用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔唔記得自己係基督教學校
樓主: awmlai
go

男拔唔記得自己係基督教學校   [複製鏈接]

學校有呢個安排,好明顯係杜絕藉去厠所而通水比未考考生的漏洞。亦都因為男拔有咁多年歷史,見盡所有奇形怪狀的出貓家長而作出嘅沈痛決定。有呢啲家長,就有呢啲制度。邊個係因,邊個係果,家長心中有數。所以呢個係道德同人性之間嘅決定,做校長其實都幾難做,最後學校揀咗道德,亦見其盡力配合不忘人性。掉轉頭講,如果校長容許你咁做,亦會有大量不滿的家長投訴作弊。所以一件事不可只看表面而大發偉論,更甚地把它套落宗教實為不智。我看學校有多年歷史仍然受眾人追棒,內裏定必有因,可能要你個仔有機會入讀後才能深深領略。你亦應該向前看,不要再介懷,亦應看看別人的動機及事情的另一面,可能你反而會愛上男拔呢!奉勸多一句,不要只著眼個人的問題,而彿略了別人的問題,自己退一步時,亦能見海闊天空。共勉之!

引用:學校有呢個安排,好明顯係杜絕藉去厠所而通

原帖由 babydady 於 12-10-16 發表
學校有呢個安排,好明顯係杜絕藉去厠所而通水比未考考生的漏洞。亦都因為男拔有咁多年歷史,見盡所有奇形怪 ...

babydady 發表於 12-10-16 17:06
學校有呢個安排,好明顯係杜絕藉去厠所而通水比未考考生的漏洞。亦都因為男拔有咁多年歷史,見盡所有奇形怪 ...

路過好奇,乜場內係好似公開試咁禁用手機咩?如果唔係,咁在今天的科技,
通水不一定要面對面吧?!

再者,對一個五歲細路仔而言,面試即場通水真係行得通的嗎?我依家問你「
奧巴馬成功連任對中國有什麼影響?」(我將這問題的難度放射番去成人的程
度),你係咪十分鐘後可以答到我?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:奥脫福 的帖子

有冇禁用手機我唔敢肯定,但有些父母嘅行為令人難以置信。某一線男校校長分享過,佢哋有一年發現有一位小一考生身上藏有錄音機,自此以後,每次跟小朋友面試,均不可携带袋及會先請小朋友身上物品放在枱面,才開始面試。

Iamfive 發表於 12-10-16 19:46
有冇禁用手機我唔敢肯定,但有些父母嘅行為令人難以置信。某一線男校校長分享過,佢哋有一年發現有一位小一 ...

係呀!面試前要搜背囊,因好似去年發現有小朋友個袋內有錄音筆,原因係父母想知學校的面試題目,想知個仔識唔識答。

回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

另外,早前參加某校小一面試,面試過程大程二十至三十分鐘,前面那位家長嘅小朋友面試中途想poopoo,結果没完成面試便要離開考試課室找家長,去完洗手間後所屬面試時間雖未完結,但已經不能再継續啦!

呢個情况下,呢間學校係咪應該派老師instead of 父母替小朋友清潔,咁呢個小朋友就可以繼續面試呢?

Snakemama  五歲去完廁所仲要人幫人清潔?  發表於 12-10-16 19:55

skmibb 發表於 12-10-16 19:50
係呀!面試前要搜背囊,因好似去年發現有小朋友個袋內有錄音筆,原因係父母想知學校的面試題目,想知個仔 ...

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

很多學校包括dg, spcc都分開好多日面試。學校唔怕家長或學生通水?通水俾人的學生又唔怕自己蝕底。咁ek的家長點解又猛叫人唔好放料呢。

奥脫福 發表於 12-10-16 17:44
路過好奇,乜場內係好似公開試咁禁用手機咩?如果唔係,咁在今天的科技,
通水不一定要面對面吧?!

其實校方的安排是希望大家在極少外在環境因素影響下, 發揮應有實力, 通俗一點說是"無得賴",

如果有心去通水, 當然無人可以阻止, 但如你所說, 給你知道題目也沒有用, 因為不同時段, 題目也有少少分別, 最慘是如果一班家長在洗手間高談濶論, 路過又未考的家長無心收風, 又以為自己聽到什麼機密, 之後叫自己個仔在短短一兩分鐘去記"生埃"貼士, 就會不覺意害了自己,

有人說 DBS 封路不讓私家車上山去"造勢", 如果大家有in 過高主教, 輝台因為是公家路, 任何車也有權用, 當日就是私家車, 的士, 校車大塞車, 結果是有很多人遲到, 而DBS 平時已經了解路面如果在有大量外來車輛駛入有多混亂, 人始終是多, 要大家改為行上山, 原本的車龍就變成人龍, 大家辛苦一點, 但不會遲到.

大家都"討論"了幾日, Second in 都就來, 有什麼不滿也讓它過去吧! 有機會second in 的人可以放心, 當日一定有位坐, 而洗手間任去, 學校當日也照常上課, 大家可以感受一下小息時間個cover playground 有幾嘈, 又可以見識一下老師要花幾多時間勸退想入來waiting room 跟你個仔say hello 的學生.

Iamfive 發表於 12-10-16 19:51
另外,早前參加某校小一面試,面試過程大程二十至三十分鐘,前面那位家長嘅小朋友面試中途想poopoo,結果没 ...

如果DBS老師要給考生擦屁股, 不考也罷!
小小心得...當年為了小一選校的準備, 在 K3 之前暑假內已經教好小兒自行清理大便後的事, 能夠照顧自己, 已經是培養自信最佳方法

回復 fsforth 的帖子

Totally agree !

skmibb 發表於 12-10-16 19:50
係呀!面試前要搜背囊,因好似去年發現有小朋友個袋內有錄音筆,原因係父母想知學校的面試題目,想知個仔 ...
唔怪得剛離任既梁校長夠料攪場怪獸家長楝篤笑!

kyliema2006 發表於 12-10-16 20:41
很多學校包括dg, spcc都分開好多日面試。學校唔怕家長或學生通水?通水俾人的學生又唔怕自己蝕底。咁ek的家 ...

以前會考英文oral 也不是所有學生同一日考, 因為就算知道題目都無用, 一來不會exactly 一樣, 二來英文差的人不會幾天之內變native speaker.

通水一事, 我會用食煙來形容

大家有自由去食煙, 也可以跟好友分享, 你情我願, 從中得到快感也要take risk.

但作為一個有責任的人, 就不會強迫人食二手煙, 但不是人人都有這種想法, 所以, 有設立禁煙區的必要

interview 完之後, 校內就有大量"煙民"發作, 總會有人不想考試前食"二手煙"產生幻覺, 所以, 校園就有必要成為"禁煙區", 也請"煙民"儘早離開

我講的理論不一定是對的, 但我相信當年考過會考的家長, 多數也試過一出試場就"食煙", 對不對?

fsforth 發表於 12-10-16 21:50
以前會考英文oral 也不是所有學生同一日考, 因為就算知道題目都無用, 一來不會exactly 一樣, 二來英文差的 ...

你的比喻又幾好笑!

回覆:fsforth 的帖子

我小朋友早已能自行照顧自己大、小二便及弄好衣服,但我亦相信有些小朋友還需要多一些時間掌握技巧!

‹ 上一主題|下一主題