用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男拔定林護
樓主: Jjai
go

男拔定林護   [複製鏈接]

greendad 發表於 12-9-20 12:36
649 grade 5 or 649 5**  ?
649 5 **  should be no.1 .
649 5 **  全港冇對手

greendad 發表於 12-9-20 12:36
649 grade 5 or 649 5**  ?
649 5 **  should be no.1 .
649個5,已經好犀利。

649個5**,我相信在未來10年8載都未有學校能及。

:verycold: :verycold: :verycold:

Quote woodst  出國唔係必然, 只是很多畢業生選擇出國  發表於 1 小時前

That's why i wrote "You may need to plan ...... Not You will need to plan."

Lam Woo DSE result:
Link: http://www.lamwoo.edu.hk/school/openexam/2012/2012dse.html
         http://www.lamwoo.edu.hk/school/openexam/2012/2012u.html

林護同鄧顯比,鄧顯好好多。

不過林護既成績一d都唔失禮人。

mamafufu 發表於 12-9-21 12:10
林護同鄧顯比,鄧顯好好多。

不過林護既成績一d都唔失禮人。

部份中學首屆 DSE 主科四級或以上(%)

整體成績 介於 鄧顯 和 百周年 之間 都算不錯

I prefer Lam Woo

聽聞林護好多人的通識(英文)考得不太好。我都覺得今年的成績比外邊的期望低了。(以前真是好勁)

elbar  鄧顯, 曾肇添 和 百周年 和 今年 用中文考通識 都取得不錯成績。  發表於 12-9-21 17:51

小小bb 發表於 12-9-21 14:13
聽聞林護好多人的通識(英文)考得不太好。我都覺得今年的成績比外邊的期望低了。(以前真是好勁) ...

學校一改以往的作風,看來不只是通識的問題。

-通識(level 4 以上的)=61%
-中文(level 4 以上的)=69.5%
-連一向引以為傲的數學亦只能獲得83.1%相較鄧顯的85.4%仍然相差2.3%

elbar  可能林護因要用英文考通識, 所以學校和學生要比鄧顯(中文考通識)付出更多時間和心機在通識, 張祝珊 好似整體成績 都只介於 百周年 和 梁銶琚 之間。   發表於 12-9-21 21:41
:verycold: :verycold: :verycold:

如果要因成績去選校....... 比我會選林護(免費); 好似DBS今年都慘情真不知道出了什麼亂子

elbar  可能林護因要用英文考通識, 所以學校和學生要比鄧顯(中文考通識)付出更多時間和心機在通識, 張祝珊 好似整體成績 都只介於 百周年 和 梁銶琚 之間。   

----------------------------------------------------------------
如果睇番佢地d中文科成績都唔係太好。因此,語文對通識的影響係有,但我相信同學在通識方面的資料、分析能力和答題的技巧和重點都有待加強。這方面對於一些傳統谷數、理的學校來說,日後可能要作多少調整。新制度下,中英數通已凌駕於數理,有家長話這個DSE可能對女生或文科較強的學校有利,雖未必係原因之全部,但都算是有些少道理。

elbar  今年 dse 看到大部份中學 四級或以上(%) 一個特別現象; 用中文考通識:通識成績 勝過 中文成績, 用英文考通識:英文成績 勝過 通識成績。   發表於 12-9-22 13:28
elbar  今年 dse 看到大部份中學 四級或以上(%) 一個特別現象; 用中文考通識:通識成績 > 中文成績, 用英文考通識:英文成績 > 通識成績。  發表於 12-9-22 13:20
ANChan59  Take 2-3 more years to see the steady state.......  發表於 12-9-22 11:03
redkoni  對,英文底好的學生讀通識,成績考得差並不會因為是用英文考,資料搜集、分析能力和答題技巧等才是考得差的重要因素。學校成績有起有跌唔奇!  發表於 12-9-22 00:35

回覆:小小bb 的帖子

睇番以上好幾位認為應該選擇 林護 嘅家長,湊巧地往年也是升中一學生家長,而當時也為其子女報讀 DBS, DGS ... , 從以往post 亦可看出他們是十分渴望子女能入讀這類top 名校,可惜最後沒有被取錄

infinity2000  坐并觀天   發表於 12-9-22 12:54
joyce919  真係觀察力強!  發表於 12-9-22 11:39

cmamum 發表於 12-9-22 10:08
睇番以上好幾位認為應該選擇 林護 嘅家長,湊巧地往年也是升中一學生家長,而當時也為其子女報讀 DBS, DGS  ...

