用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD 2nd in
樓主: nc2000
go

DBSPD 2nd in   [複製鏈接]

引用:照以往經驗,全部有2nd+intv的都在同一個pe

原帖由 99699 於 12-11-01 發表
照以往經驗,全部有2nd intv的都在同一個period收電話或信,最多只差幾日,大家耐心D等下啦!

...
各位,while 我而家都係part of the problem.  不過唔係收到call真係唔好reply 。我今年每次見到呢條水got updated 我個心都跳左出來。大家拍硬檔。唔好咁玩法。謝謝!

引用:照以往經驗,全部有2nd+intv的都在同一個pe

原帖由 99699 於 12-11-01 發表
照以往經驗,全部有2nd intv的都在同一個period收電話或信,最多只差幾日,大家耐心D等下啦!

...
各位,while 我而家都係part of the problem.  不過唔係收到call真係唔好reply 。我今天每次見到呢條水got updated 我個心都跳左出來。大家拍硬檔。唔好咁玩法。謝謝!

引用:回復+Winnie0615+的帖子 SORRY,+係尋日寄

原帖由 Winnie0615 於 12-11-02 發表
回復 Winnie0615 的帖子

SORRY, 係尋日寄出入圍信, 電話通知就要幾日後!
已收到!

albert831  恭喜恭喜!  發表於 12-11-2 15:58
喵媽    發表於 12-11-2 12:26
chunsamyuen  恭喜晒  發表於 12-11-2 11:55
chunsamyuen    發表於 12-11-2 11:55
daisy17772  Congratulations!  發表於 12-11-2 11:49

引用:回復+HelicopterDad+的帖子 你尋日已經收

回復 HelicopterDad 的帖子

你尋日已經收到信? 定今日收呀? 恭喜哂呀, 幾時去2ND IN?? ...
屋企人幫我收左信。late morning收。唔知幾時入信箱。

杰克  半隻腳入左, 祝你小朋友另一隻腳入埋   發表於 12-11-2 12:33
davywm  羡慕ing  發表於 12-11-2 12:28
cmamum    發表於 12-11-2 12:25

引用:Quote:HelicopterDad+發表於+12-11-2+11:37

原帖由 cmamum 於 12-11-02 發表
Congratulations!!!

留意到你一直以來對男拔的支持, 衷心祝福你的兒子成功 !
Dbs的確係我地既終極目標。但只能說尚在努力中。我呢次一D都唔敢怠慢!見到有人話收到電話。我到而家都未收到。如果唔係有人收信,我而家血壓可能已達200!!! Thanks to those responded to me, but we have not been selected yet, we will work hard and hope all parents in this stream have the sons selected to enter DBSPD too!!!

davywm    發表於 12-11-2 15:20
MacMa    發表於 12-11-2 14:13

引用:好想知入到男拔2nd+in的,+係咪多數其他學校

原帖由 LMCK 於 12-11-02 發表
好想知入到男拔2nd in的, 係咪多數其他學校都有2nd in / offer的, 我見好多有sfa 2nd in的同時都有陳守仁. ...
2offers,2 2nd ins. 英華衰左。我地唔係報好多。亦冇報自行。

cmamum  已經好好成績, 好叻仔!   發表於 12-11-2 14:23
Gloriasogashiwa  虎父無犬子, 恭喜&祝福你們。  我們英華都衰左, 但願好戲在后。  發表於 12-11-2 13:59
aleelee  你仔仔一定好聰明&有禮 !  發表於 12-11-2 13:48

引用:Quote:原帖由+skmibb+於+12-11-02+發表有冇

我都想知有無新界區媽咪收到信呀?
新界區爸爸,not 媽媽。新界東。

引用:Quote:原帖由+HelicopterDad+於+12-11-02+

原帖由 koala_choco 於 12-11-02 發表
你仔仔有没有做卷?
應該冇。係聽CD指示做嘢。老師問左D簡單問。阿仔講哂比我聽。不過我唔記得左。

引用:想問使唔使+in+家長?封信乜都無寫只叫小朋

原帖由 ntk 於 12-11-04 發表
想問使唔使 in 家長?封信乜都無寫只叫小朋友去,只知年年都要見家長,但會唔會今年轉左校長改左?

