用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 奧數班和數學硏習小組,點揀?
go

奧數班和數學硏習小組,點揀? [複製鏈接]

我同仔仔報了奧數,今天又收到數硏組取錄信,真頭痛! 請問兩者有什麼分別?程度深淺?比賽?

0    0    0    0

我今日都收到硏習組的通吿,我都報了奧數組,我都想知有関資料!謝謝!

請問你哋係咪同時被邀請入奥數班同數研組?

奥數班係9月時報的, 數研組是昨天到通吿的.

貢獻勳章

奧數要比錢,由小二至小四,但課程就係高一級,即是話小四同學上小五班,係出面的私人機構教;數研唔駛錢。

兩者都要在去年數學科全年A級,而數研就更要在開學初的數學比賽中獲得自己班的三甲,再被老師推薦。經特訓後,部份同學會被挑選代表學校比賽。如果你有到校務處外,就可以見到獎杯櫃內的獎,多數都係數學比賽中獲得的。

如果數學唔掂,去到都係得個坐字,尤其係奧數!

以上係我個仔同佢D同學講的。

blue-blue  奧數有B便可以報了  發表於 12-9-29 01:47

Joemyt, 謝謝你的講解!兩者都不錯,只是怕阿仔應付多樣嘢會辛苦,不過佢話試下,真係捱吾住才算!

回覆:奧數班和數學硏習小組,點揀

咁奧數班有冇得比賽?定數研至可以比賽?

貢獻勳章

因為小朋友兩個班都有參加,去年亦有玩奧數比賽,所以我唔知佢係乜嘢身份比賽 (奧數定數研) ! 不過聽亞仔講,來來去去都係嗰班人。

貢獻勳章

回復 wanmui 的帖子

興趣係培養出來,唔係一朝一夕! 如果功課攪得掂,又有空餘時間,不妨參加呢類學術活動。對於小朋友的思維有不錯的發展,亦可幫助亞仔的數學。

但都係嗰句,唔好將個波交晒比學校。適當的時候要輔助一下,引導佢地在解題上或計算上的方向,唔好比個仔鑽牛角尖。久而久之,佢見到數學題,不但唔會怕,可能仲會爭住做!

還要正確教導小朋友,識做唔係最醒,唔好沙塵。要謙虛,最好能將自己所識幫助其他同學。有朝一日當你見到個仔同班同學圍埋一齊計數,你會好開心!

你想個仔同班同學圍埋玩閃卡定係圍埋傾數學?

IP  有道理有道理!  發表於 12-9-26 23:20

謝謝joemyt的意見!阿仔能入到數硏組,佢好開心!只是無預計這個活動,有點亂了原本計劃的時間,我無諗過佢得的,佢都幾鈡意計數的。
另外想問下係咪十月至四月先要番數硏組,school days才要番?summer time 是否不用?
麻煩哂!

IP  我們也一樣, 在時間安排上也失了預算!  發表於 12-9-26 23:21

貢獻勳章

Yes, just follow the time table show on the notice. No lesson on summer holiday .

哦!謝謝!

多謝各位意見, 我們真是又愛又恨, 時間上失了預算, 奧數又給了錢, 數研班又很想去, 同時又同高管撞了時間, 同時間又報了朗讀比賽......結果由星期一至六都排滿了課外活動! 星期日返主日學已不計在內。希望小四的課程不太重, 阿仔可以應付得好一些。我們決定暫時觀察他一個學期, 如果不行, 就懸崖勒馬......

IP,你個仔都好忙喎!  依家d細路真係好多嘢學,阿仔就係試過星期一至六都有嘢學,結果人又累,成績又要追!所以今年小四,諗住佢有2日free,結果依家得番一日
好彩數研是到3:45pm.都算尚早,而且5月又不用番了 ,應該好d.
我仲剛報了十一月的Ket exam和安排了2月考樂理,完了KET可以free番少少, 考樂理都佢都幾苦.
大家努力吧!

回復 wanmui 的帖子

係呀, 我都暗暗地擔心, 看看情況如何發展。如果阿仔真係支持不住, 我們隨時都會出絕招----棄$$退出!

回覆:IP 的帖子

就看看你想不想你兒子代表學校比賽
想的話就入數研啦,不想的就入奧數

回覆:奧數班和數學硏習小組,點揀?

看看你想不想你兒子代表學校比賽
想的入的入數研
不想入的話入奧數

回覆:奧數班和數學硏習小組,點揀?

為什麼入奧數不能代表學校比賽?

回覆Joemyt的貼子
小二已經有數研組?小朋友一定很聰明 .

貢獻勳章

小二有數研,但係得幾個,如果你睇過前年校刊,就可見到數研的大合照,全部藍色校褸,有幾個係紅色校褸。

未必係聰明,可能只係撞手神 !
‹ 上一主題|下一主題