用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返緊n班o既小朋友...老師有無打比家長or寫手冊關於小朋 ...
go

返緊n班o既小朋友...老師有無打比家長or寫手冊關於小朋友 [複製鏈接]

小朋友開左學..n班...自己上左幾日...老師放學又無野講..可能個個都心急接自己o既小朋友.所以老師都無咩講野..想快d比家長接哂小朋友啦~~但係又無打電話黎講下小朋友o既情況...o岩o岩開學都想知小朋友o係學校有無喊呀同埋其他情況嘛..我見間都話老師會打黎..你地有無呀?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個b無喊,其他有喊嘅同學早過我幾日就收到電話喇!我就上星期尾收過一次電話~
恐龍家

回覆:peckychiu 的帖子

When my son was absent from class because of sickness, I got a call from the school. And after about 10 days the nursery had started, I received an email from the teacher updating how my kid had been doing there.

我個間都冇, 不過我自己開學個陣每日都打去問下情況LOR~ 而家返左個半月, 我間中有問題都會打去問~~

第一個星期陪上學,每日都會同老師校長傾下計.
第二個星期自己返學,放學老師就會講下佢既情況,
今個星期開始搭校巴,見唔到老師,
者師會係書包放張紙仔,MARK 住佢食野同今日表現.
另外時不時學校都打黎問野或提我野,
順便我就會問下阿囝係學校既情況.
開學前同上星期都有家長會,講番家長要預備既野
同小朋友每日日程,
書包仔通知袋間中會放阿囝返學時既相
內聯網有阿囝學習日程同餐單,阿囝既校園生活盡在我掌握之中

有喎...
逢星期五派手冊有寫情況, 另外老師上星期尾也有打電話來講

唉~我咩都無..手冊comment果度係無野寫架~其實我本身都唔係咁concerno既..係第1日返學發生左d好混亂o既野~所以我之後會緊張d..但so far係我自己打去學校留電話…佢先打返比我..仲係我問佢答..無主動講!!放學爸爸接又無講~我唔知係咪揀錯學校..好驚~今日送返學..小朋友講老師午安…老師淨係小小微笑..又唔應下佢…見其他人又唔見特別有愛心..好驚係揀錯…><好煩惱

引用:第一個星期陪上學,每日都會同老師校長傾下

原帖由 Lovely_Babybaby 於 12-09-18 發表
第一個星期陪上學,每日都會同老師校長傾下計.
第二個星期自己返學,放學老師就會講下佢既情況,
今個星期開始 ...
請問你囝囝讀邊間?

peckychiu  PM你啦~  發表於 12-9-18 14:26

老師間中都有打來同我溝通,暫時都覺得ok

老師有打比我, 手冊有comments

我個仔冇喊...但日日都收到老師電話講我個小朋友上堂情況..話佢每日返學也很開心...
有兩晚仲係7-8:00pm 先收到老師call......
我 miss 咗老師 call...
佢又留言第二朝打番俾我...真好

暫時老師每日有寫手冊,我亦有回應。提及的都有做 (例如阿女書包有其他同學的物件),收左兩次電話,第一次係老師忘記放手冊入書包俾我,第二次係今朝,因為懷疑阿女病左... 原來只係肚餓。

有打比我1次

我大仔返 PN 個陣個間就算無喊都會打電話;

而家細仔哩間都會打,主要講佢上課情況同埋有無喊咁...

當然唔會日日打,但相信開學最初一兩星期點都應該有個電話講解下
我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

宜家生得一個半個,小朋友仲得兩歲就返學,
做家長緊張一D都唔出奇,
今日囝囝第一日搭校車,
我晏晝都打電話返去問下佢情況,
始終有點心掛掛

咁我應該點做..上星期5打左去留電話老師打比我..我問佢答~都無話主動講~我又怕打得多佢會覺得我煩..都唔知打唔打好..不過我覺得一星期打一次都唔過份o者...

咁我應該點做..上星期5打左去留電話老師打比我..我問佢答~都無話主動講~我又怕打得多佢會覺得我煩..都唔知打唔打好..不過我覺得一星期打一次都唔過份o者...

每個星期五都會派返手冊俾家長,而老師亦會在入面寫少少關於小朋友在校情況,(當然我也有回應給老師),其次每天婆婆接放學,班主班都會主動講兩句,老師在開學第二星期有打電話俾我,因為平時不是我接送小朋友上學,所以老師都想更了解小朋友在家情况,所以我覺得這所幼稚園的老師真的不錯

peckychiu 發表於 12-9-18 17:15
咁我應該點做..上星期5打左去留電話老師打比我..我問佢答~都無話主動講~我又怕打得多佢會覺得我煩..都唔知 ...
我覺得開學初期老師都需要向家長交代一下小朋友在學校的情況既, 不過一星期一次又好像太密, 因為如果老師向每一位小朋友都一星期打一次電話, 即是要打數十次, 就算每次數分鐘都要打好耐, 不如有咩事情你真係好想知就自己打去學校.

peckychiu 發表於 12-9-18 17:15
咁我應該點做..上星期5打左去留電話老師打比我..我問佢答~都無話主動講~我又怕打得多佢會覺得我煩..都唔知 ...
可能我囝學校係小班教學,一班10個學生,2個老師,
所以可以貼身D. 不過打電話學校都有規定要LUNCH 及放學後,
因為LUNCH 係小朋友午睡時間,老師先得閒答我地問題.

但有D學校一班3-40人,老師真係好難交待咁多.
有朋友學校直頭係無家校溝通添,
一年只有註冊日先見到學校同老師.

‹ 上一主題|下一主題