用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 專注力不足學生不應讀band 1中學
樓主: nc2000
go

專注力不足學生不應讀band 1中學 [複製鏈接]

回覆:專注力不足學生不應讀band 1中學

我的仔仔是adhd的小朋友,也是今年升上讀b1中學的中一生,這間學校是他自己揀的,我預左佢吾得,在抽獎時也放第二間已經是填b2學校,但命運中都比佢入到,冇計,無可否認佢比較吃力,見到佢今次考試出黎成績麻麻地,但佢知自己想點,知邊科吾得叫我搵補習,學校老師成日揾佢傾計,so far佢都冇抗拒返學,雖然湊佢好辛苦,我覺得我在旁支持佢,佢實feel 到。

回覆:Leungwailam 的帖子

照顧adhd的孩子的確很吃力,特別是現在的教育制度,課程的深度及量,對這類專注力不足的孩子的確吃力,父母亦辛苦,惟有摸石過河,不斷在他們身邊作隨時的幫助,不能像其他中學生般對他們放手,相反從旁看緊協助,特別是我個仔,你放手,他便完全放手,不懂如何入手,即使由小學開始教導應如何記事,溫習等,但到現在仍然冇系統惟有不放棄,從頭再教過,不斷的教,直到他入䐉後再化為行動,希望這天快點到來!你兒有吃藥嗎?

完全正確,我小朋友有吃藥的,湊這類小朋友是用多幾倍智慧,忍耐力和精力的,每天由如天氣般,見招拆招,不能夠升上中學就放手,我有個朋友,她姑奶的兒子也是有ADHD ,小五六己經沒法去教他,放手了,成績自然就差,所以入了一所b3的中學,現在中二,拍拖拉,浦到10:00晚先回家,假期更通宵才回,這位媽媽日日鬧仔,她開始擔心拉,我在想,幸好我仔入再一間校風好,比較嚴的學校,佢係到起碼會守紀律,佢比較介意的,佢雖然有扣過分,但至少訣點冇記過,以佢小學的record實會記的,由9月份開始就好擔心,so far now is ok,隨了學業,另一方面擔心社交,踏入青春期,脾氣會大一點。真頭痛。

回覆:Leungwailam 的帖子

好多人都覚得我看緊個仔,幫佢太多,為佢安排,應該要放手比佢自己處理返所有,我都想,亦試過,但佢完全冇法處理咁多事情,惟有比別人慢一點放手,再慢一點逐一放比佢自己處理!總之有口難言,希望阿仔快一點長智,專注力不足快一點離他而去!

我仔今年F2, ADHD+讀寫障礙, 現在一間B2頭英中讀,
F1時真是好辛苦,成績好差,今年F2好一些,因用盡所有時間溫+補習
+我全天候監管, 真是痛苦, 想放手,談何容易!!!???

引用:我仔今年F2,+ADHD+讀寫障礙,+現在一間B2頭

原帖由 箮庭 於 13-03-13 發表
我仔今年F2, ADHD+讀寫障礙, 現在一間B2頭英中讀,
F1時真是好辛苦,成績好差,今年F2好一些,因用盡所有時間溫 ...
Adhd 都夠煩,仲加讀寫障礙,真係大家都辛苦!又慶幸佢地生於這世代,知道佢地問題所在,都叫有方法幫下,出世早二十年,佢他被評定為曳,蠢,無出色!
我都要似非咁釘住大少做野,冇人催佢,佢可以hea 一曰!

回復 nc2000 的帖子

科科老師都話他學習態度差,不認真!

聽完心都實!

jellyfish1989  me too  發表於 13-5-18 13:39

引用:回復+nc2000+的帖子 科科老師都話他學習態

原帖由 箮庭 於 13-03-14 發表

科科老師都話他學習態度差,不認真!
我仔不單學校老師咁講,補習老師,識佢既人,包括我都認為佢系不認真,學習態度差,又懶又hea既人!我都不得不承認佢真係好麻煩,但惟有不停提住佢認真d,叫住佢做野,做唔到就比d規限佢,e.g. 冇得打機,no free time

想請教你們讀小學時,是傳統還是活動呢?

