用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 傳統或活動式教學呢!
go

傳統或活動式教學呢! [複製鏈接]

請問禮賢是傳統式教學或是活動式教學呢!

0    0    0    0

兩樣都有..

回復 焯媽媽 的帖子

會唔會太谷功課及太多測驗考試?

doramami  2 tests and 1 exam each term.  發表於 12-11-22 14:04

bbpigbb 發表於 12-9-17 07:01
回復 焯媽媽 的帖子

會唔會太谷功課及太多測驗考試?

有很多功課為改正, 如果第一次做得好, 就唔使改正..

每年有4測2考..

最高紀錄13樣,但大部份都是改正。

doramami  平時一般6-7樣,  發表於 12-11-22 08:26

bbpigbb 發表於 12-9-8 21:18
請問禮賢是傳統式教學或是活動式教學呢!
請問可否講多D,點樣可以做到兩樣都有呢?我好開心女兒被取錄,但我怕傳統的會不合我女兒,她愛玩住學,且這模式她學得好,是明顯的比傳統教授的學得好好多。麻煩你指教下。

回復 fionaafreen 的帖子

其實香港無幾多間學校可以大大聲同人講自己係活動教學!? 大部份都係傳統與活動共存

禮賢....佢都係要學生坐定定上堂。但上GS,佢哋又會做小實驗,好似之前我仔學習地球結構時,老師就派佢哋每人一顆"金莎朱古力",用金莎個內部嚟講解地球結構,咁你話佢哋係活動教學or傳統教學?

上午為正規課程時間,下午為德育及體藝活動時間。想問要比費用聯課活動費 - 每學期約$750-$1800,係指放學後的活動嗎?有無話要參加幾多樣?

回復 aleelee 的帖子

星期二、四飯後,就上聯課活動,動靜各一(必須參加),例如星期二上羽毛球、星期四就手工藝{:1_1:}

aleelee  thx!  發表於 12-11-20 12:39

aleelee 發表於 12-11-20 09:19
上午為正規課程時間,下午為德育及體藝活動時間。想問要比費用聯課活動費 - 每學期約$750-$1800,係指放學後 ...
 其實每學期每種聯貨活動才仟多元,比出面自己學仲平宜好多,禁樣,有否上限每人最多可以參加多少項,有無人參加五項式或以上的,有無西班牙外語學呢?
最主要是聯裸活動有無質素? 是Hea 下就當上了堂交了差,還是老師好有要求,可以學得好有水準呢?一

回復 fionaafreen 的帖子

每個學生每個學年只可選擇2樣(1動1靜),只在星期二、四飯後上,咁又怎可能上五樣呢!?

質素....見人見智,一班咁多學生,又點可同私人教授比較呢!!! 大概只係學到基本技巧,要比賽要成績還差很遠呢!

就好似一年級時,我比個仔JOINED 趣味科學(頗貴item),你話有無學到嘢返嚟我唔知(老實講,日中好多要計分的事項要顧及,這些活動就讓他自由發揮吧),只係每次換來一個又一個大型"垃圾",放到一屋都係,最後當然全部影相後掉了,之後幾年,我都只是選擇最平果D活動,要學得精出外學吧。

‹ 上一主題|下一主題