用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Seven 貨尾清貨
go

Seven 貨尾清貨 [複製鏈接]

各位 Seven fans,

噚日去 Barocco發現仲淨番一個女仔款(有兩隻色)同一個中性、男仔款,全部大碼…特價 $850。
其實咁多家長讚佢,我唔完全同意。我大女今年中二,佢分別响小三同小五都用過兩代嘅 Seven。我覺得個背板用用下有啲變型至會隔兩年換個新比佢。但小五嗰個用咗三年,個背板仲彎過小三嗰個。證明新不如舊。另外,我細女小一我又買個比佢,點知佢膊斜揹到就住就住行,而且前面個細袋一擺嘢個袋就斜咗落去。最後只用了一陣就無用。不過呢度好似無家長提出佢嘅缺點?

0    0    0    0

Thanks for sharing.

回復 dichiu 的帖子

唔好意思, 請問點解你仲一直買佢?

回覆:evacalbee 的帖子

大女第一個 Seven 真係唔錯嘅,係用咗兩年個背板開始彎彎哋。我問大女揹得舒唔舒服,佢話舒服同埋容量夠大。到小五學期尾我諗住阿妹升小一,想買個比阿妹,點知帶埋大女去,佢又話要換個書包,所以最後一次買咗兩個。大女新嗰個就揹足三年,不過同舊嗰個比就質料差啲,用咗年半就有啲布面磨蝕咗。
反而細女嗰個就以為用得著但…因為小一書不多但書包內籠太大,入面又冇帶固定書嘅位置,最後揹起唔貼背。再加上佢天生膊不夠橫,揹起成日拱住個背去頂住唔比書包跌。而我揀嗰個女仔款最前個袋特別深 (同大女嗰兩個男仔款比),只放件雨褸就 dum 咗落咗,個書包又再墜低啲。見佢揹得唔舒服,最後買番個 SPI 細碼比佢反而啱佢身型,最好係心口有條固定帶扣住。
所以我嘅個人意見… Seven 比較適合較高大或小三以上嘅小朋友。呢個只係我嘅少少分享。如有家長可指教我如何放東西令書包更貼背更好揹就最好了,反正我仲留住妹妹個 Seven 希望明年可以用。

回覆:dichiu 的帖子

唔好意思,原來我計錯日子,大女兩個 Seven 都分別用了兩年咋,仲以為小五尾買嗰個用咗三年添。今日睇番,舊嗰個仲新淨過新啲嗰個呢!希望可以見到多啲家長分享點擺嘢可以令啲書唔向前「中」。

用得一個月,俾唔到兩年後嘅意見。可能我小朋友高大,學校又多書,唔太覺有dichiu小千金嘅問題。但係俾小朋友試揹SPI同Seven,我小朋友比較喜歡Seven,因為覺得輕同揹得比較舒服。

大囡小一買了一個細碼, 用到小四, 轉給妹妹用多兩年. 仲好新,再給家姐囝囝用.
old style 有橡筋 cool 住 D 書, 所以貼背.

大囡小五買了個大碼, 用兩年, 現給妹妹用. new style 沒有橡筋, 所以我自己加橡筋.

所以在小學階段, 兩個囡用了兩個 seven, 一個細碼 SPI.

回覆:ellang 的帖子

點加橡筋吖?有冇圖睇吓?

醒目開學勳章 王國長老

引用:點加橡筋吖?有冇圖睇吓? +

原帖由 dichiu 於 12-10-06 發表
點加橡筋吖?有冇圖睇吓?
我都係自己加橡筋

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

回覆:Seven 貨尾清貨

用一寸闊橡筋已經得

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

yeah, Give me five
我都係自己加RIBBON

回覆:miriam 的帖子

要釘得咁低,會唔會好難落針吖?

回覆:Seven 貨尾清貨

原來大家都有「書浪浪吓」嘅問題,好彩有你哋分享!

醒目開學勳章 王國長老

dichiu 發表於 12-10-6 18:09
要釘得咁低,會唔會好難落針吖?
洗完之後成個書包反轉縫.

醒目開學勳章 王國長老

dichiu 發表於 12-10-6 18:12
原來大家都有「書浪浪吓」嘅問題,好彩有你哋分享!
基本上係我自己無聊加上去, 根本 D 書加埋筆袋已經頂住左唔會浪浪下.

請問釘橡筋的位置應該是書包高度的一半嗎?

各位+Seven+fans, 噚日去+Barocco發現仲

原帖由 dichiu 於 12-10-05 發表
各位 Seven fans,

噚日去 Barocco發現仲淨番一個女仔款(有兩隻色)同一個中性、男仔款,全部大碼…特價  ...
請問是今年款式嗎?有沒有相片??thanks!

回覆:sababy 的帖子

應該係今年款因佢哋每年只返一次貨,但冇影相。你自己去睇吓!

回覆:dichiu 的帖子

如果是今年款式我都有看過,男仔款是甚麼顏色呢,thanks!

回覆:sababy 的帖子

深紫/黑

‹ 上一主題|下一主題