用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門陳瑞芝紀念中學
go

屯門陳瑞芝紀念中學 [複製鏈接]

本人兒子今年讀六年級, 想問各位屯門家長覺得陳瑞芝校風怎麼樣? 另外學校有沒有分精英班 ?  是否此校較注重英文, 如有機會面試, 通常係問什麼題目呢!!

謝謝各位家長回覆.
   1    0    0    0

I also want to know??

我都想知. 同埋陳瑞芝同保良局百周年邊間好d?

陳瑞芝屯元區基督徒家長的第一選擇,女生佔大多數,收生極佳,但成績平庸(personal feel) !

保良局百周,收生优異,成績与in-take一致,或更突出, 如今年Dse成績。

咁我又想請教吓百周同陳瑞芝兩間學校嘅校風?那間好d?

引用:陳瑞芝屯元區基督徒家長的第一選擇,女生佔

原帖由 zhuzhu 於 12-09-29 發表
陳瑞芝屯元區基督徒家長的第一選擇,女生佔大多數,收生極佳,但成績平庸(personal feel) !

保良局百周, ...
四大天王 唯一沒有在校網公佈 文憑試成績,成績不詳?

兒子跟我說今年董中入U 大約有70幾%, 而梁中及陳瑞芝大約有60幾%, 我想他
應該是從老師口中得知. 我同事哥哥的仔就讀陳瑞芝, 聽她說校風OK, 但佢仔仔
讀書麻麻英文唔合格. 因只聽同事說,希望多聽各位家長議見.

多謝各位提供資料

引用:多謝各位提供資料

原帖由 shirley329 於 12-09-30 發表
多謝各位提供資料
個人認為如果讀百周,除非成績比較好,否則老師唔多理會!同埋校長都幾吋!因我有朋友個女讀緊!所以一定要自發!但陳瑞芝冇咁催谷!但今年百周年都考得很好!

antia 發表於 12-10-1 10:10
個人認為如果讀百周,除非成績比較好,否則老師唔多理會!同埋校長都幾吋!因我有朋友個女讀緊!所以一定要 ...

我鍾意唔好甘催谷所以想簡陳瑞芝, 但想問女生較男生多嗎? 大約幾多成呀?
另外基督教學校是否中四之後不用讀宗教科?

百周係唔係好"hill" 我唔知, 但昨夜朋友個女讀(中四)百周覺得佢唔"hill", 聽佢講中一要11:00先訓, 中二要12:00先訓, 中三要3:00先訓,有D 同學考試前半夜起身溫書, 但佢媽話個個唔同, 打比其他同學仔媽咪問人地一早訓左.
另外老師話比同學聽唔理李用什麼方法一定要考好個試, 最好出面補習 wor !!!

我補習社和學校叫我個仔唔好簡董中, 我唔係好清楚點解學校甘講, 但補習社話唔係甘適合佢, 佢話讀書風氣唔係甘好,
同學之間多比較, 另外D 同學好"hill" ,  陳瑞芝比較平實和作風低調.

回復 antia 的帖子

我去過"董中" 講座, 校長話"你要確定自己係band 1 中 的band 1 學生"才可以選, 否則 唔好浪費機會, 比我感覺 佢d 學生真係比較"hill", 可能係"best of the best", 而 陳中就比較”純樸”, 女生比例多, 老師9成係”基督徒”比較有愛心, 學生亦係基督徒居多

功課方面, 四大天王中”陳中”最少,功課時間要睇小朋友自己能力,有人10:30就可以上床,有人12:30

如果小學係band 1 又或者係一d精英班, 佢地讀小學時已經唔少功課, 上到”陳中”其實唔係太辛苦 

回復 LLMUMMY 的帖子

我都有去"董中" 聽講座, 校長話您係band 1 先好遞表, 唔係就無得見.  另外我記得有個女同學帶我們參觀校舍,
覺佢唔 "hill" 重幾有禮貌, 佢讀羅陳楚思 (唔幾佢考第幾, 大約全級十名內) .
想問問家長您話陳中女生比例多, 大約係幾多成 (係 7:3 還是係 6:4 ) 如果無宗教信仰是否不大合適 ?   我簡陳中就係喜歡佢校風純樸和無甘催谷, 不好意思大多問題, 希望您抽空解答, 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題