用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年無cert而有Offer~有嗎?
樓主: Pigbaby
go

今年無cert而有Offer~有嗎? [複製鏈接]

Pigbaby 發表於 12-10-18 08:57
回復 Confident 的帖子

你小朋友,一定係好有氣質同可愛型。
我無係ACADEMIC上催谷,只係在思想教育多,品德同行為教育方面我唔係話特別花時間去教,去索做,只係當有事發生,如新聞,朋友相處,街上遇見的事等....遇到一些例子就會同佢講,禮貌上由細教咁咋, 我唸好多家長都有咁做 ! 而ACADEMIC說是零又不是,但真的不多,會同佢睇下書,但唔係每天睇,有時間就睇下,佢識字好小,真係好小,我其實一直打定輸數,但估唔到有意想不到既收獲 ! 去面試都見好多小朋友好SMART好叻,好流利英文,覺得自己果個一定唔得,我唔做PORTFOLIO係因為真係無咩叻野好擺入去,而且覺得人人都交,學校係咪真係會睇呢 ? 靠份PORTFOLIO 收生 ? CERT都唔係無,但唔算好代表性,我就一張都無交 !

Pigbaby  Like  發表於 12-10-18 10:03

CoffeeCake 發表於 12-10-18 09:03
點解會覺得”可愛”,”靚”既小朋友有著數?
我唸大家會覺得樣會先吸引到老師在先,外表的確會令人留下印象 !
不過我果個就唔係呢類了

Confident 發表於 12-10-18 09:43
我唸大家會覺得樣會先吸引到老師在先,外表的確會令人留下印象 !
不過我果個就唔係呢類了
...

其實我唔覺得學校係睇呢樣
咁豈不是搶手D既學校會成校都係靚仔靚女?WAKAKAA

回復 CoffeeCake 的帖子

係, 學校肯定唔睇個樣, 係就好了, 我唔駛咁煩。

Pigbaby 你囡囡和我囡囡一樣TT收咗。你是否16號收信吖?

Pigbaby  最後我無簡TT, 只係一間近屋企村校  發表於 12-10-19 09:29

唔係唔睇, 只睇認受性高果d.
不如專心攪好小朋友學術, 長遠有用d.

聽講名校都會睇靚仔靚女, 不過interview表現先係最重要.

我嗰個只係一個平凡的小朋友, 冇cert冇特異功能. in咗六間得一間等2nd in. 真係有d心灰
‹ 上一主題|下一主題