用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 返學一個月的感受
go

返學一個月的感受 [複製鏈接]

囝囝返學不促一個月,每天也開心上學,學了很多歌仔,日日回家也不停唱校歌,被洗腦了。哈哈!
行政方面,校方有很多通告,辦事效率十分高。在一個月內,亦已安排了一次老師示範教學,令我完全了解老師的質素和教學方法,我十分滿意。在十月份會有第二次示範教學,讓家長們了解phonics.  十一月份有學校旅行 ,希望到時可認識更多同學仔。到目前來說,我覺得樂基是一所充滿教學熱誠的學校!謝謝!

4    0    0    0

我都認同,十分之欣賞,老師也十分盡力。但我收到在校表現報告,成績真的很差,同之前老師打電話黎講的係兩回事,攪到我呢幾日個心都成日唸住,好擔心阿囝讀得唔好,跟唔上。

回覆:emily207 的帖子

你囝囝是否讀k1? 我囝囝讀p班,好似未有成績出。不過家長會中,校長講過最初的評核一定唔會高分,因為小孩只在學習階段。家長冇需擔心!

我仔都是讀k1,今年先轉過來,只是頭2日唔慣有喊,之後都感到好開心,每朝著校服都好期待咁話要上exercise做運動,同以前果間日日都話唔想返學,明顯係開心左好多!

我個仔都系P班,好似洗腦咁,日日兩文三語咁輪流唱校歌,笑死我。

我阿仔係p 班,我講的係手冊的校內表現,希望黎緊會好d啦m

但十分之認同,我阿囝都係日日都想返學,次次問佢返開心嗎,佢必定話好開心。佢之前讀過另一間,日日都話唔想返學。

回覆:emily207 的帖子

小孩開心上學,自己亦見到他們進步,家長們不用太坦心吧!希望他們好好享受這幾年幼稚園生活吧!

回覆:返學一個月的感受

我個仔又係好鐘意唱校歌,唱英文版時,會唱:「i love my屁股.....」

oymok  My girl sang so too!!   發表於 12-10-3 16:22
loveannis  笑左  發表於 12-10-3 00:19

emily207 發表於 12-10-1 00:06
我阿仔係p 班,我講的係手冊的校內表現,希望黎緊會好d啦m

校長都講過小朋友初時不可能樣樣都excellent,系咁就唔使返學啦。

我收到手冊,有兩個tick 2,其餘全部都系tick 1,都不以為然,睇完就算啦,相信我個仔應該表現差過你個仔,所以你都無須介懷。

大家都講得好有道理,我宜家都放鬆左。多謝各位!!!

我亞仔今年 p2, 日日都係開心咁返學, 但手冊o既平估得一個 tick 咋, 見到都係有 d 唔開心, 希望黎緊佢會好 d 啦....

我個仔也只有兩個tick 2,不過我對佢的進度好滿意。
每個小孩的發展進度也有差異,只耍他開心返學, 又不停進步便可以了.
記着不要給太大壓力自己和小朋友.  學習是一輩子的事, 共勉之!

回復 ppgirl 的帖子

你講得好好,最緊要佢讀得開心,日日都想返學,相信佢大左都會有會美好的回憶。不過,初初見到個成績,有
d接受唔到,我都係要慢慢適應,學習接受批評及面對小朋友的不足之處,這樣才會有進步的。^^

回復 emily207 的帖子

十分同意.  我和囝囝也正努力學習面對困難和挫敗.  畢竟他只是兩歲多的小孩, 我們又怎能夠耍求他們樣樣都做到呢!
我只擔心現今的學制令小朋友透不過氣來, 做父母又耍陪跑......唉 ...加油吧!

我女女今年新入讀,n班在另一幼兒園全日班,沒想過佢咁適應樂基,超開心,日日都返來扮老師及唱歌仔

回覆:may123 的帖子

証明了樂基是一間出色的幼稚園,我們可以安心了!

回覆:返學一個月的感受

今日坐車途中,亞囝看見月亮,忽然唱了一首"太陽伯伯",之後又唱了"月亮姐姐",好有節奏,好好笑。他說是老師教的!大家的小朋友有冇唱這首歌?

loveannis  咦,無wor,等我問下佢先。佢而家剩系識得話中意返學,返學學左咩就唔會講。  發表於 12-10-7 23:15

佢都有唱太陽伯伯,好攪笑。但就未聽過月亮姐姐

阿囝鐘意返學鐘意到一訓醒就話要返學,仲要自己著校服,所以樂基真係好好,係小朋友既樂園。
‹ 上一主題|下一主題