用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何令小朋友可以自己溫習?
go

如何令小朋友可以自己溫習? [複製鏈接]

小朋友小三,功課可以自己一手一腳做,但就唔識如何自己溫習,你叫佢溫習佢只會對住本書發呆,又或是好像無從入手,有咩良方可以令佢自己溫習呢?

1    0    0    0

回覆:如何令小朋友可以自己溫習?

我女小一,剛測驗,我先叫她溫習所有生字,要認得識寫,我再出題目無字填充,再探討課文內容,如常識科,要她理解思考。數學一定做題目,因她常大意失分,做多D練習。

回覆:如何令小朋友可以自己溫習?

你回想自己細個時係點溫, 就教佢點溫囉.  

引用:你回想自己細個時係點溫,+就教佢點溫囉.++

原帖由 chanwendy 於 12-10-31 發表
你回想自己細個時係點溫, 就教佢點溫囉.
細個我記得小一開始已經係自己溫習應付考試測驗,我都有話過俾小朋友知我細個用咩方法溫,耐何佢好似完全無動力自己去溫,可以點做?

回復 sunnygirl 的帖子

我自覺得:e家細路邊到會自己溫習,你要比左方法佢先,例如抄書,或者背,慢慢佢會知邊樣對佢有用!我家小朋友唔like 抄書,鐘意做練習,所以佢會有主動拎練習做。不過常識,好多時是要讀總結的,常識是有時發生在生活上的,
有時在生活上傾下,或者會加深記憶。例如小二的植物,根部有什麼作用,這都系我們平常生活會知的,都可以傾下......,慢慢啦,世界唔同左!大家努力!

好難一步到位,要慢慢來。
現在我仔每周末會溫習,我有時叫佢做mind map(之前教過下佢),中文佢會自己默下課文,背到就背,背唔到叫佢自己錄音默
有時我會出d 題目比佢做,佢好喜歡做我o個d true or false/ mc,因我常常出d 好低能choices 比佢,佢一路做一路笑,我覺得對佢記憶都有幫助
但如果小朋友認字未太多,我建議花多d時間睇書先,認字能力高對讀書幫助都好大,有時佢地唔識睇題目都好難自己做

Haz-mama  認同  發表於 12-11-2 12:38

我是自己看一下重點,然后出個題給仔練習,讓他自己練習,很難看到重點,他以為他所有的都會。。。

iamlinda 發表於 12-11-2 12:10
我是自己看一下重點,然后出個題給仔練習,讓他自己練習,很難看到重點,他以為他所有的都會。。。 ...
認同你的做法,我都係咁同囡囡温先會見效,否則佢自己來等同冇温.咁細個如果識重點温書,我相信理解能力一定好高.

訂個獎勵計劃比佢,同埋要教佢自己溫習嘅方法,否則只有哂氣
‹ 上一主題|下一主題