...
其實就算因事冇去到簡介會都應該先做主動資料搜集才問既。呢條問題已經喺EK唔同地方問過好多好多次。點解唔盡返家長應有既責任呢?我同太太對所有想報既小學都做足哂功夫,並不斷跟進EK同其他地方既資訊更新。喂,呢D都係身教來㗎!

引用:你們收到2nd+in的,有沒有是old+boy??!! +

原帖由 KHbaby 於 12-11-02 發表
你們收到2nd in的,有沒有是old boy??!!
Old boy 就好咯。不過只係old man......唔知都有個"old"字有冇一半分加呢?

引用:回復+HelicopterDad+的帖子 難道因為我老

原帖由 skmibb 於 12-11-04 發表
回復 HelicopterDad 的帖子

難道因為我老公唔夠OLD,所以我地冇得2ND IN?
之前好多人炳DBS呢D神級學校唔知點收生。而家呢條百年之迷已經比我解左。我人生既目標已加左一項:諾貝爾解迷獎!

引用:其實入到男拔的old+boy的數量好少,哥哥讀

原帖由 XYZABC 於 12-11-04 發表
其實入到男拔的old boy的數量好少,哥哥讀緊弟弟入唔到的大有人在。但好好奇想知之前有份插男拔的人有冇2nd ...
對對對!之前有個話排長龍,又話DBS忘記左係基督教學校。喂,之前講呢番說話既有冇guts話比人聽你個boy有冇得2nd in, 如有,又有冇guts 撕左封信佢!    嘩,我直情係撩交打!。  不過如你撕左佢,我都仍然會鳴謝你既!

davywm    發表於 12-11-5 11:28

引用:+本帖最後由+S2007+於+12-11-4+15:19+編輯+

原帖由 S2007 於 12-11-04 發表

請問有無人知second in信是否一次過寄晒出去?還是會分批寄? ...
呢條水較早前有人話問過學校係一次過。你可以時光倒流自己找。

引用:Quote:hadwinboy+發表於+12-11-6+17:56+對

原帖由 sadsam 於 12-11-07 發表
我就未見個屋企賣菜既仔收左黎讀囉~
不過而家搵個屋企賣菜既又真係難搵過屋企有醫生,律師或會計師過喎!况且邊個話你聽賣菜既搵錢少㗎?除左佢自己同稅局講之外。

引用:Quote:karen55407+發表於+12-11-7+23:29+係

原帖由 fishsze 於 12-11-08 發表
應該唔係跟姓氏,我姓氏係尾果D,可能係跟FIRST IN, 我個仔都係11/10 IN
我估係跟1st in time, which was related to form submission time.我地第二日1st in. 而2nd in 響22號。另外一個friend 早我地幾十個number 既就早我地少少2nd in.

引用:Quote:HelicopterDad+發表於+12-11-7+17:33

原帖由 sadsam 於 12-11-08 發表
咁又係, 宜家賣菜既真係少之又少,多數人都去叔爬媽夾貪佢方便~

旦係底下階層果D佢地真係冇幾多個掛?
有人喺呢條水話揸巴士,住公屋都有DB既仔喎。雖然佢地都唔一定好"低下"堦層,不過再落去我應該唔會點考慮直資。呢樣就唔係淨係DBS既issue 啦。

Winnie0615  唔係好明你嘅意思, 可唔可以解釋吓!  發表於 12-11-8 16:24

引用:Yes+I+went+too+the+boys+there+are+so+nic

原帖由 iamfansma 於 12-11-12 發表
Yes I went too the boys there are so nice. I was very impressed.  I can feel their brothership and t ...
我使左好多錢買嘢

‹ 上一主題|下一主題