用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 deleted
樓主: redhot
go

deleted   [複製鏈接]

Fion_Chan 發表於 12-10-17 13:47
可以這樣理解嗎:如果呈分名次考第138或以前的,只要統一乙部第一志願填LS就必入?
當然唔係!

Fion_Chan  咁即係點解讀?  發表於 12-10-17 13:51

cow 發表於 12-10-17 13:50
當然唔係!

咁樣?:

可以這樣理解嗎:如果呈分名次考第138或以前又係屬於Band 1 或 Band 2 的,只要統一乙部第一志願填LS就必入?所以樓主兒子可以盡用自行2個選擇及統一甲部3個選擇,揀選其他比LS更好的官津學校(如有)?

ohnono  係先抽band 1,派完再輪到band 2抽。所以如果學校有小於138個band 1生,即是band 1生必入,band 2生就可抽餘下學位。  發表於 12-10-17 14:22
[IMG]http://i1196.photobucket.com/albums/aa401/fion_chan/dcaf8037de6fa400241f1403.png[/IMG]

例如:
小學:band1有90人,band2有70人,band3有20人.
band1有10人去了直資或在自行給其他學校收了。
現有band1 80人, band2 70人爭138個位。
呈分名次考第91-160的band2生有同等機會抽中。

年前知道有一位家長, 家境相當富裕, 佢個囡囡幼稚園讀兩間, 九龍塘的, 上下午各一間返學, 小學轉了三間(smc-mcs-gdjs),最後在dgs 7 年都畢吾到業, 又吾肯出國讀書, 佢家人都好無奈, 囡囡係叻女, 都吾知出錯左邊到.

elbar 發表於 12-10-16 10:55
SPCC (DSS) & QC

十分同意...... QC 和 SPCC 都是好好的學校

全港狀元之冠的 QC 在公開試成績全港頂班無容置疑,精英學生來自港九新界離島五湖四海,由於英雄莫問出處,官校相對街坊平民化。講得坦白 D,可能部份有個錢的中產家長根本對 QC 看不上眼,因同學仔家庭背景/ Networking 因素均是此類家長的選校考慮之內。加上跟一眾教會學校相比, QC 缺乏那種洋化味道 (社會精英的英文處世潛規則觀念)。Anyways, 但我始終覺得 QC 是很 respectful,香港是需要有這一類的學校去照顧普通街坊平民尖子

平心而論,DBS 係一間好出色的名校,但對於一個在學的喇沙仔來說,投誠去 DBS 是關乎一種學生自身 pride 的問題。但我諗現今家長都唔多 care,我都識幾個喇沙舊生 send 個仔去 DBSPD !!

如果論直資,我覺得聖保羅男女真的是 HK top notch...... 跟聖保羅男女畢業的朋友交往過就知道他們真的很 outstanding。 如有機會平日下午 3 點幾後從麥當勞道坐12A 巴士或遊走金鐘 PP 島或長江中心一帶, 此時均有很多聖約瑟 (喇沙的兄弟校,某程度上St Joe 仔那種"格"跟喇沙仔有點似) 和聖保羅男女兩校學生, 觀察於微, 就會明白我講聖保羅男女學生的分別, 聖保羅男女超班學術成績和歷史不用多談, 其培養出學生整體上有一種特別的氣質/修養正是聖保羅男女教育的王道。

其實喇沙已是一所人人流口水的好學校,希望樓主兒子能順利入讀,若如果有志考取 SPCC or QC, 亦祝願成功

redhot 發表於 12-10-16 22:25
其實都明,既然想當初插得班入喇x,而又可保持水準,証明小兒本身都係好學又有實力,
但作為家長,當然想 ...

喇書唔岩你的要求架, 你入左去會好失望, 你要好師資及好支援, 最好揀地區名校, 佢地較aggressive !  讀名校幾時都係靠自己多過靠學校, 千奇唔好expect太高 !

不如咁講:

1.樓主兒子若在LS全級名次十分前列,可以嘗試SPCC,DBS,甚至其他老友開玩笑的Eton,Harrow,因直資與國際學校可以考幾多間都得,與派位機制無衝突,考到再決定未遲
2.自行階段:只可揀兩間最心儀的官津,我強烈建議一定要揀本校LS,當然仲可以揀QC或其他,注意那一間排先是有影響的,若樓主真的對LS歸屬感不大,可考慮QC為首選。小女讀隔鄰街女校,是不會填第二志願的.
3.大抽獎:經過khmama,glau幾位老友解釋,樓主應明白直屬的派位方法有點不同,樓主兒子是band 1生,可先抽直屬位,有其他家長說LS band 2都有得爭直屬位,因此斷定Band 1生必勝。我沒有數據在手,只憑小女學校的情況來推斷,覺得不可能,LS band 1生應多於直屬位,樓主兒子要與同校所有band 1生一同抽,那能有十足把握?

