用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生去補習社做功課好嗎?
樓主: Kingkong6
go

小一生去補習社做功課好嗎? [複製鏈接]

回復 kp_sin2001 的帖子

Agree

最好唔補逼佢自己做功課,就算補,,搵補習社一定要好好好好小心或考慮私人補習,
我教緊果個小朋友都係小一
係我教佢之前,有半年時間佢都係屋企樓下間補習社補習

但佢成績一直欠佳,終於佢媽媽停左比佢去補習社
轉移請我(私人補習)去教個小朋友,
點知係我同佢補既第一日,就見到佢家課冊比老師寫住"中文默書作弊"

我見個小朋友學習同理解能力都冇問題,只係有d心散同缺乏語言組織能力
於是問佢學校同之前間補習社平時點樣教
原來佢之前間補習社係1:8,補2hr
當個小朋友有功課唔識,佢就問補習社老師
d老師會因為時間關係,直接講答案比佢知
有時好少少,問第一次會叫佢自己試下,問多兩次都係會講答案
而個小朋友就好"醒目"咁,一唔識就問,試都唔試下
導致佢功課就全對,默書考試就勁錯

為左解決佢依賴人地比答案既壞習慣佢次次問我,我都叫佢試下估下,起初佢試都唔肯試就停左唔做我一見佢態度咁差,就同佢訓話,直到佢肯自己用下腦諗為止
有幾次比我話到喊......

用呢種方法教佢時,我掌握倒一d教小朋友既技巧
就係要令佢識得企係他人角度思考stand in other's shoes~
例如佢做錯事(eg.掛住玩唔做功課)比我話比我罰,佢仲要駁嘴
我會同佢講"姐係你而家冇做錯事,唔做功課你冇錯,錯既係我,我怪錯你唔應該話你,你係咪咁覺得?"
然後佢會話"唔係",之後繼續做功課
又例如佢有時唔識做中文填充時叫我教佢,我叫佢自己睇書搵詞語估下答案佢又唔肯
我就話"不如我講哂答案比你知,同你做埋功課好唔好?你覺得咁做啱唔啱先)
然後佢會話"唔好",之後繼續做功課

實行呢種方式大約4個月後,佢既依賴性好低,而家自動自覺做功課
我去同佢補習時只需對功課,擦左d寫得唔整齊既字叫佢寫過,同埋溫默書考試
節省好多時間,又可以培養佢獨立思考

以我既角度睇, 最好唔好請人補習, 比小朋友學習"自行學習"
就算真係有需要請,都唔好去補習社,價錢同私人補習差唔多
但私人補習1:1,而且私人補習老師會更容易理解學生問題所在並作出即時改善

我都想幫我女搵間好既補習社, 我只希望佢完成功課等我地返去同佢有時間溫吓書炸, 有冇好介紹?

can you pm me also. tks.
‹ 上一主題|下一主題