用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有沒有人知 鄭裕彤 , 寶覺好或是匯知好 ? ...
樓主: MIHO.WAH
go

請問有沒有人知 鄭裕彤 , 寶覺好或是匯知好 ? [複製鏈接]

MIHO.WAH 發表於 12-12-7 12:11
回復 ohnono 的帖子

聽妳所講...我都係要認真想一想...如我知道BAND 幾可以PM 找妳請教嗎 ?
承蒙不棄,定當拱手候教!
:verycold: :verycold: :verycold:

OHNONO

我已放了入消息是否即是 PM

請查收
MIHO

band  幾應該學校話你知,我仔上年全B 36/127都屬b 1組別,派入宣基,你個小朋友有A 有B ,屬b 2?

是的, 已很定是 1A3B 了可能我校比較差...仔仔 BAND 2 中

安格斯媽媽  你間小學競爭好大,b1位要好努力才行  發表於 12-12-21 23:32
MIHO

回復 MIHO.WAH 的帖子

各位,

本已決定 本區選 鄭裕彤  2/甲子    或 考慮 聖若瑟...點知仔仔要求考王華相..唉已同他說了, 浪費...但又不能太白
我問他為何選他, 他說因為此學校是很好...

安格斯媽媽  我仔上年想降band入匯知,我同老師都唔贊成  發表於 12-12-29 20:20
安格斯媽媽  我仔上年想  發表於 12-12-29 20:18
安格斯媽媽  有信心是好的,你擔心他考不到?或跟不上?都是b2自行當然要選比較好的,統一未必無機會可以試的,或者好似我仔越級挑戰成功呢!  發表於 12-12-29 20:17
MIHO

MIHO.WAH 發表於 12-12-29 18:35

各位,
你的情形,我也經歷過,我明白小朋友有時會好直接,知道自己的好同學去那,自己又想去那。我用了不太好的手法去迴避,我帶他看我喜歡的學校,我帶他去參觀我喜歡的學校,我還刻意選了在一個烈日當空下,揀了一條好迂迴的路線跟他去了一趟他喜歡的學校。去完之後,我知他心中有了答案!

janetlam74  媽媽的智慧!  發表於 13-1-2 13:59
杰杰媽媽  我都係用相同手法攪掂我仔入沙田讀,有時細既唔識諗,我地都要用D非常手段去更正佢,但佢唔覺我地出術  發表於 12-12-30 00:04
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 妳很聰明呀, 又知道我仔仔的好朋友選此間呢 ?

我都要試下學妳們...

MIHO

安格斯媽媽  我仔上年想  發表於 前天 20:18

安格斯媽媽  有信心是好的,你擔心他考不到?或跟不上?都是b2自行當然要選比較好的,統一未必無機會可以試的,或者好似我仔越級挑戰成功呢!  發表於 前天 20:17

安格斯媽媽

妳仔仔後來去了那一間 ?  我怕仔仔追不上都很望找一間相等或高少少...我想王華相可能高很多.

MIHO

MIHO.WAH

上年本來想選觀中及華湘,但老師建議選宣基及景嶺,最後入了宣基

MIHO.WAH

宣基我都覺得高,仔又唔想選教會,但老師比議建佢又肯接受,全選第一又比佢入到,他是b1c會比較辛苦,頭一個月適應不到行為有點反常,但現在已無問題,學業中規中矩,有信心進步,最主要信心,不放棄便行
你仔有A,我仔B1成績都無A,他應該會讀書的,不用太擔 心,但他真是諗陪朋友,不是以讀書為動力要諗諗了

回復 安格斯媽媽 的帖子

請問你的囝囝行為有什麼反常? 宣中一週有幾科測驗? 多謝分享.

