用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聽講英華校長喜歡收d 亞媽係家庭主婦
go

聽講英華校長喜歡收d 亞媽係家庭主婦 [複製鏈接]

是真的嗎? 有無人知?
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:是真的嗎?+有無人知?

原帖由 CurrieCheung 於 12-10-18 發表
是真的嗎? 有無人知?
我識有offer果個吾係

相信間間都鐘意, 不過應該唔係最主要原因!

回覆:聽講英華校長喜歡收d 亞媽係家庭主婦

係家庭主婦都未必係好。我識得個呀媽,全職湊對仔女,可惜對小朋友返學唔係漏依樣,就係漏果樣。一日到黑只搞掂每日三餐,鑽研食材,食譜。如何令小朋友健康成日,其他一切都不重要。

我們是雙職家長,小兒今年小二;就觀察所得,不少家庭均是雙職家長。

The friends I know are also working mum.

邊得黎咁多全職家庭主婦

我係全職照顧囝囝嘅爸爸, 不過..... 2nd in嘅機會都冇呀.....
http://blog.qooza.hk/tsobb

引用:係家庭主婦都未必係好。我識得個呀媽,全職

回復 wongchunBB 的帖子

可惜佢係有點本沒倒置呢!
個女啲通告成日唔見,都又成日欠功課,又遲到(因阿女唔鐘意做功課,但又怕俾老師鬧而唔想返學)。
明知細果個對動物有敏感,但大果個又話鐘意養。搞到細果個有鼻敏感,成日都病又要請假。

咁即係唔關係咪全職媽媽事啦,關個做阿媽本身既事啦。就算返全職,雙職母親都可以照顧到d仔女妥妥當當。我阿母就係一個雙職母親﹗
但我相信學校唔會咁膚淺睇個阿媽係雙職law,係睇都睇下個細路本身既profolio 啦

我識既3個都係在職媽媽

引用:我識既3個都係在職媽媽

原帖由 HappyYW 於 12-10-20 發表
我識既3個都係在職媽媽
我識啲英華仔媽媽都係在職的。

在吳在職吳係重點,係睇重吳重視小朋友。

我識2個英華媽媽,一個全職、一個working,都係好投入仔仔教育的媽媽。

細路有無人用心湊,好易睇得出。

回覆:聽講英華校長喜歡收d 亞媽係家庭主婦

咁睇來校長都係睇咗呀仔得唔得先睇呀媽嘅,如果唔係都唔駛見三次!

我都係聽個同事講佢朋友個仔上年入咗去讀, 面試時佢朋友比校長問職業,佢話湊仔, 校長發出微笑,之後講咗句'that's good', 最後唔駛講入咗去讀。不過我同事話佢個朋友講好鬼辛苦,d 野好深喎!日日都要同個仔打仗! 如果這是屬實咁全職媽媽會有多d 時間去打, 打嬴仗嘅機會比較大!

引用:咁睇來校長都係睇咗呀仔得唔得先睇呀媽嘅,

原帖由 CurrieCheung 於 12-10-21 發表
咁睇來校長都係睇咗呀仔得唔得先睇呀媽嘅,如果唔係都唔駛見三次!

我都係聽個同事講佢朋友個仔上年入咗去 ...
我係今年小一家長,我都時不時和啲朋友比較英華的學習進度和功課量。同其他有要求的小學比較,我覺得英華的要求不算特別多亦都不可以算少,故此尤其在頭一個月裏,家長的支援是非常有用的。不過,漸漸地,很多同學都可適應了而會自己完成大部分功課及溫習,家長回家跟進一下便可以了。
我同意媽媽在職與否不應是有決定性的影響。家長與孩子相處是否有質素,怎樣管教孩子,怎樣鼓勵孩子和培養學習的動機等等的考慮可能比較重要。

回復 ASamSam 的帖子

會否有很多測驗默書或親子project 之類?

CurrieCheung 發表於 12-10-21 01:01

我都係聽個同事講佢朋友個仔上年入咗去 ...

「日日好似打仗」......是否存在錯配呢?

請問面試時是書面語閱讀圖書定係用口語介紹圖書内容?

引用:回復+ASamSam+的帖子 會否有很多測驗默書

原帖由 MCLIAN 於 12-10-21 發表
回復 ASamSam 的帖子

會否有很多測驗默書或親子project 之類?
大約一星期一中默一英默,但內容不算深。
有少量功課(不是project) 是親子做,例如在家朗讀課文(只需幾分鐘)。一年兩測兩考,以我理解,內容不是太深的。

繱括來說,我覺得學校啲要求都算合理。當然,很多家長對自己小朋友是有期望的,當你發現你個囝啲同學好多都分數好高時,些少壓力是有的,不過我見啲囝很多都讀得很開心,愛返學。我相信男仔是要學識面對挑戰的,亦唔覺得有「打扙」的問題。

‹ 上一主題|下一主題