用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我明白針唔拮到肉唔知痛.....
go

我明白針唔拮到肉唔知痛..... [複製鏈接]

事情是 ....
亞仔的一名同學, BB時被評為"自傾", 讀咗 I 位後現於主流小學讀二年班,
開學至今, 因專注力問題而被老師調去特別座位, 亦因為不專心而經常犯課室規則,
手冊寫了多次, 社工已經開檔案.....

今日跟他的媽媽談及 : 二年班開始不專心課堂, 之後還有三至六年班!!!
可會帶兒子去一趟私家醫生, 看看須要藥物輔助....
但她的反應很大, 指明不想給兒子吃藥....
我聽到後心有點酸, 我只想她考慮考慮可能幫助兒子的方法, 我不想他錯過時間,

心裡難受.....

專注力不足的小朋友, 如果用藥物輔助, 真是無一可取嗎??
   0    0    0    1
:wave:  :wave:

醒目開學勳章

平常心吧!很多父母還是不能接受自己小朋友有問題,你已提了她,是否接受食藥都是她們的選擇。

回復 殷!! 的帖子

好多時,我地係肉痛人地小朋友得唔到父母既接受.而想作出提點.不過呢樣野只有吃力不討好,每個人接受能力不同,上得黎呢到問野既,通常都係察覺到問題而想知多d.再而想搵資料幫自己小朋友。

唔接受既,連提都唔會提.或一埋藉口:佢大d無野架喇..佢懶d姐.佢性格係咁.無野既。

樓主,平常心吧~

殷!!  全中....  發表於 12-11-6 19:57

好想幫得一個得一個....
錯過時間, 錯過小孩, ....
:wave:  :wave:
‹ 上一主題|下一主題