用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考咗咁多間一間都冇.....
go

考咗咁多間一間都冇.....   [複製鏈接]

真係好無耐...

michelletang11  same here. 7 school, 5 rejected already. cry!!!  發表於 12-10-24 18:00
chunsamyuen  每個小朋友總有獨特之處,唔收佢唔代表佢唔叻,只係跟學校無緣份,無運.  發表於 12-10-24 09:57
   3    0    0    0

唔好失望,唔係淨係得私校直資呢條路嘛!

carolmum    發表於 12-10-24 02:24

唔好放棄.希望在明天!加油!

報咗8間, 暫時有3間waiting, 1間未知, 其餘衰晒.....

huisylvia  有waiting都已經好好,好過我地咩都無....  發表於 12-10-24 10:01
http://blog.qooza.hk/tsobb

thanks ar

In 佐10間,暫時4:0 得個桔

回覆:考咗咁多間一間都冇.....

唔駛擔心wor, 過了自行,又有大堆人唔要offer, 過了大抽獎,又會有大堆offer放出,waiting list 仲好有機wor.加油呀!

carolmum    發表於 12-10-23 23:06
cwclsh  無錯!! 只要唔係rejected仲有機會.  發表於 12-10-23 22:57

回覆:rabbycherr 的帖子

Me too 2 fail 1 waiting 1 accepted...

So far 都係rejected letter, 仲有一間等緊.....好灰呀!

but no waiting wor....都係rejected

其實自此一役後, 我本來覺得自己都算小谷啦...但原來1d都吾算谷
真係盤算緊,係吾係要宜家開始狂谷讀k1中既妹妹呢......唉........

有大把選擇俾學校去選學生,我相信家長的background 都會是一個考慮因素,但比重大唔大就不得而知了……如果大部分(這個數字應該比應有的學位多出了很多)小朋友的表現差不多,那可以大胆假設,會根據這些額外條件去決定收唔收了!所以,各位同路人,不要灰心絕望,因為不是小朋友的問題呀!只是天時,地理,人和唔match罷了!

有大把選擇俾學校去選學生,我相信家長的background 都會是一個考慮因素,但比重大唔大就不得而知了……如果大部分(這個數字應該比應有的學位多出了很多)小朋友的表現差不多,那可以大胆假設,會根據這些額外條件去決定收唔收了!所以,各位同路人,不要灰心絕望,因為不是小朋友的問題呀!只是天時,地理,人和唔match罷了!

引用:Me+too+2+fail+1+waiting+1+accepted... +

原帖由 sonmeow 於 12-10-23 發表
Me too 2 fail 1 waiting 1 accepted...
1和N 分別未必很大,但0和1accepted分別就很大。0 果D家長,心情真係可以理解的..

此終有1間confirm的話, 心情會好D, 同面對reject信時, 又會有另一番心情去面對.... 到呢一刻唯有先寄望26/11自行的結果.... 大家繼續努力...
http://blog.qooza.hk/tsobb

開始有點擔心,我個仔都係啱啱面試晒,我只報了四間。是否有點危?

引用:有大把選擇俾學校去選學生,我相信家長的ba

原帖由 carriebaby111 於 12-10-23 發表
有大把選擇俾學校去選學生,我相信家長的background 都會是一個考慮因素,但比重大唔大就不得而知了……如 ...
我估多數都唔睇背景掛,其實我考慮過報的大部份學校都無要求家長報學歷,職業妳又可以寫得好空泛。不過唯一是可以睇妳地址,知妳住公屋定私樓。

引用:其實自此一役後,+我本來覺得自己都算小谷啦

原帖由 carolmum 於 12-10-23 發表
其實自此一役後, 我本來覺得自己都算小谷啦...但原來1d都吾算谷
真係盤算緊,係吾係要宜家開始狂谷讀k1中既 ...
我認谷都冇用,到頭來仲傷心。我表姐個女,native speaker 英語,可讀出十多廿頁英文書,中文不錯,數學不差。公開比賽裝十個以上,結果乜second in 都冇,我也替他傷心

bbb330  :  發表於 12-10-25 14:23
cctung  面試/考試時又是另一回事.  但深信他日, 當她回歸到正常一般上課, 她會是出色的. 放心.  發表於 12-10-25 01:38
308  唔係Ma?  發表於 12-10-24 10:41
carolmum  ......  發表於 12-10-24 00:10

引用:開始有點擔心,我個仔都係啱啱面試晒,我只

原帖由 skmibb 於 12-10-23 發表
開始有點擔心,我個仔都係啱啱面試晒,我只報了四間。是否有點危?
妳係唔係有20分呀?

lui 發表於 12-10-23 23:27
我認谷都冇用,到頭來仲傷心。我表姐個女,native speaker 英語,可讀出十多廿頁英文書,中文不錯,數學不 ...

‹ 上一主題|下一主題