用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅同聖母你哋會點揀呢?
go

德雅同聖母你哋會點揀呢? [複製鏈接]

聖母收咗!德雅下星期六考,如收咗,你哋會揀邊間!

4    0    0    0

收了才想,知不知德雅多少人考?

引用:聖母收咗!德雅下星期六考,如收咗,你哋會

原帖由 sitterbobo 於 12-10-17 發表
聖母收咗!德雅下星期六考,如收咗,你哋會揀邊間!
轉一個想法是,如果德雅收,你就會揀德雅,這樣才去in 德雅。如果間間都去in,你的孩子可能會好倦。只是個人意見,祝interview成功.

回覆:德雅同聖母你哋會點揀呢?

我聖母收左,所以唔去見德雅。個人認為聖母好些!

德雅, 區內有上智同聖母玫瑰兩間中學都好過聖母

323 的帖子

回覆:德雅同聖母你哋會點揀呢?

我揀德雅

引用:德雅,+區內有上智同聖母玫瑰兩間中學都好過

原帖由 323 於 12-10-17 發表
但大前題是要孩子是band1成績而且仲夠運抽到,而聖母區內也有保一,區內有乜中學其實唔係優勢。
加上如果只可靠抽小五小六就有排驚,一個唔好彩跌落band2、band3學校識到壞朋友學壞埋就喊都無為。

好多人以為讀聖母小學就會上聖母書院,其實是個誤解,如果妳是band1成績,其實可在"自行分配"部分進入其他band1 中學(估計約有30%聖小學生升往其他band1中學),相反,如果是band2、3 能力的學生,就保障了聖母書院會收妳,唔駛驚跌落band3 學校。個女仲細,無人知將來佢咩成績,入聖母安全D喎.
了解多D升中玩法和"直屬"學生優勢,為女兒作好安排。

回覆:sitterbobo 的帖子

當然是德雅小學!

引用:德雅,+區內有上智同聖母玫瑰兩間中學都好過

原帖由 323 於 12-10-17 發表
Totally agreed with you!

回覆:onepiece 的帖子

我同意你講法。但想問九真vs聖母vs德雅?其實聖母,德雅,好幾年前根本收生不足,係現在教育制度,令這麼些直資同私小受追棒。

引用:我同意你講法。但想問九真vs聖母vs德雅?其

原帖由 kc_united 於 12-10-18 發表
我同意你講法。但想問九真vs聖母vs德雅?其實聖母,德雅,好幾年前根本收生不足,係現在教育制度,令這麼些 ...
"好幾年前根本收生不足" , 其實九真也類似,有幾級只有一班。但收生不足,唔等同學校唔好,收生不足有好多原因,學童人數由之前6萬幾減到前兩年得兩萬,有些區更是重災區,如黃大仙區,現在其他區已在加班的時候,由於人口老化,只有黃大仙區和離島是減班的。
無錯,現行制度令私小價值提升,作為父母,只有盡量為孩子作好最壞打算,爭取最大優勢。揀學校唔同買股票,千其唔好人地話邊間好就信,要了解遊戲玩法,多看數據。股票輸了,大𣎴了丟了金錢,揀錯學校,隨時害了女兒也不知。前路漫長,祝願各父母也在升中時在女兒背後緊緊支持,打好升中硬仗。

引用:Quote:原帖由+kc_united+於+12-10-18+發表

原帖由 onepiece 於 12-10-18 發表
"好幾年前根本收生不足" , 其實九真也類似,有幾級只有一班。但收生不足,唔等同學校唔好,收生不足有好多 ...
Sorry, 打錯字,"6萬幾減到前兩年得兩萬",是4萬才對。

睇遠近方便度決定啦.

兩間都是好學校, 超過95% 學生派英中, 又有BAND 2A聯繫中學守尾門, 成績BAND 1又可選區內BAND 1中學或考BAND 1 直資. 進可攻, 退可守.

兩間都是小班教學, 德雅是男女校, 聖母全女班.

請問德雅的班級結構由小一小二的4班減至小三有3班,小五小六只有2班有冇人知點解?

回復 Prettyabc 的帖子

當年學校係一、三、五年班上午班,二、四、六年班下班,每級有五班。因當年教署要全港小學轉全日制,而又批唔倒地比學校,學校課室有限,六年前轉全日制後,一年班只收二班。但隨著這批高年級學生以畢業,所以而家學校可以開多幾班小一。
*並不是因收生不足而開二班

當年我放棄聖母揀德雅原因係想囡囡中學讀女校,進可攻退可守。而深水埗band one 女校多啲選擇,而且band one 男女校仲要同男仔爭,啫係少一半機會。二間都係好學校,睇你自已要求係咩啫。

我怕佢是由小一開始會叫學生退學,由4班減到小六2班。

回復 Prettyabc 的帖子

no la, 咁你而家安心啲啦。
‹ 上一主題|下一主題