回覆:nc2000 的帖子

我個仔都係咁,我規限佢,佢吾在乎,已記兩個缺點又吾驚,我終於叫學校老師處理佢,好彩還聽老師的話,不過是否應酬老師,我吾知拉,我好辛苦。

引用:我個仔都係咁,我規限佢,佢吾在乎,已記兩

原帖由 Leungwailam 於 13-04-28 發表
我個仔都係咁,我規限佢,佢吾在乎,已記兩個缺點又吾驚,我終於叫學校老師處理佢,好彩還聽老師的話,不過 ...
冇錯,限限下就唔work ,要成日諗新計仔去管住佢,的確好心煩

回覆:nc2000 的帖子

雖然係痛苦,感恩D老師好包容佢,去幫佢去輔導佢,社工也是一樣,也同我商量點樣幫佢,大家合作扶持佢拉,我都要放鬆自己,吾想攪到同佢関係大差,攪到冇計傾仲慘。

我個仔今年中一,讀band 1英中,有ADHD外加亞氏保加症,系學校適應的幾好,成績亦都幾好。最主要的是他讀的很開心
用智慧去改变能被改变的,用胸怀去接受不能被改变的!

Maryahwan 發表於 13-4-30 21:19

我個仔今年中一,讀band 1英中,有ADHD外加亞氏保加症,系學校適應的幾好,成績亦都幾 ...

真替你開心, ADHD 小朋友多數係醒目仔, 但香港教學方式唔多適合佢地, 你仔仔讀得好又叻, 真是感恩

Maryahwan  謝謝你的鼓勵!我都好感恩!仔仔自從返教會之後,系品行和成績都有進步,感謝主!  發表於 13-5-18 13:36

My A & ADHD boy will study a B2 secondary school this Sep.  Actually he has a chance to study a B1 school, but later give up as it is too stressful.  I have studied with him in primary school and will keep on studying with him until he can manage by himself.  
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

我個仔也有ADHD的特徵, 但不算嚴重, 不用吃藥, 最近期才發現他原來有ADHD的問題, 現在已是中三升中四了, 讀B1英中, 最近派成績表是 a bit above average. 但操行是C- , 還有9分便因操行不合格而不能升班, 因他的學校實行扣分制, 所以他的操心大意, 忘這忘那另老師送了個小過給他 (10次冇交功課), 然後打給我呱呱叫.

可惜的是他的學校只追求成績, 不多體諒和幫助這類小朋友, 結果是中一那年因扣分問題和他關係勁差, 打打罵罵, 倆個人都快瘋癲了 (因那時不知他有ADHD問題).

現在?  正如其他的媽媽一樣, 將把尺放低啲, 只要問題不大, 便把聽老師投訴的耳仔關掉, 反正她們只管追學校成績去保b1地位, 不會有心幫你, 你只能自求多褔.

引用:我個仔也有ADHD的特徵,+但不算嚴重,+不用吃

原帖由 bb_2001 於 13-07-12 發表
我個仔也有ADHD的特徵, 但不算嚴重, 不用吃藥, 最近期才發現他原來有ADHD的問題, 現在已是中三升中四了, 讀 ...
冇錯A仔大多是聰明仔,但佢地唔控制自己情緒,行為,所以係好頭痛的問題,我初時都激氣,後來睇开d, 由得佢碰釘,等佢跌到知痛去改,好過只有自己講!

nc2000 發表於 13-7-12 18:15
冇錯A仔大多是聰明仔,但佢地唔控制自己情緒,行為,所以係好頭痛的問題,我初時都激氣,後來睇开d, 由得佢 ...
同意! 而且他們開始大,有自己的自尊心,過份責罵結果會是與你關係愈來愈差,遇到任何困難也不會返家找家人,家不能成他的避難所,外出的壞人便有機會入位。所以只要維持好關係, 你便仍可是他的導航者。况且, 他有這問題不是他的責任, 他也不想。 所以到了中學階段,重點便要有所改變。
‹ 上一主題|下一主題