用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問 梁文燕 / 基督 書院 是 band ?
樓主: TracyC
go

請問 梁文燕 / 基督 書院 是 band ? [複製鏈接]

回復 鋒媽 的帖子

基督書院有一班全英文班, (包括地理,西史,數學,科學,電腦), 而其他3班係英語申廷,有25% 課時用英文,(地理,西史,數學,科學,電腦),所以其他班買書例如地理,會買2本中文,1本英文. 如入到英文班,同BAND 1 尾差不多,不過通識4班都係中文教,阿仔話用英文上課老師不講中文的, 至於校舍環境真係舊D,我成日覺得佢地個禮堂好暗,唔夠光,同埋個有蓋小食部好細,比起阿仔小學還要細,不過阿仔已經習慣左.
校長話老師經常會留校至7:30(唔知係咪真),如有課堂上不明可放學去問,阿仔有時在校有野唔明就約老師放學問(要預約),如果特別成績差我又唔覺學校有補底,但是學校要求中,英考試必須合格,如其中一科不合格,會有1-2星期補英OR補中班,跟住補考,若補考都唔合格,會留班,因7月註冊,考呈分嗰幾日見到好多學生補課及補考.
學校操行係用分數,做得好有1分加,若果上堂多口,唔交功課,頭髮過眉等等就扣1分,65底分,110以上就有優點,(呢個方法我覺得幾好,以前我個仔叫極佢剪頭髮都唔肯剪,現在每2星期自動自覺同我講要剪,同埋自己會留意在校儀容,操行,佢怕比人扣分)
最好係老師有愛心,又包容,可能比起阿仔小學老師,他們更加為學生付出,阿仔話有同學成績差係唔會比人笑,(以前成績差小學老師係會點名訓話),今年轉左校長同副校,去過幾次學校講座,活動,我覺得他們有一團火,係有心辦學同想學校更上一層樓 (我老公話其中一個副校個樣似有頭髮既金剛).

12月15日會有個中一資訊日,如有興趣可去參觀一下校舍,同埋見下D學生,阿仔話佢地班會有朗誦表演,我上年都有去中一資訊日

回復 tungyanmama 的帖子

Thanks! tungyanmama,

我還想知道Lunch是否一定要留校食.

tungyanmama  中一留校午膳,中二開始出去吃  發表於 12-11-26 15:03
‹ 上一主題|下一主題