用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 deleted
樓主: redhot
go

deleted   [複製鏈接]

回覆:longlokma 的帖子

英雄所見

khmama 發表於 12-10-16 23:00
spcc同dbs已經係收尖子,唔使要武功,練內功心法就得啦,一個練九陽神功,一個練九陰真經
...

已經手持「倚天劍」.......,心裡仍未滿足。
「九陰真經」呢? 又覺印象極差。
「屠龍刀」、「九陽神功」可以嗎? 仍未滿意。
天下之間,還有甚麼武功適合呢?
難道追求的不再是武功,而是神功?
難道是 .......... 這一本 ?

霖霖B媽咪  good: 世上始終有人要練不死神功, 之後走火入魔.....  發表於 12-10-17 09:24
odelia_ho    發表於 12-10-17 09:13
TMMA  可能想揾獨孤求敗練功〜〜始終無敵是最寂寞,最是痛苦⋯⋯  發表於 12-10-17 08:59

回復 redhot 的帖子

數年前與QC的某老師談過,QC有很多頂級學生,但也有班唔掂嘅學生(高中)。喇記就唔知。

霖霖B媽咪  咁我估間間學校都有呢d學生 !!  發表於 12-10-17 09:25

我覺得band1 LS仔, 唔計國際學校, 只有SPCC值得另其放棄LS.

Jackieson  同意, 因SPCC已盡收尖子, 真正高手過招, 九陰、九陽、屠龍刀、倚天劍.... 一齊過招!!  發表於 12-10-17 00:06

Sum_Ba 發表於 12-10-16 23:18
回復 redhot 的帖子

數年前與QC的某老師談過,QC有很多頂級學生,但也有班唔掂嘅學生(高中)。喇記就唔知。 ...
唔出奇, 好多學生係攪珠入QC, 質數參差, 我都同意之前有家長講過, LS有青訓, 品質有保證, 而讀QC入唔到精英班就.....

Jackieson 發表於 12-10-17 00:01
唔出奇, 好多學生係攪珠入QC, 質數參差, 我都同意之前有家長講過, LS有青訓, 品質有保證, 而讀QC入唔到精英 ...

QC看來像一部老爺攪拌機。一路以黎QC從沒有精英班之分,只是將一些成績較好的同學分配到不同班別,然後用這部老爺攪拌機將佢地攪勻。

最可惜的是老爺攪拌機出盡全力攪足三年,還是聽到有老師說還仍是水和芝麻分開的芝麻糊!

elbar  今年DSE 整體成績 應仍是全港男校之冠。  發表於 12-10-17 07:26
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 odelia_ho 的帖子

Jackieson,

所以我地唔會揀QC, 就算揀左佢, 佢亦都唔會揀我地囉

Jackieson  係呀  發表於 12-10-17 14:33

醒目開學勳章

khmama 發表於 12-10-16 23:00
spcc同dbs已經係收尖子,唔使要武功,練內功心法就得啦,一個練九陽神功,一個練九陰真經

...
路過⋯⋯好奇一問,咁女仔的倚天劍、屠龍刀及九陽神功、九陰真經呢

elbar  MCS, SPCS, SPCC, DGS   發表於 12-10-17 09:39

如真的想試, 我認為SPCC在學術比LS是高一線, 不妨申請.

對男仔來說,我也覺得喇叭是最好啲學校。但我支持樓主,點解唔可以睇吓有冇可適合孩子的學校呢?別忘記,樓主的孩子讀緊叭小,應該了解喇叭。

建議樓主脚踏實地(那個實地,即是樓主個仔)地找。首階段两家應可填上心儀的學校,到大抽獎時第一志願才填喇叭中學,听說Band2嘅小喇叭,也有機会抽中大喇叭,第一志願填喇叭中學,應十足十成功。

judy 發表於 12-10-17 09:53
對男仔來說,我也覺得喇叭是最好啲學校。但我支持樓主,點解唔可以睇吓有冇可適合孩子的學校呢?別忘記,樓 ...
唔係掛?直屬中學不填自行?大抽獎有十足把握?樓主你咪信!

odelia_ho  同意, 第二輪只係抽運氣, 冇可能十拿九穩, 就算你係全港成績排名第一名, 隨機Number 好差/好尾, 一定抽唔倒囉  發表於 12-10-17 10:33
ANChan59    發表於 12-10-17 10:29

自行放LS第二, 分分鐘自行第一選擇收左架, 派位更加無guarantee. 除非個仔唔想返LS, 考直資都仲有得揀.

