用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 路德會梁鉅鏐小學 15分首輪有機會嗎?
go

15分首輪有機會嗎? [複製鏈接]

請問上年有沒有首輪計分階段是15分入梁小?

0    0    0    0

總會有的, 但唔多

回復 nc2000 的帖子

今日有冇去簡介會呀?
上年...20分冇問題, 15分要抽...

回復 高齡產婦 的帖子

有去呀, 我都係星期日知佢有簡介會, 今早打去留位後即趕去去左確又了解多左學校! 估唔到呢間升呢咁快, 15分都要抽! 都唔知博唔博抽好, 搏佢自行第一又未必得, 就等如搏一線學校一樣好頭痛唔知點選!

係呀, 我本來都一心打算佢近近地就算, 但我反而好怕佢"上位中", 一來我真的好怕好怕太谷的學校, 二來, 如果佢都係咁谷, 咁不如選間更好的??  HAHAHA...選校真係煩呀...

依家連佢都要"一一一"先有機, 真係好難攪, 其實如果咁, 跟本唔洗填二三志願啦...@@

老實講, 我覺得之後幾年...20分都未必可以一定入到喇...主因係真係多了好多小朋友, 加上"上位中"!

15分...其實係咪真係要選一D冇宗教的學校?!?

回復 高齡產婦 的帖子

haha, 我同你想法一樣, 好怕d 勁谷小學, 又教早半個一個學期, 又自知自己小朋友唔係呢類型, 咪棧大人細路都c亦好似你話, 如果梁小都係谷既, 不如去一間已經有良好升中基礎既一線小學, 反正大家都係辛苦讀書, 真係頭痛! 我小朋友唔係首名子女15分, 佢係細佬, 所以我係10分+5分宗教至有15分咋, 如果去無宗教學校, 即係無分

咁有兄姊, 兄姊的學校唔係又會加分咩?  
唉...我都唔知邊間係好得嚟又唔谷嘅學校, 依家頭都大晒...

不過又講返轉頭..15分...佢點都叫做有DD機會, 一於填晒"一一一" 比D誠意趙校長囉...
因為其他的一線學校, 仲難入, 第一輪連丁丁機會都冇呀...

回復 高齡產婦 的帖子

哥哥在九龍私小無世襲! 細佬唔想去咁遠讀, 就近入學la! 岩既, 15分梁小總選有機會抽! 如果有20分好多人都會摶抽一線小學
‹ 上一主題|下一主題