用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 升中
樓主: mayc
go

升中 [複製鏈接]

問58%的家長,林校長沒計錯,去年小六生約130人,75人升循中,即58%!

回復 君媽 的帖子

thx!!!

那麼是否意味著循中和循小要脫離直屬的關係?

而收50%那又是誰可以決定?

循中和循小仍是直屬關係。
上教育局網頁,在直屬關係學位中,你會看到中學給小學最多不過85%,最少唔記得幾多,但一定多過聯繫學位,因此給50%絕對合乎教育局的規定。
決定50%當然是循中校董會啦!

回復 koller 的帖子

唔係中學校長丫! 係林校長之前果位王x江校長丫!

我仔小三d功課無乜少到喎... 係多咗d TSA練習要做!

關於學位問題, 可否告知實際考幾多名內多數會收返? (恕我比較直接問, 我D數麻麻地)

不能告知,會犯教育局例。

回復 君媽 的帖子

哦... 唔知唔問得添....

回復 aquarius828 的帖子

aquarius828:
其實我覺得妳的問題是沒有人可以答到你就真!
因為一來學校並沒有公佈學生的全級排名,所以我小朋友實際上全級考第幾,我暫時都唔知,我自己估計方法,便是將她的班名次x4!

第二,若band2的學生級名次由60-100名(如有類同,實屬巧合),75個直屬位會先給1-59名band1的學生,而若有20個band1的學生會讀其他學校,減去會走的20位,即是39名band1的學生會派番循中,,剩下的36個位,就會由考60-100名的學生抽籤,40人只有36個位,但派位不是跟學校的排名,考97-100名的學生無位,而是抽籤,可能是考60那位學生派唔到循中,而100名那位派到都唔出奇,

所以確實沒有一個肯定的答案!

回復 mayc 的帖子

謝謝您的回覆!

我都知e個問題難答架啦, 但只係即管問下, 有個預算咁囉

另外, mayc, 我地學校每年學期完後, 會在稍後時間有個級名次在i-portfilio可看到架(係學校POST上去架), 你可看返自己小朋友全級排第幾架 每科都有架, 唔使靠估架 (不過我睇過, 其實同班名次X4都差唔多架)

引用:回復+mayc+的帖子 謝謝您的回覆!我都知e個

原帖由 aquarius828 於 13-01-14 發表
回復 mayc 的帖子

謝謝您的回覆!
我見i-portfilio裡面已經delete晒全級名次,你仲見到咁係咪5/6年級先delete

引用:不能告知,會犯教育局例。

原帖由 君媽 於 13-01-09 發表
不能告知,會犯教育局例。
君媽,你真好人,囡囡已升中都關心我地循小嘅學生

學校沒有提供級名次, 升中選校很頭痛
_( )_ (_(%)_) (_)\ | __ |/_/ | |

aquarius828:
我囡讀左6年,我都唔知道可以看到全級排名,班主任也從來沒有提過,實在多謝你告訴我

剛剛入去看完,未見到1-5年級的排名?是否在學業成績裡公佈?

暑假時都仲見度有級名次,但開學之後就delete左,連之前個d都睇唔倒:crying都唔知點解!

回復 mayc 的帖子

唔使多謝.... 我記得係學校講架, 所以我知有級名次! 小兒小一/二都睇到架, 係成個學年之後較後時間, 學校會post上網, 入返自己e-class, i-portfolio就見到! 但............ 我剛剛睇過, 真係唔見哂, 點解呢?

引用:回復+mayc+的帖子 唔使多謝....+我記得係

原帖由 aquarius828 於 13-01-15 發表
回復 mayc 的帖子
學校已經delete咗啦!上年9月開我已經睇唔

回復 ansontong 的帖子

想請問學校會唔會再POST返?

引用:回復+ansontong+的帖子 想請問學校會唔會

原帖由 aquarius828 於 13-01-16 發表
回復 ansontong 的帖子
我估佢地delete都唔會再post ,其實係取成績表日都可以問老師,不過唔係每個都話你知,但都可一試。咁多年我都係遇到1個班主任唔話比我知啫

你們可試試電郵給校長,請她維持每科的全級排名,她拒絕才再作打算啦!

回復 君媽 的帖子

謝謝君媽的建議, 如果我見到校長時, 我打算直接問下她吧!
‹ 上一主題|下一主題