用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 deleted
樓主: redhot
go

deleted   [複製鏈接]

容許我呢個阿仔剛入喇中的家長講幾句。我仔係外來生考入,當初小兒有幸到SPCC面試但失敗,當然小兒好失落,最終LS收咗。最初我都覺得LS比不上SPCC,但小兒入讀後有吾同睇法。

先講學術,SPCC的確比較優勝,但吾好忘記,因佢所嘅都係全港尖子,而家諗番轉頭,全級學生個個都第一,如果我仔入到去會吾會被比下去,令佢失去學習信心咪仲慘。另一方面LS無分精英班,即証明LS吾會將資原集中一少部份身上,呢方面我好欣償。

學術以外,LS好鼓勵學生多方面發展,吾要你死讀書。仲有佢哋嘅Old boys對學弟嘅提攜同幫助不違餘力,家教會嘅家長所做嘅一切,睇得出全心全意為學校為學生好。另外LS無論校長、老師、職員對家長都好親切,有活力,積極,正面。

最後,我以前都聽到傳言話LS吾理成績差嘅學生,當初我亦很擔心,所以我亦向老師,家教會求証。佢哋都話老師初中會教識佢哋要自律同尋找自己學習方向,紀律會嚴緊些,去到高中,學生要自己黎,正如佢哋話,都咁大個人,分分鐘都高過老師,無可能堂堂要捉實佢哋專心聽書,所以好自由。以我仔睇,初中老師都會捉得緊些,科科都有教書,老師對佢哋都有要求。

我仔好鐘意校舍好大,師兄們對佢照顧有加,每日番到屋企都同我講學校趣事,對功課學業又有熱誠,入到佢想入嘅校隊,就算一星期要2晚練習,留校到10:30pm都吾願走。校舍之大,兄弟之情,家校一心,到呢一刻,我好慶幸當初SPCC無收到我仔,原來LS先最適合佢。

霖霖B媽咪  呢d咪佢地成日講既薪火相傳囉!不過對學校冇歸屬感既人未必領情!  發表於 12-10-19 22:44
Yanamami  加油! 替你囝高興.  發表於 12-10-19 22:16
Yanamami  塞翁失馬.....  發表於 12-10-19 22:15

引用:路過的+,塔吓爹。個仔練咗咁多年九陽真經d

原帖由 mirage 於 12-10-19 發表
路過的 ,塔吓爹。個仔練咗咁多年九陽真經dry 到爆,咁係試SPCC 練下玉女素心劍法la,又乜理由又走去QC少林 ...
講得好,真係應該去spcc搵番個姑姑一齊煉玉女心經。

回復 oscarmama 的帖子

講兩句。各大門派我略有研究。我欣賞redhot有追求更高層次之心。大家已點出在這桃花島上,劍法能在喇叭派之上的,似乎只有菠蘿宗。大家也已點出選門選派不單在門派的劍法水平,也在於門派是否適合貴公子和redhot閣下。所以,貴公子是劍痴,還是尚有其他喜好?他的性格跟哪門派最合得來?redhot閣下似乎未有較全面點出貴公子在劍法外的特點和需要,我覺有點可惜,因大家未能有足夠資料為貴公子來個全面分析。我老闆也在4大門派之一學習,但我研究了各門各派後,發覺未有一門能與我老闆配對,結果,只能學令狐少俠一樣,偷偷跟風清揚學獨孤求敗傳下來的獨孤九劍,從中學各家所長,融合自身特點和當時的需要,自創一套屬於自己的獨孤九劍。希望redhot閣下在全面考慮貴公子的各方面的特點,包括成長和學習需要後,能找到屬於貴公子的門派。所以,在劍法以外,可留意各門派也有各自的文化、教法、要求等(大家也點出了不少),適合不同的高手。不才得罪;不喜勿插。

Yanamami  Long time no see~~~  發表於 12-10-20 14:35

你地討論得很'玄'。

可否講多d 為什麼 L會被D blacklist ?????

