學校都好,沒有最好的, 只有適合與否"  發表於 12-9-4 23:39

回覆:Himby 的帖子

你不是從朋友口中已得知50名前後平均分既差別及水平嗎? 否則怎會肯定考50名既小朋友已可以係其他普通既官津考頭3名呢? 而且只得我一個數據又如何作比較及量度呢?

回復 Himby 的帖子

Agree x 2 !!!!

如果俾我揀, 錢唔係問題, 我會揀APS.
原因有兩個:
1. APS 非常重視音樂, 和我重視音樂教育一樣, 而且APS有水平很高的樂團, 校際比賽往往是三甲, 單是管弦樂團已分初中高級三個不同的樂團.

2. 我覺得APS的學生都是經過學校挑選, 學生程度接近, 教學進度會比較好, 此外, 家庭背景, 家長的教育理念和水平也會比較接近. 家長亦通常比較著緊孩子. 仁立始終係政府派位, 學生水平會比較大分別, 而家庭背景亦分別很大.這點可能會引起仁立在讀家長反對或不喜歡, 但我是真的有如此想法,坦然講出來 .....

題外話:
至於英文程度, 單看書本教材或試題是不全面的, 因為聽講能力是不能在當中看見. 我相信無論在仁立, APS或其他一線學校, 學生英文寫看也有一定的水平, 但聽講能力又如何呢? 我去過TSL, CKY 的open day, 他們的學生真是隨便抽一個傾下計, 也能用流利英語對答. 我也知道他們鼓勵閱讀, 很多小三小四學生已經能自己看整套英文版Harry potter.
我也很想知道, 其實仁立或APS的學生, 英文聽講能力又如何呢? 會否都鼓勵閱讀? 小三小四學生又能否自己看整套英文版Harry potter呢? 煩請解答.

#6 仁立英文程度唔會差過出面既直資或私校

及在

#32 “band 1 比例與教學程度絕對是有關係, 一間小學 如果教得唔夠難, 同學係考tsa時一定被比下去。只有tsa考得好, 升中 派位時既band 1比率才會高。而要考好tsa, 平日教學程度一定不可低, 尼個係一個簡單易明既道理。

你的道理好簡單, 但係有d自我矛盾, 因為照你#32咁講大家都係考TSA, APS的成績好過仁立, 係咪即係出面既直資或私校的程度好過仁立? 咁樣, 你第#6寫的野咪唔成立law…..

lovebbmom 發表於 12-9-4 15:08
"無論什麼學校都好,沒有最好的, 只有適合與否..."
Can't agree anymore!

四隻貓  呢句珍珠都無0甘真!!!  發表於 12-9-4 15:53

其實...TSA 同派位真係有關係的嗎??? 之前教育署又話無關既? 其實有無關係0架?
我睇過TSA d 模擬試題, 真係深得好緊要喎......

回覆:APS vs 仁立,tough decision

alanwong238 發表於 12-9-4 16:00
我唔問下你又點知50名之前或之後平均分有幾多, 你唔願意透露唔堅要, 不過我禁問係無惡意, 只想知道前後分佈 ...

照咁講分數高就程度高, 出面好多私校直資, 考TSA好過仁立,
點解你仲講, "仁立英文程度唔會差過出面既直資或私校”?

你講荃天及全完, 考頭3名的學生, 做仁立的試卷, 都係60及70分, 而大部份仁立生都有90以上, 咁仁立生平均個個都band 1 生啦, 仲有被其它成績差的學生拉低到咩, 大部份90分以上喎???!!!!

如果真係大部份90分, 荃天及全完, 考頭3名的學生, 做仁立的試卷, 都係60及70分. 仁立成績差的都被拉高左至岩, 個個都band 1 生啦!!!! 真係要想下信唔信你講野好.

alanwong238 發表於 12-9-4 16:00
我唔問下你又點知50名之前或之後平均分有幾多, 你唔願意透露唔堅要, 不過我禁問係無惡意, 只想知道前後分佈 ...

咁樣並不能證明仁立考頭50名在其他津校必考到頭3名bor....
大家學習的課程不同,做的練習、工作紙都不同,點可以咁樣比較呢?
你試下俾其他學校的試卷仁立同學做,考全級頭50名的同學一定能取得好成績?

kenzo  Exactly!  發表於 12-9-4 17:42

再講,你知道一個人的成績同名次就知50名前後的分佈? that's amazing and funny!

‹ 上一主題|下一主題