用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 12/13 一勇班適應
go

12/13 一勇班適應 [複製鏈接]

大家覺得如何?
926日第一次默書後,每個星期都有一至兩個默書或測驗,直到上學期完結。聖誕假後考試,假期都會盡量温習去catch up平時未能完成或未能吸收的 …真的有點透不過氣。

中文字都未係識好多,開學不足三星期,便要應付普通話默書。默書內容還未教到,假使本星期教完,但只得嚟緊嘅週末,會否温唔切?未教就温,會否很怪獸家長?老師未教,家長先教,對在職的我而言,頗吃力啊!
一下子,莫講話細路,家長都好大壓力。
只是個人感受。我絕對認為禮賢是好學校才送子女入讀。只是,開步好像急了一點。又或者是自己適應得不大好。
有點担心
   0    0    1    0

哇禁多默書同quiz..
其實你未教先溫我覺得無乜問題既~
因為你可以當同佢預習
老師上堂教嗰時佢應該會學得好啲架~
同埋上到中學都要有預習尼家野架啦~
與其中學先做,咁不如而家小一就等佢適應埋啦(雖然係早左好多..

回覆:getdaisymay 的帖子

我是小二家長,回想去年初開學都有同樣感覺。但一路走來又適應了(我和小朋友)。我的看法是不要太緊張,小一默書和測驗只是讀書漫長道路的一小段。家長的心態直接影響小朋友对默書測驗的看法。

我觉得默書不要未教就温,否則孩子上堂就覺悶和不會留心了。

另老師都很有愛心,不只看成績,慢慢就會体會到。

Thanks for the information and advice.

我和我的小一生會盡力的了!

回復 getdaisymay 的帖子

我的女兒讀一信班,也想跟妳分享她的困難,讓我們互相支持!現在最擔心的是中文科,由於囡囡現在認字量不多,所以最近中文測驗中的閱讀理解、看圖作句、改寫句子等,她都感到很!而且也不夠時間溫習!希望這只是過渡期,讓我們多鼓勵孩子,幫助他們慢慢適應吧!

回覆:12/13 一勇班適應

我囡囡也是一信班,中文測驗真係有些難度,她溫習咗都說很多唔識做,等派番卷再分析一下。

回復 tung.thw 的帖子

請問貴家長.
英文方面是否同樣多默書及Quiz ?
數學方面呢 ?

謝謝~

回覆:12/13 一勇班適應

中文,英文定期有默書。
數學只有測驗。

‹ 上一主題|下一主題