用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 開始妄想症。。。。。
樓主: din0601
go

開始妄想症。。。。。   [複製鏈接]

回覆:atirw 的帖子

仲有成年玩喎

回覆:momama 的帖子

到升中學時候,你就會覺得小學選校是小兒科啊!放鬆點,這是一場長久戰!

albert831 發表於 12-9-28 11:01
我都有同感, 真係比D直資私校玩死, 唔報又唔得, 下下都幾千人in, 得果一百幾十個位, 談何容易! 官津又係另 ...

Yes, I feel the same! You are not alone!

din0601 發表於 12-9-27 23:52
最近開始去心儀的小學面試,小朋友面試期間,我一個人在校內四圍望,開始幻想自己個女已經入左呢間學校。。 ...

Me too! Anyway, most parents feel such way. Don't worry. You are still within normal!

din0601 的帖子

不用煩不用吃不下飯因是正常的,在這制度下只有一條路1)考私校打底2)考直資接受收的學校放棄大抽獎3)大抽獎全選心儀學校不成功便成仁4)叩門。個人覺得第一點是最重要成就大抽獎因不用顧累太多,我就是用這大家用的方法面對上年的派位,我上年只是考了一間私校然後大抽獎。

去年今日
真係日日擔驚受怕

都見好多師姐安慰, 要平常心

但最終都係日諗夜諗
原來, 到最後約七月, 八月份
音樂椅遊戲
真係有好多估唔到的結果出現

只要大家多做資料搜集
不會抱著非君不嫁的心態去選校給孩子

其實香港一樣有好多好學校
努力!

If you read EK for over a years, some children actually go to their 1st choice school at the end of August.

回復 din0601 的帖子

No matter how neverous you are and how much nightmare you have, just don't pass your bad mood and pressure to the child.  When I opened the mailbox day after day and getting more and more depressed last year, I cried when I was on my own and never let my child know the bad news.  The process really is a battle, but you and your child will get through it finally.

我都有訓唔著, 成晚眼光光, 返工又冇精神! 最後去左睇醫生, 好返好多了! 看開點, 大把人support你

回復 JOJA 的帖子

非君不嫁!!!!! 講得好!

我女今年小一, 回想上年唔算太嚴重, 因為只報三間, 又有自行做 BACKUP.  仲記得第一間以為應該冇問題, 點知 REJECT, 第二間以為有得 2ND IN, 點知又得 WAITING, 到第三間先收, 呢間其實都一早知係十拿九穩的, 反而 IN 完後又有少少擔心喎.  整個過程我除咗少少緊張外, 都唔算太難過, 不過我當中有半個月時間, 竟然每晚瞓覺前祈禱, 我自中七後已經冇祈禱了, 就係為咗亞女再次祈禱.

tung0409  有點好奇點解第3間時一早知十拿九穩?  發表於 12-10-8 17:32

回覆:開始妄想症。。。。。

完來好多人都有好似我咁,唉。。。我而家直情失眠呀!因為聽日要in我最心儀既學校而家已經係4:30呀,我都仲未訓到,雖然知自己個囡入到機會真係微個中六合彩,但係我真係好鐘意呢間學校,之前in嗰d無一間有通知。我真係好迷惘,我好怕連大抽獎都唔中。因為我仲有個細!

yan1017 發表於 12-10-6 04:38
完來好多人都有好似我咁,唉。。。我而家直情失眠呀!因為聽日要in我最心儀既學校而家已經係4:30呀,我都仲 ...

仲有個細, 入津校唔洗煩多次, 我大女讀直資, 而家細仔激煩, 考唔到家姐果間, 只有等派位

tung0409  waiting list?通常6月有份放時都會收番既..家姐讀邊間?祝福你  發表於 12-10-8 17:33

回復 evaken 的帖子

我得15分跟本未唔夠人爭....

原來真係有好多 ‘志同道合’ 既人向呢度。。。呢兩個禮拜我根本晚晚失眠,直到星期六我個女問我,幾時不需要再面試,個一刻我好內疚!

回顧佢既面試,我覺得阿女已經做得好好! 試想下如果要我連續兩個禮拜去見工,又有什麼感受!?其實無論我地幾好準備,向呢個遊戲,幸運加福份先係最緊要。。。

希望明年七月大家一齊向呢度公佈好消息!!!!

引用:原來真係有好多+‘志同道合’+既人向呢度。

原帖由 din0601 於 12-10-08 發表
原來真係有好多 ‘志同道合’ 既人向呢度。。。呢兩個禮拜我根本晚晚失眠,直到星期六我個女問我,幾時不需 ...
失眠的話,就上來這裡talk talk,這裡有很多家長支持您,加油呀!

回覆:開始妄想症。。。。。

放開啲,咪將不爽的表情展現出來~~

回覆:din0601 的帖子

不過想落透過briefing和interview,自己和女兒都有不少得著。聽過校長的話,反思了一些教兒的態度,發現不同學校有不同的特式,如傳統天主教學校,她們那種「愛的教育」(雖然現今好多人覺得很老土,不過我還是很buy) ,又例如培道的"生命教育"科,我都覺得很有趣,又或者GH的"whole person development",  也改變了我對課外活動的一些看法,透過這些參與,了解自己和女兒需要D乜,想要D乜,或許在每次interview中,不單是老師in女兒,女兒同時也在觀察老師的言行和擧動(不要小看孩子的觀察力和感覺,有時聽她們的描述和解釋,好多時都有紋有路,嚇你一跳)。最重要還是每次我都看到女兒璨爛的笑容,有時覺得女兒真的長大了許多,懂事了許多。

yan1017 發表於 12-10-8 19:39
回復 evaken 的帖子

我得15分跟本未唔夠人爭....

我細仔而家自行得10分機會近乎零
‹ 上一主題|下一主題