用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 反洗腦,倒不如反蘋果,東方
樓主: msyung
go

反洗腦,倒不如反蘋果,東方   [複製鏈接]

alanwong238 發表於 12-9-7 09:37
如你真係有呢個考慮, 應不只係國教科, 係中英數常…… 因為你點知間學校下年教什麼呢, 你其他科都信班老師, ...

吓? 你真係家長?  中英數常音樂,美術, 體育....教育局全都有課程指引大綱架,全港非國際學校都要跟課程授課, 你唔知?  

alanwong238 發表於 12-9-7 04:31
Bear Bear劉今天想單挑黃之鋒, 但佢又唔肯應戰。唔係成日話要同cy舌戰咩, 今次又唔出來

...
Bear Bear 劉一有位就出来抽水、我不知他可代表誰? 祖国? CY? 様様都不是、我係学民、都不会出来、留番時間&精力好過LA
愛国是不用強制去教的。 君不見大陸一有事、香港人次次都義不容辞去幫手GA LA. 無人推GA、自発的。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

引用:KK07,好真係心水清,科科都要跟教局既指引

alanwong238 發表於 12-9-7 10:00
佢講左而做唔到, 你反對既, 我撐你。但現在是你地唔信人地既承諾, 以莫須有罪名去反人

...

如果有男仔同我個女講 "我呢一世一定會全心全意咁愛護你,照顧你, 聽晒你話, 你先搬來同我住, 試吓我是否真係做到, 做唔到, 你可反對我, 離開我...."  

佢敢咁講, 我一定會先打佢一餐!

Snakemama    發表於 12-9-8 09:59
rogerlam123  好鍾意你個比喻.  發表於 12-9-7 23:09

引用:+本帖最後由+simpleway+於+12-9-7+10:14+編

人家願意傾,但這班人只是不停的叫人撤回,完全唔願意去傾談,又不會去想想, 其實還有好多家長是支持國民教育和德育,我好想我的小朋友明白什麼是專重別人,對師長父母要專敬,但現今教育下,很多年青人已不懂得,也不會做,只懂看重自己感受,完全不理別人,請你們這班人
心平氣和地與人家傾,其實萬事都有商量。

tiffanylmc  我都覺現今好多人都"只懂看重自己感受,完全不理別人"   發表於 12-9-7 11:38

amyuen821 發表於 12-9-7 10:45
人家願意傾,但這班人只是不停的叫人撤回,完全唔願意去傾談,又不會去想想, 其實還有好多家長是支持國民教 ...
"我好想我的小朋友明白什麼是專重別人,對師長父母要專敬"  這是無可爭議的德育, 香港小學已有德育教育課幾十年,請不要和國民教育混淆.

"但現今教育下,很多年青人已不懂得,也不會做,只懂看重自己感受,完全不理別人" 這是另一個課題,

"請你們這班人
心平氣和地與人家傾,其實萬事都有商量"  商量? 現在政府係一定先推課程,再商量改進喎, 咁叫商量? OK, pls lend to me all your cash on hand, and then, let's dicuss the repayment plan.  Don't panic, let's start (心平氣和地) discussing the repayment schedule, and at the same time, pls transfer your cash to me wiithin 3 days!

Do you think the arrangement is fair enough?

而家係講國民教育,吾係德育喎

引用:人家願意傾,但這班人只是不停的叫人撤回,

引用:alanwong238,之前你咪話自己無既定立場既,

alanwong238 發表於 12-9-7 13:03
之前係冇架, 不過越來越覺得反對者只以一些莫須有既罪名來反對, 另一遇到有異己的聲音, 便加以討伐, 完全係 ...

agree, agree!!!

回覆:反洗腦,倒不如反蘋果,東方

我自己都不喜歡國民教育,不過我更加唔鐘意嗰班人,雖然佢思維清晰,最慘佢地有勇無謀鬥大聲,攪到今日咁可能就係因為佢地。回顧呢件事,只要大家私底下溝通吓,大家關埋門坦誠溝通諗計作個故仔同中央交代,就好似取消置安心、一日多次出入境就係大家理性討論下成果,到最後乜一樣可以取消? 但咁樣梁生又有面中央又有面。而家搞到大家轉唔到灣,連中央都落唔到台,絕食唔係辨法。

‹ 上一主題|下一主題