用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

K3了 [複製鏈接]

我們家的小伙子不經不覺升上K3了, 雖然K3的功課深了很多, 尤其是中文生字的筆劃都不少.
而且我知道是為了升上小一而作出的準備, 但我還是感到少許壓力. 希望大家都加油, 共勉之 ^_^
   3    0    0    0

我亞仔其實出年先讀N班, 我一直都好想亞仔入此幼稚園, 請問你過去這兩年覺得如何?  小朋友返學開心?  會唔會真係好多功課?  壓力好大?

f2814baby 發表於 12-9-14 14:37
我亞仔其實出年先讀N班, 我一直都好想亞仔入此幼稚園, 請問你過去這兩年覺得如何?  小朋友返學開心?  會唔 ...

你好啊! 小兒在士德踏入第三個年頭了, 上學也很開心, 老師、校長和工友姐姐都非常有愛心. 特別是梁校長上任後學校整體變得更完善, 課程變得更進取, 而功課抄寫方面K1和K2個人覺得比較輕鬆(每天有1,2張工作事), 沒多大壓力, 所有課程都是循序漸進(K3暫時仍在開學階段, 稍後再告訴你), 但週末通常會有親子家課, 例如去體育館實地觀察有何設施、美術館欣賞雕塑作品及遊港鐵觀察設施, 這全部都必須家長付出時間來培養小朋友觀察力及認識四周事物, 其實這些都是相當好的機會讓我和小兒去一起體會, 只要你不嫌麻煩. 因為我有些朋友的子女沒有這種家課, 所以會對這種Project Approach嫌麻煩.

你還有什麼疑問嗎? 讓我所知所見來告訴你.

準備揀小學了, 希望你仔仔入到心儀又適合佢的小學~~

聽落真係好吸引, 但好似好難入, 好多人都想入此校, 希望亞仔有機會啦.  你地仲記得當年點 interview ?
之前聽其他媽媽講k1 & k2都輕鬆, 但一上k3就有明顯轉變, 大家一齊努力.

f2814baby 發表於 12-9-18 13:37
聽落真係好吸引, 但好似好難入, 好多人都想入此校, 希望亞仔有機會啦.  你地仲記得當年點 interview ?
之前 ...

其實interview真係好簡單, 有d物件係枱面比小朋友睇/玩, 老師會過來問小朋友幾個問題關於枱面的物件. 其實最主要都係睇小朋友的反應. 冇咩好準備, 最緊要唔好怕人, 有禮貌!

我仔今年上k2, 我已明年感到與k1 有不同了. 開始要正式學寫字了.

joenray 發表於 12-9-17 10:07
準備揀小學了, 希望你仔仔入到心儀又適合佢的小學~~
joenray,

謝謝你的祝福 ^_^

但係咁多人爭咁小學位, 始終有D擔心

f2814baby 發表於 12-9-20 14:06
但係咁多人爭咁小學位, 始終有D擔心

平常心面對啦, 希望你個小朋友面試當日表現出色 ^_^

f2814baby 發表於 12-9-14 14:37
我亞仔其實出年先讀N班, 我一直都好想亞仔入此幼稚園, 請問你過去這兩年覺得如何?  小朋友返學開心?  會唔 ...

我家肥仔都係2011喎, 都係想入呢間學校,
希望可以做到同學仔

我囡都IN了, 不過貴校是否有默書呢~  是不是真的好多人派到立仁小學呢~

引用:我囡都IN了,+不過貴校是否有默書呢~++是不

原帖由 Shirleykai 於 12-10-19 發表
我囡都IN了, 不過貴校是否有默書呢~  是不是真的好多人派到立仁小學呢~
暫時未有默書,遲D就吾知道
不過根據以往記錄係有好多小朋友入仁立同仁紀。

好多謝你的分享,  令我們更了解學校的方針.  

babycam 發表於 12-9-16 21:40
你好啊! 小兒在士德踏入第三個年頭了, 上學也很開心, 老師、校長和工友姐姐都非常有愛心. 特別是梁校長上 ...

好多謝 babycam 你既詳細分享, 學校收到仔仔2013下午班, 知道左十分開心~ 我最喜歡呢間學校夠大, 同埋佢地既活動式既教學, 不過之前有擔心過, 究竟會否令到仔仔更加坐唔定呢?  不過聽左老師既解釋, 學校好多都好坐唔定既學生, 但到左一些要坐定定既活動時, 佢地自自然然就好乖配合老師~

babycam 發表於 12-10-19 22:51
暫時未有默書,遲D就吾知道
不過根據以往記錄係有好多小朋友入仁立同仁紀。

...

babycam, 仁立同仁紀係未都係葵青區, 因為我住荃灣區.......

回覆:K3了

聽到babycam 話k3有些字寫也放心了點,我細仔剛收了出年k1,習慣了寫字升上小學後就不會突然覺得好多字寫或很難適應。我大仔剛升上小一,但對佢來說功課暫時同幼稚園的分別不太大,所以現在還可以自發完成功課。係默書要預時間準備,讓他有時間記入腦。

引用:Quote:babycam+發表於+12-10-19+22:51+暫時

原帖由 blittle 於 12-10-22 發表
babycam, 仁立同仁紀係未都係葵青區, 因為我住荃灣區.......
係呀,仁立同仁紀都係屬於葵青區。^ ^

引用:Quote:原帖由+blittle+於+12-10-22+發表bab

原帖由 babycam 於 12-10-24 發表
係呀,仁立同仁紀都係屬於葵青區。^ ^
Thx

引用:聽到babycam+話k3有些字寫也放心了點,我細

原帖由 rikeefung 於 12-10-22 發表
聽到babycam 話k3有些字寫也放心了點,我細仔剛收了出年k1,習慣了寫字升上小學後就不會突然覺得好多字寫或 ...
我個人覺得K3啲生字都幾多筆畫,例如動物園、同學、鉛筆、課室,我覺得係比想象中深,不過我無比較過其他幼稚園D功課,所以又吾太肯定。

好似幾深下喎..
你好,我個女剛剛被取錄左2013上午班,想問下士德既老師nice嗎?
因為in果日,唔知係唔係晏晝關係,各老師都無咩笑容,有d驚...
‹ 上一主題|下一主題