用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有需要嗎?
go

有需要嗎? [複製鏈接]

每天早上搭專車,都有個爸爸同佢女(深水埗名英小)溫習。日日唔係背乘數表,就係背 verb tabel,中英數常全都溫一溫,..........溫還溫,但聲浪太大,騷擾全車人。同車都有來自同一間學校的學生,人家都有溫不是日日同全程車),卻沒有造成任何滋擾。

0    0    0    0

回覆:有需要嗎

有!咁先可以証明佢係"負責任"的家長,成車人都以佢為焦點

回復 701003 的帖子

嘈住其他人就係「不負責任」的人啦!

如果是那間,好似真係好深同好多野做,可能都是身不由己

引用:如果是那間,好似真係好深同好多野做,可能

原帖由 marcuscyrus 於 12-10-25 發表
如果是那間,好似真係好深同好多野做,可能都是身不由己
其實個小朋友都有點不耐煩,有時都唔想答,有問題係個大人。問完依樣,又問果樣。點都揾啲嘢問,問到落車為止。

回復 skmibb 的帖子

所以我冇同個仔考呢間小學,認識讀此校的學生的確如此,爭取每分每秒溫習(我只認識3數個,但都是如此,亦可能只是巧合)

貢獻勳章

回覆:skmibb 的帖子

對不起!我反而好欣賞個爸爸,因通常啲爸爸都唔會理

花仔媽咪 發表於 12-10-25 15:16

不過通常會理o個d都好高要求。

但係係屋企溫唔可以?一家要係車度溫?

marcuscyrus 發表於 12-10-25 14:39

所以我冇同個仔考呢間小學,認識讀此校的學生的確如此,爭取每分每秒溫習(我只認識3數 ...

我都有朋友個小朋友讀依間,但沒有如此。
同車都有另一個小朋友讀依間有溫下,但聲浪沒有騷擾到人,這才是重點!

我都覺得個爸爸好盡責,但個問題係太大聲,嘈住其他人,要成車人陪佢個小朋友溫習!

其實我唔係想幫住爸爸,不過可能爸爸都被搞到好緊張,個女做野又唔爽,夜晚做得功課已經溫唔到書,第二日又有評估wor,自己又冇車要搭巴士,唯有搭車時問,因為殺到埋身,太緊張越講越大聲<---設計劇情only,其實我只是想說,我不是那位孩子的家長,我好難去感受到人家難處,如果我d仔讀極都唔識,可能我都會好frustrated

marcuscyrus 發表於 12-10-25 18:41
其實我唔係想幫住爸爸,不過可能爸爸都被搞到好緊張,個女做野又唔爽,夜晚做得功課已經溫唔到書,第二日又 ...

可能係啦!
但我知道一定唔係有評估剎到埋身,事實上依間學校功課唔係多(因我同事個小朋友同依個小朋友係同一級),我同事話每日都係四至五樣,不是外間講到咁恐怖。至於乘數表,學校都未教到亦未要求,佢就要個小朋友背背背。由開學至今,日日如是.....................另外,照睇個小朋友都係醒目一類,不是問極都唔識,而係一早識晒了。我都望過下個小朋友啲小複習或工作紙漿(因個爸爸攞出嚟溫)),都好高分數啊!

可能你朋友個小朋友都好醒,我認識的都讀得辛苦,
又或者..有苦說不出,
我認識的那些,家長都說不辛苦,但因為我常常接觸那些孩子,言談間孩子透露的,
我d仔仲細,再大d,可能我都顛埋一份都唔定xd

回覆:有需要嗎?

好緊張

回覆:marcuscyrus 的帖子

都係果句,溫習係可以的,但溫到咁大聲,由車頭到車尾都聽得好清楚,是否有點過份?要溫到咁大聲,就係屋企溫會較合適。

明天,提點下他,可能佢都唔知咁觸目?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

回覆:有需要嗎

今日又係架車度大大聲朗讀,今次唔係溫書啦!個爸爸只係細細聲shu,但係無阻止佢繼續大聲背書。

142526  妳係咪好眼糞呀?  發表於 12-11-2 10:00
‹ 上一主題|下一主題