雙方有咩事 ? 是否只是江湖傳聞。

khmama  係樓主BLACKLIST咗DB  發表於 12-10-20 21:46

j2baba 發表於 12-10-20 14:28
講兩句。各大門派我略有研究。我欣賞redhot有追求更高層次之心。大家已點出在這桃花島上,劍法能在喇叭派之上的,似乎只有菠蘿宗。大家也已點出選門選派不單在門派的劍法水平,也在於門派是否適合貴公子和redhot閣下。所以,貴公子是劍痴,還是尚有其他喜好?他的性格跟哪門派最合得來?redhot閣下似乎未有較全面點出貴公子在劍法外的特點和需要,我覺有點可惜,因大家未能有足夠資料為貴公子來個全面分析。我老闆也在4大門派之一學習,但我研究了各門各派後,發覺未有一門能與我老闆配對,結果,只能學令狐少俠一樣,偷偷跟風清揚學獨孤求敗傳下來的獨孤九劍,從中學各家所長,融合自身特點和當時的需要,自創一套屬於自己的獨孤九劍。希望redhot閣下在全面考慮貴公子的各方面的特點,包括成長和學習需要後,能找到屬於貴公子的門派。所以,在劍法以外,可留意各門派也有各自的文化、教法、要求等(大家也點出了不少),適合不同的高手。不才得罪;不喜勿插。

既然少俠已經超越武當、少林,
倚天劍、屠龍刀、九陽真經、九陰真經、易筋經亦難得少俠青睞,
如此看來,少俠追求的不再是一般武功,而是絕世神功。
要得絕世神功,何不試試這本絕學:

於其困於少室山中、武當頂上,何不在黑木崖自立一派,傲視武林。
無敵是最寂寞,少俠珍重。

j2baba  By the way, Yanamami, long time no see. having muted here for years  發表於 12-10-20 17:35
j2baba  也可考慮得全面一點,不單從某方面。善哉!善哉!  發表於 12-10-20 17:34
j2baba  不才認輸了。請大俠手下留情,自宮萬萬不可。大俠言重。我只是想,能空降喇叭派,多有多項過人才能,故在考慮提升層次時,。。。  發表於 12-10-20 17:31

回覆:pigpigapple 的帖子

你梗係未見過LS同DB每年嘅華山論劍,兩大門派不論6至60歲,男人老狗,輸咗會痛哭流涕,肉緊非常,連我輩c9都要甘拜下風。

khmama 發表於 12-10-20 21:01
你梗係未見過LS同DB每年嘅華山論劍,兩大門派不論6至60歲,男人老狗,輸咗會痛哭流涕,肉緊非常,連我輩c9 ...

如果子弟不是這兩大間派的弟子,可以上山觀戰嗎?
另外,多年來的勝負如何?技壓對方,稱霸華山的是哪一派較多?
用的是甚麼絕學武功?少林拳、八極拳、劈掛拳、查拳、彈腿、八卦掌、形意拳、太極拳?

回復 cellon 的帖子

只係有幸o係電視見過, 唔記得係咪各大門派D1比舞. 兩大門派多年來各有輸贏, 難得既係一日為師, 終身為師, 呢o的比試都會吸引N年既師兄捧場. 淨係呢樣已經唔係地區門派可比. 兩大門派多年你爭我奪, 睇怕冇咩人會背叛師門

khmama 發表於 12-10-20 21:01
你梗係未見過LS同DB每年嘅華山論劍,兩大門派不論6至60歲,男人老狗,輸咗會痛哭流涕,肉緊非常,連我輩c9 ...
係咪講緊學界劍擊?聽講DB今年特意向港青招手,招攬到2名高手。LS校隊不敢怠慢,加強訓練迎戰,今年戰况應該好慘烈有興趣人仕亦可到場參觀,不過可能無位坐,由早到晚嫁

琴日學界游泳總決賽直頭網上直播啦 http://www.livestream.com/dbshk.

