用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 waiting 也要交留位費?
樓主: lelemama
go

waiting 也要交留位費?   [複製鏈接]

曼曼嘉嘉 發表於 12-10-18 11:23
等到5月正式無位的時候,退回$660留位費都ok, 只要不是被沒收就得啦.  你認為這間幼稚園讀得過的話, 咪照交 ...

都唔系甘講
學校話無位會退返留位費
但如果有位,樓主決定唔讀,甘系埋就無得退返
如果系,甘就唔同講法
以樓主的立場,現在俾了留位費又唔系保證一定有位
甘既然系候補,樓主無理由唔繼續面試同考慮其他學校
最大可能都系要繼續俾留位費
甘埋搵笨!
這間學校行政好有問題!

$660? 0甘熟口面?Stafford的留位费都是$660. 如果要收费,但可以退回,就是说学校想limit了waiting list的长度,因为肯定有很多人不会愿意付这笔钱。肯付的,肯定很“爱”这间学校,就好像楼上的家长所说的“诚意金”。如果SC和KV都这样做,他们肯定会有很大笔诚意金在手上。  

我估呢間幼稚園以往waiting list好長, 但到五六月老師不斷call waiting都係食檸檬, 呢一招一舉兩得, 好快就會有其他學校跟架啦!

gwlam  成日食檸檬嘅應該唔係top tier學校   發表於 12-10-18 14:50

學校用得呢一招是唔想家長的心15/16, 想他們作好決定, 要的話, 就早d俾留位費, call waiting 都會有機會是入圍, 變做正選, 梗係要俾錢. 唔想等, 繼續面試, 唔好俾錢, 但是, 想返轉頭報名就冇架啦. 連call waiting 都冇位俾你,退得錢俾你, 一定好好考慮.

我都想知邊間學校

我覺得間學校有呃錢的成份.

雖然我很喜愛你間學校而apply,但我都要在你俾我offer,我實時諗下當時我的處境.如果我冇offer,我一定會留,但如果到5,6月我有offer,就算你間係神校我也未必要.(老實講有人真係有左offer,kv,sc最後俾offer都費時重新考慮).

又或者我冇能力留二間學校呢?咁日後有offer,我等唔等呀,等又未必有,讀第二間我又未必再有能力俾多元600幾蚊.

May i know which school?

呢間學校真係呃錢,如果有5千人報,佢收了200人正選,其餘4800人佢都話係waiting list,就算只有一半人願意比錢,佢都賺到>150萬。但這2400人都是waiting,一定會再搵其他學校,最後佢在5、6月再call人讀,相信很多人都會reject。咁佢就會不停call,最後,學校沒有call你而可以退回 $660的,可能只有一半,即只需退回>70萬,咁即係剩賺 >70萬,再加上>70萬半年的利息,真和味!

引用:呢間學校真係呃錢,如果有5千人報,佢收了2

原帖由 歐文 於 12-10-18 發表
呢間學校真係呃錢,如果有5千人報,佢收了200人正選,其餘4800人佢都話係waiting list,就算只有一半人願意 ...
嘩!咁嚟間學校都好識計數喎。我都係第一次聽waiting要交留位費,對學校的印象立即變差咗。

回復 XYZABC 的帖子

係咪出名掠水個間~~

引用:回復+XYZABC+的帖子 係咪出名掠水個間~~

原帖由 fredachowct 於 12-10-18 發表
回復 XYZABC 的帖子
我都估係唔係呢間。。。年年有新聞

回覆:waiting 也要交留位費

我諗學校都只會收少部分姐,個個都收退款時咪好唔得閒

樓主可否比小小Tips大家估係邊間呢?除咗樓主個case,有冇其他家長遇到類似情況呢?

邊間? 真係算到盡, 可見往年好多家長都係拎呢間做墊底, 交咗留名費到最後有其他offer都放棄讀, 錦到時先call waiting同依家收定waiting的$660到時就唔使煩收不足生.... 起碼收不足都收足留位費有突, 都幾算死草, 家長就慘了, 比又唔知到時有無位係未知數時保險起見都係搵其他間墊底繼續in, 唔比又要搵其他間墊底繼續in, 錦即係白比$660

twolilmonkeys  Is it Xork Kindi?  發表於 12-10-18 22:27

其實我連寄申請表要加4,5個信封果d學校都覺得掠水,估唔到仲有咁勁,waiting list 要收留位費

引用:龍b個年可能interview已經要俾$660!+

原帖由 cyndiwong 於 12-10-18 發表
龍b個年可能interview已經要俾$660!
哈哈!好攪笑!

100%珈琳

我尋日都收到信,都係做後備生,又係要我比 $660 ,唔知係咪同一間, 不過我將會搬離個區,所以唔會比了!

‹ 上一主題|下一主題