用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1小朋友可唔可以形容都學校事物?
go

K1小朋友可唔可以形容都學校事物? [複製鏈接]

我自己小朋友就唔得啦, 連同學仔D名都記唔到。剩係識得我問學校開唔開心佢話開心,有無同老師講野佢話有。但我聽D朋友話佢D已經識得形容當日玩過D乜野遊戲, 認識左邊個同學仔, 究竟係人地叻定我呀仔蠢。
   0    0    1    0

我仔都係 k1, 仲有好多發音問題仲在修正中.  不過問佢今日茶點食咩, 佢記得都會講到, 但有時會答我唔記得咗.  同學仔名講講去都係嗰三兩個囉.  不過早兩日佢話我知在學校唱國歌, 同埋會唱返學校的兒歌我聽.

回復 chanwendy 的帖子

阿囡心情好嗰日會講多啲, 試過連學校冇水沖廁, 跟住有師父來修理都講埋; 不過好多時都要問先講, 但今日學校中秋生日會, 佢就早幾日己經主動同我講要帶燈籠返學

就算之前返暑期班, 返幾日都講到老師姓咩, 有啲特別的事情都會講得到, 或者女仔講嘢會叻少少(佢係11月細囡呢)

我小朋友讀n班~~
我諗我小朋友對唱歌真係無興趣...
我見佢本書有印仔我o係度讀問佢可唔可以教我唱..佢話唔識唱..我話老師有無教..佢話無呀...但明明有印仔係教左...
到我打開中英文書..佢又話有教呀..a pencil, a rubber, a ruler, etc...
但問同學叫咩名..都係話唔知囉~

回覆:GCG 的帖子

My kids could tell me these when they were in k1.  My elder son could even tell me the names of many classmates after the first week.  But it has nothing to do with his academic performance haha, just that he is too 8.

hobby 發表於 12-9-28 15:27
阿囡心情好嗰日會講多啲, 試過連學校冇水沖廁, 跟住有師父來修理都講埋; 不過好多時都要問先講, 但今日學校 ...

我個女都係早幾日已經話要今日帶燈龍啦 ~

回覆:K1小朋友可唔可以形容都學校事物?

我仔而家k1,佢會講到同學仔嘅名,老師,幫手個d呀姐嘅名,但佢講野未反映到現實,例如今日食咩早餐呀,食麵包,但其實食麥皮。

唉,好過我個女呀,
問佢有冇同同學仔玩,佢點頭,
問佢有冇同同學仔傾計,佢搖頭...
叫佢講A,佢講A,叫佢講B,佢講B,但明明見到有印仔吸左C,叫佢講C,佢唔應我=.=
之後見到兒歌學左4隻,叫佢唱歌比我聽,佢EE ER ER咁一舊舊都唔知佢唱乜...
叫佢跳舞佢肯跳,
問佢學校有冇老師,佢搖頭........完全九唔搭八.....=_=
之後我覺得奇怪,打電話去幼稚園問老師,
老師話我個女學講野有D慢,
我問同班同學仔有冇同佢玩,老師答有,
仲話同學仔日日都有同佢講野,但我個女唔識答人就EE ER ER就算,溝通唔到,好在同學仔都照同佢講野=_=
之後就係我個女個PAT PAT係尖既,即係佢永遠都係坐唔定,走來走去,
人地同學仔玩緊枱上D玩具...
佢就倒晒落地之後自己再執返,同學仔見狀就幫手執....唉...總之搞到我好鬼唔好意思=_=

我真係好想知有咩方法可以令到個女快D講野....

flopsybunnies    發表於 12-10-1 11:06

MY SON LIKES SINGING AND TALKING.HE CAN SAY A LOT OF THINGS IN THE SCHOOL. BUT HIS MOTOR SKILL IS VERY POOR. SUCH AS OPEN A CUP , WEARING SHOE, HE HATES TO DO THAT, HE WILL ASK CLASSMATE TO HELP.
  I  THINK EVERY CHILD HAS THEIR OWN TELANT.

我仔都係K1(0907),佢都講到學校發生的事,不過有時係我地一路引導佢一路講,但有一樣唔駛問都會講,就係講俾我地知邊個小朋友在學校拽同埋拽d乜

回覆:K1小朋友可唔可以形容都學校事物

我個囡而家讀緊PN( sep bb),已經講到晒喺學校做乜,唱咩歌,食咩茶點,老師叫乜名等等!
但係就只得把口叻,身手就一般!
小朋友發現展各有快慢,有時佢哋乜都識,只係唔講出口啫!:;pppp:
不用擔心!

bbforever  是09年定10年,都好叻叻禾  發表於 12-10-1 00:58

回覆:K1小朋友可唔可以形容都學校事物

小小分享,想當年呀仔k1 時都唔講學校野,其他同學都好叻咁話返比屋企人知做過乜。後來我問其他家長,點先可以令到小朋友肯講呢?其他家長教路係問問題時唔好太虛無,例如:你係學校今日做左乜,玩左乜得得,而係有目標少少,如:今日茶點食左乜踢,有乜食哂?xx 老師有冇教你唱咩歌呀今日?咁小朋友就多多少少都講啲。再大個啲我要求佢每日講三樣學校發生既事我知,我又講返公司發生既事佢知,交換下情報,佢地都幾鐘意,做到互相關心呀麻。但細女就跟本唔洗咁做,因為佢就似一隻開籠雀,一放學就唔停口講野啦。男仔同女仔又唔同啲。

回覆:silvia_ng 的帖子

My son was a small boy and he could tell me a lot of things at school even when he was in PN.  However, same as some of your cases, his 大小肌肉 was poor.  Different children have different strength and weakness.  :)

GCG 發表於 12-9-28 14:31
我自己小朋友就唔得啦, 連同學仔D名都記唔到。剩係識得我問學校開唔開心佢話開心,有無同老師講野佢話有:ig ...

我個小朋友讀咗成年pn, 都吾講學校d野我聽, 係節日特別玩嗰 d就講.   佢又講得出哂同學仔d名, 但係佢同學仔就叫吾出佢個名!  

佢係學校學咗嘅野, 佢識咗就算!  

我你當年,上學期就乜都講唔到。下學期就連邊個同學咩學號都講到。又講埋邊個搭校車瞓覺!

我細女,五月出世,讀n班時巳能講到全班同學名,班內發生咩事,食咩,所有唱的歌都可以唱返出來,連老師講過咩食過咩都可以講到
而大女九月出世,讀k2仍是咩都唔知,學左咩唔知,唱咩歌唔知,真係各有不同\

Boys are usually not willing to share school life with their parents.   Don't worry.  
‹ 上一主題|下一主題