用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你會一心二用嗎?
樓主: 小謙伯伯
go

你會一心二用嗎? [複製鏈接]

ANChan59 發表於 12-11-7 17:00
可能要作少少解說。
我指是工筆花鳥或人物,我要一隻手揸兩支筆,一支有顔色,另一支為清水筆,作洗染之用。比左手畫圓,右手畫方,複雜多了。
真的假的......左手畫圓,右手畫方<----我指既系100%同步進行....唔系同步完成就當系呵.....剛剛睇過部探討一心幾用既片, 果位英明神武既CEO平時都系習慣一心幾用,一邊揸車,一邊講電話下決定, 但測試時一邊講電話,一邊俾D路面突發意外佢就即時証明左唔系一心幾用, 只系一心先後共用而已........

以前在Discovery看過一個節目,研究一心兩用。測試一邊看片一邊聽一段講話。最後那班話自己一心多用和普通人的成績好似好不了多少。

samuel89 發表於 12-11-7 10:27
莫非你真的可左手畫圓,右手畫方
呢個我都得喎.

其實我一直都希望我小朋友有能力一邊睇電視, 一邊做功課, 而功課成果係見得人的, 只可惜暫時仲未得啫.

以前讀書.一邊聽收音機一邊做PAST PAPER. 工作上,一邊聽音樂一邊寫PROGRAM. 一路同CLIENT 講電話,一邊MSN 另一個客人. 有丁點時間,仲睇埋MAIL.  太習慣了...

chanwendy 發表於 12-11-18 17:01
呢個我都得喎.
真的假的......左手畫圓,右手畫方<----我指既系100%同步進行....唔系同步完成就當系呵.....

回覆:你會一心二用嗎?

畫圓、方,並不難

samuel89 發表於 12-11-21 17:55
真的假的......左手畫圓,右手畫方

我只係用手指試啫, 試咗好多次都得喎, 同步開始同步完成.

彈琴左右手彈不同東西,是一心二用嗎,要用腳踏,是一心三用嗎,眼看歌譜,是一心四用嗎?

打牌,一心一用,只顧自己副牌,輸硬....
鋤d(第二聲),一心一用,只顧自己副牌,死得啦....
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener
‹ 上一主題|下一主題