用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 長衫校服
go

長衫校服 [複製鏈接]

長衫校服

小女一位師姐今年升中,我跟她的媽咪閒談,她選中學除考慮校風和成績之外,還有兩點心得:

1.盡量選齋校,可以專心讀書
2.校服越老土越好,首選長衫,以她的長期觀察,長衫女生較斯文,也較少放學蒲旺角&尖沙咀

各位同意嗎?

另外,我知道的長衫校服的學校有培道、協恩、真光,還有香港聖保羅男女好像也是女生穿長衫,除此以外,還有甚麼長衫中學呢?

Re: 長衫校服

River2004 寫道:
小女一位師姐今年升中,我跟她的媽咪閒談,她選中學除考慮校風和成績之外,還有兩點心得:

1.盡量選齋校,可以專心讀書
2.校服越老土越好,首選長衫,以她的長期觀察,長衫女生較斯文,也較少放學蒲旺角&尖沙咀

各位同意嗎?

另外,我知道的長衫校服的學校有培道、協恩、真光,還有香港聖保羅男女好像也是女生穿長衫,除此以外,還有甚麼長衫中學呢?

I agree.

仲有鄧肇堅中學.

還有英華女校
:wave:

大埔救恩和粉嶺救恩書院都係。

我覺得夏季的長衫校服很好看!
但,培道初中不是著長衫的,是她們轉校服定係一向係咁架?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

Virgokaren,

Sorry! 應該係我未update到培道轉校服。
當年培道白長衫真係經典,以今日band 3女生改裝校服能力都未必可以整[潮]佢!

Dear all,

Thanks for your responses!

睇過長衫學校名單,相信我朋友應該無講錯,希望以上學校唔好轉校服,純樸校風可以保持落去!

醒目開學勳章

virgokaren 寫道:
大埔救恩和粉嶺救恩書院都係。

我覺得夏季的長衫校服很好看!
但,培道初中不是著長衫的,是她們轉校服定係一向係咁架?

培道初中唔喺着長衫, 佢哋喺F.4以上先着長衫o既.
[img][/img]

原來培道是高中才穿長衫,白長衫校服只此一家是嗎?
真係幾經典!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我讀:瑪利諾神父教會學校, 都是著長衫.
但這間是男女校.

醒目開學勳章

virgokaren 寫道:
原來培道是高中才穿長衫,白長衫校服只此一家是嗎?
真係幾經典!

白長衫校服好似真係得佢一間!
[img][/img]

而家長衫都真係唔多見,十隻手指都應該數得哂架啦,咁窄身及膝裙算唔算好呢,女仔夏天仲要打埋領呔,都幾辛苦架,唔知係米想佢地d女仔,唔好行咁快,咁大步,咁粗魯呢

培道以前F.1都係著長衫,係近幾年改了高中才穿長衫。我都係培道校友,畢業

tkkmama 寫道:
而家長衫都真係唔多見,十隻手指都應該數得哂架啦,咁窄身及膝裙算唔算好呢,女仔夏天仲要打埋領呔,都幾辛苦架,唔知係米想佢地d女仔,唔好行咁快,咁大步,咁粗魯呢

著長衫點打領呔?唔明!

mos2468 :
【培道女子溫柔柔】,你們學校很出名!
但白色長衫會不會很透?
以前不流行穿毛背心。

pangpuiyee:
有時候真想不通為何教會學校也會選擇穿長衫。
你們學校的長衫是藍色的嗎?
有沒有圍邊的?圍邊咩色?

virgokaren:
'咁窄身及膝裙算唔算好呢,'~~~~我都冇講係長衫 上身穿白恤衫架嘛~~梗係打到呔架啦.

長衫都好難著得靚的,但有隻料叫 " 蔭丹示林" 好靚架。

可惜D餐餐擘爛個叉。個袋要常備針線 來縫架  
Msma

擘爛個叉????米即係唔合格咯.=.='都叫你唔好行咁大步架啦,仲要追巴士忝 :

Msma 寫道:
長衫都好難著得靚的,但有隻料叫 " 蔭丹示林" 好靚架。

同意,長衫校服係" 蔭丹示林" 好睇,所以,佢地好似不分冷熱都著住夏季校服,好少好少見有人著冬季長衫校服,另一方面睇,學校態度都算開明,唔係完全保守。

另外請問瑪利諾神父係唔係小學部女生要著藍色唐裝衫褲呢?

我以前都係著長衫, 不過我覺得唔會因為著長衫而斯文, 因為我地會著住長衫打藍球, 追巴士, 過程中經常會"拿"起件長衫走, 你諗下, 拿"起件長衫果時, 個

你地有無解頸頭鈕架 ?一解比人鬧話架!唔解又好辛苦窩 !  
Msma

virgokaren,

我地係要著件背心長底裙打底(多數係尼龍做),大熱天時扣埋頸喉鈕,真係有苦自己知,不過可能係鍛煉忍耐力。有D老師都著長衫上學。
‹ 上一主題|下一主題