係呀, 但我都是平常心去面對, 同時不在其中或者經過冷靜後, 都有其他想法。但仍覺得DBS的校園真是好正, 真是超喜歡, 但過去了.........。不過我地亦要相信讀邊一間中學都不是大問題, 最重要適合子女就OK, 我現在會想......免費都幾好........, 而且間中學又近居所。

joyce919  Absolute agree. 選校最緊要小朋友讀得開心又學到嘢.我識人由仁立升林護,但一路讀上去都係成績麻麻,會考之後都系去咗讀副學士。  發表於 12-9-22 11:47

回復 cmamum 的帖子

唔好咁講,有d意見是有事實作基礎,值得反思。
如果是酸葡萄,老作者,可以不理。

公平d, 用一年成績可以看到部份問題,未可作準,看多2-3年會好些。

這兩間學校,有家長"真"係唔間,起碼有2000家長感謝他/她.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

cmamum 發表於 12-9-22 10:08
睇番以上好幾位認為應該選擇 林護 嘅家長,湊巧地往年也是升中一學生家長,而當時也為其子女報讀 DBS, DGS  ...

cmamum,

點解你覺得vote lam woo 既都係無dgs / dbs offer 呢 ? 就憑人地無向ek 開thread 說 "終於.....在信箱面前哭了"  公告天下先係有offer 嗎 ? 以我所知呢個thread 有兩個以上vote lam woo 既家長係有dgs offer 既, 不過人地無disclose 出來.....
人地最後選讀那一間中學, 係有好多因素, 或者人地在最後果次interview之後,覺得呢間全城最top既學校 教育宗旨同校長作風不敢認同, 最後選擇平民名校呢! 況且唔係全港家長都buy呢d精英學校,正如有人喜歡楂BENZ,有人喜歡楂Toyota. 投林護唔一定無dgs / dbs offer     

我想林護的英文水平(唔係操考試那種)應該不及傳統名英中學生識字多和濶,這些名英中的中一生已經睇緊Harry Potter 或Hunger Games. 林護由中一用英文教通識,可能是要讓學生在六年中學階段追上傳統名英中,長遠對提升整體學生(即增值)很有幫助,眼前多幾十個5**,只有助學校名氣。

回復 piagetmum1 的帖子

Some kids read Harry Potter at P4 or P5, even they are not study at elite primary schools.

infinity2000    發表於 12-9-22 13:44
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

piagetmum1 發表於 12-9-22 12:57
我想林護的英文水平(唔係操考試那種)應該不及傳統名英中學生識字多和濶,這些名英中的中一生已經睇緊Harry  ...

most of elite student come from normal school... all depends on the kid's character !

piagetmum1 發表於 12-9-22 12:57
我想林護的英文水平(唔係操考試那種)應該不及傳統名英中學生識字多和濶,這些名英中的中一生已經睇緊Harry  ...
我反為覺得林護係英中教學下有長足進步的表表者,不同意林護英文水平不及傳統英中的說法。

還記得九華校長今年都曾經試答今年的通識卷,其英文表達能力絕不用懷疑下,亦都只能獲得4級成績。所以通識跟英文科有別,除了英語的表達能力之外,你對身邊的人和事,由瑣碎的民生問題以至國家大事,一方面要緊貼特首的治港良方,另方面又要同步溫家寶在十七大上的匯報。就算用中文都絕不容易。

若有留意今年的英中學校,很多在中文方面的成績都很差強人意,是否因為傳統英中重英輕中留下的後遺症,我相信學校已心中有數。拯救通識和中文才是刻不容緩

DBS 同林護係兩間完全唔同風格的學校。講真句:如果你去得考DBS, 而又被取錄,又有幾人會因林護而放棄呀!如果你話喇沙、皇仁我就信。

但我咁講並唔代表林護唔好。只是想講真正心儀林護的未必會去考慮DBS啫。
‹ 上一主題|下一主題