Jackieson 發表於 12-10-19 22:01
講得好,真係應該去spcc搵番個姑姑一齊煉玉女心經。

其實大家亂up 咗咁多我想樓主也明白la salle 已是一間很好的學校,留在原校吧。要轉,轉間男女校,等個在青春期的仔仔有貴會明愛暗luen 下D女同學,試下puppy love 好過!                                                                                                                    

令請問各高人,自幼熟讀金大校著作,融合各門各派絕學,想自己創立武功嗰個好似係消邀派的無涯子而一定不是被煙花女子騙棔的風清陽。

引用:Quote:khmama+發表於+12-10-16+20:34+任何

原帖由 redhot 於 12-10-16 發表
其實都明,既然想當初插得班入喇x,而又可保持水準,証明小兒本身都係好學又有實力,
但作為家長,當然想 ...
曾經我也有過類似樓主的疑問,女版,我不是要找比現在學校更勝一籌的中學,我一直很感恩自己的女兒有機會在這麼好的學校就讀,其實是疑惑所謂比現在中學部更好的直資中學是否更懂培養自己的女兒? 身為父母都希望自己的兒女遇到百樂,有多人學小提琴能遇上俞麗拿? 樓主,如果小朋友(不是父母想)在LS讀了6年都想考慮去其他中學就讀,何不一報? 有能力的人有權行錯一步半步,而且也不一定是錯,反正志不在此。有時候不知道是成績優異的學生幸運(有選擇)?還是成績普通的學生幸運(簡簡單單一心一意考好升中試過馬路做LS人)?

--- DELETED ---

回復 twodaughters 的帖子

無所謂對錯,心態而已。
二選一 ,我支持 "有得簡先至系老闆"。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:twodaughters 的帖子

真係亂up完就算。講真,我總認為(老生常談) 知足便是富有,要常存感恩的心。伯樂,好多時係可遇不可求。

Yanamami    發表於 12-10-23 10:12
lugano  知足便是富有,要常存感恩的心  發表於 12-10-21 14:52

mirage 發表於 12-10-21 06:27
令請問各高人,自幼熟讀金大校著作,融合各門各派絕學,想自己創立武功嗰個好似係消邀派的無涯子而一定不是被煙花女子騙棔的風清陽。
金大校?
消邀派?
騙棔?
風清陽?

khmama 發表於 12-10-20 22:15

琴日學界游泳總決賽直頭網上直播啦 http://www.livestream.com/dbshk. ...

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/events/swimming/results/OS1_D2.TXT

HONG KONG SCHOOLS SPORTS FEDERATION
Hong Kong Island and Kowloon Secondary Schools Regional Committee
Inter-school Swimming Competition 2012/2013
Division One 19/10/2012

Boys Overall          Day 2
=================================================
   School                                                  A       B       C     Total
--------------------------------------------------------------------------------------
1 DIOCESAN BOYS' SCHOOL  DBS  188     206     157     551   
--------------------------------------------------------------------------------------
2 ST. JOSEPH'S COLLEGE   SJC      170     127     118     415   
3 LA SALLE COLLEGE          LSC       122      73     170     365   
4 YING WA COLLEGE           YWC       55      88      52     195   
5 FUKIEN SECONDARY SCHOOL       48      48      63     159   
6 RAIMONDI COLLEGE         RC          28      47      29     104   
6 ST. PAUL'S COLLEGE       SPC         44      26      34     104   
8 WAH YAN COLLEGE KOWLOON      39      35      29     103   
9 WAH YAN COLLEGE HONG KONG  27      36      36      99   
10 PUI CHING MIDDLE SCHOOL         21      41      34      96   
11 HKIS                                                  20      30      34      84   
12 WEST ISLAND SCHOOL                  25      28      25      78   

Jackieson 發表於 12-10-21 13:33
真係亂up完就算。講真,我總認為(老生常談) 知足便是富有,要常存感恩的心。伯樂,好多時係可遇不可求。
  ...

極贊同.....

"知足便是富有,要常存感恩的心"
‹ 上一主題|下一主題