用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 初學鋼琴,用U1 or U3
go

初學鋼琴,用U1 or U3 [複製鏈接]

0    0    0    0

引用:阿仔初學鋼琴,我見bk+都通常講Yamaha的U1+

簽名被屏蔽

回復 ming2 的帖子

想請教, 那U3 適合那程度買呢 ?

引用:回復+ming2+的帖子 想請教,+那U3+適合那程

簽名被屏蔽

小朋友學緊六級,一直未買琴,買U1又唔係,U3又實在太貴.他perfect pitch, 對聲音有要求,所以很煩惱

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

pamelaywy 發表於 12-9-25 11:57
小朋友學緊六級,一直未買琴,買U1又唔係,U3又實在太貴.他perfect pitch, 對聲音有要求,所以很煩惱 ...

相信你主力Cello.....如果Piano都有心上的話、上U3啦。
若主力有心Piano.....直上U5/YUS5....
我D細路對"K...."從沒好感!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 bebebe12345 的帖子

你也說得對, cello 是主力, piano 算是副選. 但so far 見他有心去彈, 更加猶豫.
值得花近十萬去買U5 嗎 ? 如果去到某個位, 決定只專心CELLO的話.... 唉  !!
但他自己是期望自己at least 彈到演奏級的 (ATCL)

bebebe12345  說實在.....U3直上FT也可以.....
將來主力Cello+U3作伴.....足矣!  發表於 12-9-25 13:02

回復 ming2 的帖子

其實不一定YAMAHA, 只是我們外行, 只知YAMAHA

如果BUDGET, 其實三幾萬己自是負擔了 !!

簽名被屏蔽

agree, 我都唔知點解, 也沒有對k有好感...

我自己覺得, u1 勉強去到grade8, 我果時久不久要rent 個grand prepare for my grade8...再上的話, 有space, 都係grand 啦...try過幾部yus5, 又唔係人地講到咁好...even d baby grand (gb series)都好touch好聲過佢..

四隻貓  同感. 明年很可能會放棄飯桌買部grand.  發表於 12-9-25 16:37

pamelaywy 發表於 12-9-25 12:55

你也說得對, cello 是主力, piano 算是副選. 但so far 見他有心去彈, 更加猶豫.
嘩, 如果我的小朋友有咁嘅理想, 我真係節衣縮食都買部好d嘅比佢. 哎~

我用過u1, 後轉u5.  我不是perfect pitch, 但都聽得出分別. 在彈奏的過程中享受了, 就值得.  新琴yus系的確好貴呢. 唔知點解, 我鍾意自己部u5多過tomlee showroom彈yus5. 物料問題?

想知U5約幾錢一部? 我早兩年買部U1約四萬頭, 現在好似要成六萬, U5真係唔知脹價幾多.

pearlpytai 發表於 12-9-25 16:18
想知U5約幾錢一部? 我早兩年買部U1約四萬頭, 現在好似要成六萬, U5真係唔知脹價幾多. ...
u5冇出好耐了. 有都只是2手. tomlee 內行人說過以前的u5, 有些地方更勝yus5.

bebebe12345  現正等待Yamaha三角琴的新型號。  發表於 12-9-26 11:46

真的, 如果有心學買好少少.  在家孩子彈U5, 但他們彈過老師的三角琴, 回家一路練琴一路讚彈三角琴的感覺好唔同好好.
‹ 上一主題|下一主題