用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅同聖母你哋會點揀呢?
樓主: sitterbobo
go

德雅同聖母你哋會點揀呢? [複製鏈接]

回復 onepiece 的帖子

Onepiece:想問你是否識人讀聖母?或是收左你囡囡?所以你很清楚这梭?

onepiece 發表於 12-10-29 11:48
2. 直屬保留位只適用第一志願,換句話説如第一志願選了上智或聖母玫瑰,德雅的保留位就唔關妳事

無錯遊戲規則係咁玩。但過去幾年觀察所得(包括囡囡今屆), 所有band1女生都好進取,多數都放自已中學係第三志願,而結果派唔倒頭兩個志願的都派返入德中。

引用:回復+onepiece+的帖子Onepiece:想問你是

原帖由 chung222 於 12-10-29 發表
回復 onepiece 的帖子

Onepiece:想問你是否識人讀聖母?或是收左你囡囡?所以你很清楚这梭? ...

回想當日聽完幾個不同學校的簡介會,間間都話會先收自己幼稚園學生,心裏很不是味兒,也曾經後悔和怪責自己當初為孩子選幼稚園時不看遠一點找間有私小的幼稚園去讀,那麼找私小就𣎴用傍徨。所以現在唯有連中學一步都硏究清楚,多找些數據,了解清楚遊戲規則,不明的也有到中學討論區問,希望這次不會替女兒選錯。
校區方面,深水埗區較多私小,所以也較多人討論,而黃大仙區,我有幾個同事都在那裏長大,在保一畢業,他們也給我很多寶貴意見。
有時我也想,一些事還是不説為妙,因為會令一些家長不高興,如果自私D想,少D人到女兒學校就讀更好,因為少人,師生比例好D,升中時競爭也細D,不過最後還是想分享所得資料,讓多些家長了解自己期望才作選擇,多些孩子可以讀得輕鬆D,開心D。
的確,我不太喜歡選擇一些較催谷的學校,所以那3間:禮賢、德雅和SFA我都無報,原因是香港band1中學有百幾間,其實唔係下下要打6年仗先可入讀,如果孩子長大後想起童年只有讀書、讀書和讀書,那真的好嗎?所以對我來說,那些學校還是留給比我上進的家長吧。

我會選擇聖母
論小一收生情況,聖母和德雅同是小班教學,聖母有幼稚園,德雅冇。聖母小一有四班,德雅有五班,照睇聖母較難入。

論中學成績,同是英文中學,聖母書院較德雅中學優勝。

論中學校網,德雅確有優勢,但講緊係評為band1嘅學生,仲要抽到先入到上智或玖瑰等學校。聖母書院保一定會收返小學學生,如果係校內好top 嘅band1生,會自行考出面更好嘅學校。小女考中學係6年後嘅事,我都未知佢資質如何,所以揀聖母有保障。

以上係個人見解,不喜勿插,有錯請更正。

回覆:onepiece 的帖子

回覆:Hiu_Yau 的帖子

我都係住油塘,聖母都收咗我個女

我又係住油塘哦,聖母也收咗我個女.

德雅我上星期六也去了面試.

回覆:德雅同聖母你哋會點揀呢?

咁梗係以子女行先才選擇合適小學,兩間都有著各自經營的口碑。個人而言,德雅有係龍校咁睇會高一線,銜接時會更好。

引用:咁梗係以子女行先才選擇合適小學,兩間都有

原帖由 dannyyau302 於 12-10-30 發表
咁梗係以子女行先才選擇合適小學,兩間都有著各自經營的口碑。個人而言,德雅有係龍校咁睇會高一線,銜接時 ...
你會唔會對兩間學校的分別有D唔會呢?因為妳説"德雅有係龍校咁睇會高一線,銜接時會更好",因為其實剛剛相返喎,喜歡德雅的家長,多數都係buy學術勁,有機抽到上智和聖母玫瑰,好成績大多不會選德雅中學。相反,聖母有直屬中學,進可攻退可守,93%第一志願,97%英中。
進取唔迫辛苦選德雅,想輕鬆穩陣、德育好選聖母,唔好揀錯。

唔知德雅几時先有結果出呢???

回覆:ccchili 的帖子

Nov30 前寄信通知

‹ 上一主題|下一主題