用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

HKUGA   [複製鏈接]

有人可以分享第二部分怎樣in? 帶什麼書,有關係嗎 ?謝謝。

11    0    0    0

第一輪嘅2部份In完未呢? 我唔覺得圖書計分

evaken  暫時知道最遲有小朋友15/10 in  發表於 12-10-3 14:27

醒目開學勳章 王國長老

引用:有人可以分享第二部分怎樣in?+帶什麼書,有

原帖由 Maldives 於 12-10-03 發表
有人可以分享第二部分怎樣in? 帶什麼書,有關係嗎 ?謝謝。
聽講無關係的,校長有可能會問下小朋友本書叫咩名呀或者個故仔講咩呀,不過吾會好學術性。

有無關係,你都係帶本小朋友最COMFORTABLE既書去架啦?

我想問見校長同見老師會有分別嗎?因為我女話佢係見老師唔係見校長.

1) 帶去睇個本書應該唔關事, 只是等候時閱讀.
2) 第一次小朋友 in 是見老師
3) 第二次小朋友 in 是見校長, 會係校長室 in. 都是小組形式.  校長會問小朋友簡單問題
4) 第二次小朋友及家長 in 是見校長, 都是在校長室. 問番上次校長室與今次有什麼不同.  另外叫小朋友取一本圖書, 不是問內容, 會由封面圖畫由小朋友自由發揮解悉下.

回復 Smile3 的帖子

Thank you for your sharing~

Smile3 發表於 12-10-3 10:56
1) 帶去睇個本書應該唔關事, 只是等候時閱讀.
2) 第一次小朋友 in 是見老師
3) 第二次小朋友 in 是見校長, ...

嘩! 咁清楚 請問你係咪學校老師/監考員? 如果唔係, 就似早年0既info.了

我仔in左, 今年唔係響校長室 in., 而係105室,  我依幾星期返去做義工都見105室掛住面試室及請保持安靜個牌呀~

Maldives 發表於 12-10-3 00:32

帶本小朋友最鍾意0既書, 而本書佢會睇0既就得了, 只係響等時打發下時間。問唔問書名/書內讀文字真係唔知, 因為家長冇跟埋上去, 如果worry就帶本易d而小朋友又最鍾意0既書就得啦, 多圖片, 每頁得一句都ok的~

港同一年級做reading report circulation時的圖書有幾個level的書俾同學選, 每頁得一句的圖書都有

四隻貓 發表於 12-10-3 09:46
我想問見校長同見老師會有分別嗎?因為我女話佢係見老師唔係見校長.

第一階段第一次面試時, 校長在禮堂已經講得好清楚:

第一階段第一次面試係由老師面見
第一階段第二次面試係由校長面見
咁樣對每個小朋友都公平d, 第一次失手, 仲有第二次機會咁話

第二次小朋友見,係校長或主任見。
同時有2組人上去的,一組由校長見,另一組主任負責。<---我個女係咁同我講。

CoffeeCake 發表於 12-10-3 12:05
第二次小朋友見,係校長或主任見。
同時有2組人上去的,一組由校長見,另一組主任負責。<---我個女係咁 ...

same here, 我就係一直以為係見校長, 點知面試完呀女話佢果組係見老師, 另一組星星組先係見校長, 所以我有點奇怪囉, 因為之前個個都話第二次係會見校長傾下計.

不過我都打定輸數, 因為我女話佢係等待時無睇書而係同隔離個男仔傾計.

evaken  鍾意傾計係港同學生大多有0既特點呀~  發表於 12-10-3 14:13
Charlotte_mom  港同鐘意呢d架wor講真  發表於 12-10-3 12:56
MacMa  think positive: 你囡囡唔怕陌生人,仲幾識結交朋友!  發表於 12-10-3 12:33

四隻貓 發表於 12-10-3 12:14
same here, 我就係一直以為係見校長, 點知面試完呀女話佢果組係見老師, 另一組星星組先係見校長, 所以我有 ...
等既時候都未見到老師/校長喎,係d admin同小朋友響間房(G/F).上到去應該唔洗點等了.
PS 我係自己帶個女去見, 當時係咁安排

Mac ma, charlotte Mom, 如果學校真係好似你地0甘睇, 就好啦.
我本來唔特別心儀港同, 但呀女1st in 同2nd in 完都好開心, 仲講1st in 時有中文字唔識感到唔開心, 但老師好好人安慰佢, 仲鼓勵佢, 佢話好喜歡港同既老師. 而我係1st in聽校長講話時亦感覺到校長對小朋友係非常關心, 老師好細心, 印象非常好.

linseymom  同意! 報左幾間直資/私校,港同的面試安排,睇得出佢地好尊重小朋友/家長,比我的感覺好舒服!  發表於 12-10-3 14:42
evaken  港同d老師真係好有heart架  發表於 12-10-3 14:21

我都係自己帶小朋友去in的, 我見有一組小朋友入左校長室果面的房, 我仔就上左105室, 最後見佢果組同校長一齊由1/f落黎的

可能係見副校長掛? 吳副校(男)係香港人, 謝副校(女)係普通話人(可能見d選普通話為主要語言的小朋友,但其實佢都識講廣東話的)。今年2509人, 係分流掛? 早年都有聽家長講見副校的

janicebbb123 發表於 12-10-3 14:08
請問點先知見老師/主任/校長? thanks!
我個女話校長有介紹自己係校長.佢當時都係星星組.

Is it parents are not required to have interview with the Principal yet? thanks.

Charlotte_mom  SHORTLIST左400人, 第2輪會大人小朋友一齊見  發表於 12-10-3 17:42

醒目開學勳章 王國長老

linseymom  同意! 報左幾間直資/私校,港同的面試安排,睇得出佢地好尊重小朋友/家長,比我的感覺好舒服!  發表於 2 小時前

呢樣真wor, 港同係一間好"學生/家長-oriented"既學校, 學校唔係有求必應果種, 亦唔係當學生皇子公主果種, 但每一樣安排都係以學生為本, 同樣地學生亦由細被教育要愛人如己, 所以open day有家長同我講, 話無論家長老師學生都俾到佢好warm既感覺, 係真架

引用:+本帖最後由+evaken+於+12-10-3+14:20+編輯

原帖由 evaken 於 12-10-03 發表

我都係自己帶小朋友去in的, 我見有一組小朋友入左校長室果面 ...
2509人?wooowwwww

‹ 上一主題|下一主題