有錯請指教,最好有LS中學家長來補充

ohnono  很可惜,樓主已經講明不喜DBS。  發表於 12-10-17 16:08

MC1128 發表於 12-10-17 15:38
只憑小女學校的情況來推斷,覺得不可能,LS band 1生應多於直屬位
可否告知令千金的小學有多少%band1生, 以至你推斷LS band 1生應多於直屬位?

MC1128 發表於 12-10-17 15:38
不如咁講:

1.樓主兒子若在LS全級名次十分前列,可以嘗試SPCC,DBS,甚至其他老友開玩笑的Eton,Harrow,因直 ...
小兒喇記band 1生,如無失手/發癲/突然反叛,理應穩坐College一位。” 樓主已經好清楚知道自己的位置,我亦相信樓主的推斷係正確。

MC1128  ok,一於考spcc  發表於 12-10-17 16:41
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:cow 的帖子

其實同cow所說差不多,band 1是大約80人的

cow 發表於 12-10-17 16:00
可否告知令千金的小學有多少%band1生, 以至你推斷LS band 1生應多於直屬位?

之前在EK post 過,但我唔識找番條link, 當時的計算是約80%, at least 151out of 186

cow  我唔信.  發表於 12-10-17 17:09
judy  真的嗎?完全出乎意料!  發表於 12-10-17 16:43

longlokma 發表於 12-10-17 16:16
其實同cow所說差不多,band 1是大約80人的

真的嗎?完全出乎意料!

回覆:MC1128 的帖子

band 1 边缘的所以比較危險,隨時要同band 2一起攪珠

MC1128 發表於 12-10-17 16:22
真的嗎?完全出乎意料!

男生成熟較女生遲,不可用女校的數據來跟男校比!
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-10-17 16:32
男生成熟較女生遲,不可用女校的數據來跟男校比!

真係無咁諗過,又學嘢。咁想請教LS家長,中學部是否用自行位收別校精英多?中一到底有幾多%外校生?top of the top students 又走幾多?

MC1128 發表於 12-10-17 16:38
真係無咁諗過,又學嘢。咁想請教LS家長,中學部是否用自行位收別校精英多?中一到底有幾多%外校生?top o ...
我並不是LS家長,不過都係照常理推測。
如果真係得約80個band 1生,咁中學跟本唔需要用自行位收小學的學生,可盡情取錄街外生。因此喇沙在自行收生方面除了有足夠學額去收成績好的同學之外,還可顧及到一班有特異功能的學生。喇沙這個收生傾向係好普通,不可以跟隔鄰的女校去相比。

至於走幾多高材生往別校,我相信不會多。第一,喇沙這類有傳統的學校,吸引力和歸屬感一定不少。第二,一般比喇沙更具競爭力的學校不會多,而且都不會同一時間收同一學校太多學生。唯獨是小六之後,往英國繼續學業的還多。

回覆:ohnono 的帖子

自行收生的人數不是記得太清楚,只記得數目好少,而小兒該屆絕大部份band1頭的學生也選擇升讀自己書院,未聞有人出國留學

引用:Quote:cow+發表於+12-10-17+13:50+當然唔係

原帖由 Fion_Chan 於 12-10-17 發表
咁樣?:

可以這樣理解嗎:如果呈分名次考第138或以前又係屬於Band 1 或 Band 2 的,只要統一乙部第一志 ...
如果band1同band2總數少過138,你嘅理解先成立。簡單啲講,枱面有138個橙,band1排隊攞先,如果band1生少過138人,你排第幾都有橙食。跟住到band2攞,但係啲橙唔夠分,啲band2要抽籖,抽得前咪有份囉。

回復 redhot 的帖子

[size=15.199999809265137px]本人對小兒學業成績充滿信心<<
[size=15.199999809265137px]
[size=15.199999809265137px]相信令郎成績一定名列前茅,有沒有考究令郎[size=15.199999809265137px]學業成績彪炳的原因,喇X有沒有對此有持續的支援.其他強項又如何? 如運動,辯論? 在喇x會不會不入流,但在其他學校有發揮機會?[size=15.199999809265137px]

[size=15.199999809265137px]1  他主動學習,天資聰穎,不用家長督促/提醒?

2  他要家長陪讀?

3  他要靠補習,目前已很勤力?

如是1,任何LS,QC, DBS都一樣讀得好.

如是2/3, 要選學校支援多的,如迦密.

回覆:Ceci333 的帖子

坦白說喇小同書院相比,無論在學習壓力,功課量及學習範圍方面均相讵甚遠,需要學生有高度主動學習態度才能保持上游位置

‹ 上一主題|下一主題