回復 aa06 的帖子

他有壓力,欠交功課(不過小學都是這樣,但中學有正視),覺得同學欺負他(他比較敏感),但老師、社工、補習老師及家庭幫助下已改進了

宣中一週兩科左右,五至十五分左右,內聯網有清楚範圍

小朋友最緊要喜愛學校生活,成績自然有改進

MIHO.WAH,
HI, 你記得我嗎?個時我仔同你仔都傾過幼稚園架, 估唔到宜家咁快中學~~

我仔都係BAND 2, 老師SUGGEST跨區, 之前諗住彩天, 但去完模試同簡介會後決定唔報了...宜家要再諗...

99唔想佢跨區讀, 因為易"目及"佢多D~~

唔太熟TKO中學,你點選呀? 唔想佢學壞呢...

回復 hinhinmom 的帖子

上年有個媽咪都係比老師建議入了彩天,但父母不是太滿意想叩門呂潤財,但成功與否我唔知,唔鍾意不要跟學校議建,以免後悔,但將軍澳b1校位唔夠,b2位被b1生拎了,要小心選校否則派到很後志願,未必派到b2校

不過本人對彩天印象麻麻,我仔幼稚園時去過借禮堂,厠所內有好多塗鴉,現在唔知掂,b2頭同尾都可能差好遠

我有個問題見西貢他區沒有彩天選,只能靠自行考入?或甲部抽入?

hinhinmom

是嗎 ? 妳都有去彩天...當天我一家都有去, 我校老師都有建議我去此校, 看後都不想放在自行想再想清楚...
剛看到彩天是正增值的學校之一... 我個人想來想去都係覺得 如選區外便選男校, 否則男女校回TKO可能都差不多
呀, BAND 2 重有一間是 聖若瑟英文中學在 觀塘

我仔仔都係BAND 2 中 , 甲子都會選選的...但我又想偏多少少英文, 因對仔仔好D以寫方面及認字上 ,
甲子以中文而英文不太多, 反而 寶覺同 鄧英喜多些因 全校轉了英數及英科 , 但兩校都會有 BAND 2 &
BAND 3 的學生因不是BAND 2生的目標, 而甲子我沒估錯應該是比較太多收BAND 2 生, 校風自然會好 .

有時想下又好像不太多 BAND 2 選....

MIHO

寶同鄧是保守點,但比較隱陣,住在附近學生ok,比健明村學校好

安格斯媽媽 發表於 12-12-31 13:25

上年有個媽咪都係比老師建議入了彩天,但父母不是太滿意想叩門呂潤財,但成功與否 ...

HI, 彩天屬KWUN TONG區, 自行是老師提議自己考, 阿仔COMMENT係面試老師無禮貌, 我就覺得校舍太舊, 本來校舍外面係其次, 但我覺得, 總不能比我以前讀的中學還差麻... 阿仔仲要係度讀6年的...

我聽其他家長都話唔好聽學校建議的. 老師SUGGEST跨區因為區內學位真的不足.

安格斯媽媽  咁快考?是指上年?下月格交自行表  發表於 12-12-31 16:59

MIHO.WAH 發表於 12-12-31 13:42

hinhinmom

MIHO.WAH,
係呀, 我一家都有去彩天呀, 因為個仔之前聽人講, 所以佢勁鍾意彩天, 所以諗住一家都迎合佢幫佢全力入彩天, 但上次模試後佢反感了, 所以宜家先頭痛..

阿仔英文比中文好, BAND 2我宜家都唔知有咩選擇...TKO無男校麻?

回復 安格斯媽媽 的帖子

多謝你的回覆, 請問五至十五分是否指分鐘, 如果是, 那麼考的範圍是否只是一課? 小測的分數佔考試的幾多percentage.

TKO 是沒有男校的..可能是現今女生多過男生, 男女校容易生存

安格斯媽媽  現在讀男女校都似讀女校,女多男少,小學同現在都是這樣,好彩我仔鍾意斯文反而不喜歡男同學,但成績不夠女同學,男仔大多粗心大意  發表於 12-12-31 16:39
MIHO
‹ 上一主題|下一主題