Glau 發表於 12-10-17 10:29
自行放LS第二, 分分鐘自行第一選擇收左架, 派位更加無guarantee. 除非個仔唔想返LS, 考直資都仲有得揀. ...

係囉,我明……所以我要打聽下諗清楚,唔可以亂填,講真喇叭又冇咩唔好,事實上我地又唔係特別想離開喇叭,只不過行每一步之前,考慮清楚都得掛。

odelia_ho  同意, 第二輪只係抽運氣, 冇可能十拿九穩, 就算你係全港成績排名第一名, 隨機Number 好差/好尾, 一定抽唔倒囉  發表於 9 分鐘前
多謝你提醒!事實上,如果另一間學校感覺上同喇叭叮當碼頭,未必足以說服我地放棄喇叭,始終有同學仔一齊亦係好d既。我都承認。

youma 發表於 12-10-16 22:51
唔好多心, 喇叭已是最好之一.
香港資優學院hkage剛公佈全港 Junior Science Competition 結果
1. LS

多謝你的資料,比我多些資料去思考,很有用呀!

MC1128 發表於 12-10-17 10:03
唔係掛?直屬中學不填自行?大抽獎有十足把握?樓主你咪信!
odelia_ho  同意, 第二輪只係抽運氣, 冇可能十拿九穩, 就算你係全港成績排名第一名, 隨機Number 好差/好尾, 一定抽唔倒囉  發表於 18 分鐘前

//大抽獎有十足把握?
理論生, 如直屬小學band1生揀直屬中學的人數多過保留學額, 直屬小學band1生才有機會入唔到. 但LS來說, 2013年機會=0.0000...%;

//就算你係全港成績排名第一名, 隨機Number 好差/好尾, 一定抽唔倒囉
odelia ho 好像唔明白直屬中學學額的分配辦法.

各位,

我越睇越唔明,
在大抽獎下, 如果是LS band 1 , 都唔肯定會入到LS college ?

請指教。

回覆:pigpigapple 的帖子

喇沙有138個直屬位比喇小抽,喇小有6班小六,假設每班30人,總人數180。band1生數目如果少過138,band1生抽獎必入,仲有位剩比band2生抽。band2生如果多過剩低嘅直屬位,就要睇隨機號碼,好彩先入到。

odelia_ho  即係話, 如果中學有位138比直屬, 又如果直屬Band 1生 139人, 成績排名最高那位同學的隨機number 是139, 他是落選!  發表於 12-10-17 14:28
odelia_ho  明晒  發表於 12-10-17 14:23

謝謝<

我唔使抓曬頭了

khmama 發表於 12-10-17 12:37
喇沙有138個直屬位比喇小抽,喇小有6班小六,假設每班30人,總人數180。band1生數目如果少過138,band1生抽 ...

可以這樣理解嗎:如果呈分名次考第138或以前的,只要統一乙部第一志願填LS就必入?所以樓主兒子可以盡用自行2個選擇及統一甲部3個選擇,揀選其他比LS更好的官津學校(如有)?

odelia_ho  但, 如果未能確定自己學校 band 1 生的人數, 首輪唔揀自己間中學, 而等到第二輪至去抽返自己的直屬, 好大冒險, 對嗎?  發表於 12-10-17 14:32
[IMG]http://i1196.photobucket.com/albums/aa401/fion_chan/dcaf8037de6fa400241f1403.png[/IMG]
‹ 上一主題|下一主題