用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全級考十名內, 想考直資, 考邊間好??
go

全級考十名內, 想考直資, 考邊間好?? [複製鏈接]

醒目開學勳章

住葵興, 女仔
   3    0    0    0
;-)

回覆:全級考十名內, 想考直資, 考邊間好??

協恩,女拔,德望,st Paul convent

回覆:常歡笑 的帖子

點解唔試地區英中?
安柱、善德、林護、全官、可風、、、、呢d 不會差過出面的直资。如女孩仲有2 間band 1 英中女校。
如我小朋友考得你小朋友甘叻,係band 1 頭,我自己就心儀善德、安柱。
我本人不太喜歡我囡全女校,所以協恩、女拔就算名校呢些我也不考慮。純自己喜好。

引用:住葵興,+女仔

原帖由 常歡笑 於 12-09-12 發表
住葵興, 女仔
咩小學?全級一共幾多人?
直資可以報西九龍—聖瑪加利,李國寶,沙田—培僑。。。。。。

回復 701003 的帖子

全級考十名內, ???報西九龍—聖瑪加利,李國寶,沙田—培僑???

701003 發表於 12-9-12 23:22
咩小學?全級一共幾多人?
直資可以報西九龍—聖瑪加利,李國寶,沙田—培僑。。。。。。

...

我想樓主是希望進取些。

回覆:hongkeikei 的帖子

要睇咩小學啦!英小,全級over150人咁樣考top10就係叻
普通中文小學,全級only幾十人,10名以内就唔夠競爭力入尖子直資啦!
樓主講d唔講d,好難俾意見

grace_xian    發表於 12-9-13 13:28

引用:回復+701003+的帖子 +全級考十名內,+???報

原帖由 cow 於 12-09-13 發表

全級考十名內, ???報西九龍—聖瑪加利,李國寶,沙田—培僑??? ...
咪係

delete

講出我的跟進問題!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

701003 發表於 12-9-13 07:42
要睇咩小學啦!英小,全級over150人咁樣考top10就係叻
普通中文小學,全級only幾十人,10名以内就唔夠 ...

就算是普通中文小學, 全級只有30人, 排第10,  唔夠競爭力入尖子直資, 也有大把好過聖瑪加利,李國寶,沙田培僑的直資可選。

回復 cow 的帖子

全級30人, 考第10, 即係band 1尾咋wor.
培橋一定唔得啦

回覆:cow 的帖子

你有類似成功例子嗎?
我就知道有大把失敗個案啦
勇於進取唔係錯,面對現實,量力而為係選校不二法門

不要太高估一般的直資中學,很多也只能收band 1尾到band 2尾的學生。

回覆:cow 的帖子

樓主住葵興,我講果d學校方便佢小朋友返學試下申請都無妨
以級名次來講,葵青區中文小學考頭五名都未必穩入林護同安柱啦,以首輪面試計何况十名内想要入band 1頭直資,睇下係邊類小學畢業生啦,樓主都未回應,你哋又點知?

回覆:常歡笑 的帖子

看看上年頭十名師兄姐考的中學作參考,比那些學校高一線的直資中學有那些選擇。收細了範圍,再看看那些直資的理念和價值觀是否相近。最後問問女兒,如果收了,會否心大心細,不然不要浪費時間在那間直資!還有每間直資想要的學生並非單看成績。這是一年前的心路歷程!

能升上那間中學,學生出於那間小學有一定的影響,所以家長在選小學(甚至幼稚園)都花盡精力去爭取,這樣即是把戰線不斷推前,孩子兩三歲起便要習慣競爭,這樣下去,誰敢說香港無競爭力。
無奈。

回覆:piagetmum1 的帖子

這是一些想一勞永逸家長的想法,亦只有小數成功例子。現實仍有約一半外校生入讀心儀直資如SPCC.

引用:不要太高估一般的直資中學,很多也只能收ba

原帖由 cow 於 12-09-13 發表
不要太高估一般的直資中學,很多也只能收band 1尾到band 2尾的學生。

我識得個家長,佢個仔屬於band2尾,今年入左沙田培僑讀!

‹ 上一主題|下一主題