用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我女今次報分試好差!
樓主: antia
go

我女今次報分試好差!   [複製鏈接]

回復 虫虫主人 的帖子

我地考到11月22日.今日已考左中文.阿女話知道已錯左一題.無論點都已成定局.

YuYuMother  放鬆d,錯一題呀女都唔想,唔好搞到咁大壓力。  發表於 12-11-29 19:56

我去年就是買了以下練習給細仔, 雖然而家都未做完, 但效果不錯.

1.  星願小王子 句段重組精要練習  /  傑思教育
    (我只買了第5, 第6冊)
2.  小學中文閱讀理解  /  眾樂堂, 樂思出版社
    (我只買了五下, 六上)

杰杰媽媽  嘩,之前我都係買開呢幾本俾我仔  發表於 12-11-20 12:59

細仔昨天回家說因呈分試關係沒派試卷, 但老師悄悄地告知每位同學中文(讀本部份)的grade, 他說他有A, 若作文部份不失手 (細仔說作文他作得不錯, 冇A也有B, 一定唔會攞C), 整科中文科加理應該點都有個B.......

antia  好叻呀.....有咩心德呀? 我女中文最屎........  發表於 12-11-21 16:08
bb86    發表於 12-11-21 14:42
杰杰媽媽    我仔小學中文多數都係得B,有時會c  tim,6年黎只係試過3/4次A咋  發表於 12-11-20 13:02
黃巴士    發表於 12-11-20 12:54

杰杰媽媽:  原來你又選這兩本, 咁我眼光都唔錯喎.    我當天在中華書局才大開眼界 -- 原來有咁多款練習, 五花八門, 有D題目重似曾相識, 好似在阿仔學校功課中出現過, 想老師也是參考這些練習吧.  我都擇咗好耐, 選好後即使冇折都一口氣每款買咗5,6冊, 癈事下次再花時間找咁麻煩.

杰杰媽媽  應該係話我買左好多本,多數都會有人買埋一樣咁解   (我仔小學時既補充有一排3尺既架咁多補充)............hahahaha  發表於 12-11-20 13:34

我有點想問大家, 妳們買練習給小朋友做那有否另上中文班呢 ?
因我大仔有讀寫從沒有返, 反而細女有返...但升上小三功課多了很多...我有想過自己買練習不上中文堂的...
MIHO

我阿仔沒有另外補習, 淨係針對佢的弱項, 在考試前每天叫佢做相關的練習一頁半頁, 而重組句子之練習都只係叫佢在題目上用數子排列次序就算, 唔洗佢成句抄一次.  

其實最緊要是找出孩子在哪方面有問題 (我發覺佢哋多數是唔明點入手 或 思考得太耐), 然後想辦法對症下藥, 只要佢叮一聽明白咗, 咁份卷點出, 佢都可以舉一反三不, 一定要狂操exercise.

antia  所以就越來越多野做1  發表於 12-11-26 13:31
antia  但她的上門補習老師唔比只寫1,2,3,4.......  發表於 12-11-26 13:30
杰杰媽媽  Me too ,叫佢寫多2隻字會死咁,連填充佢都同我寫:   1/2/3..  發表於 12-11-21 18:02
黃巴士  重組句子之練習都只係叫佢在題目上用數子排列次序就算, 唔洗佢成句抄一次.  ------   發表於 12-11-21 17:49

回覆:我女今次報分試好差!

其實係好煎熬,家長學生都辛苦,還要漫長既等係好痛苦!
不過你並不孤單,你有我們一班子女2013升中既家長,大家加油努力!

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

我囡小學時同黃巴士囝囝同班,都係中一丁。

都係俾晒D補充俾師妹了,但記得有一本既出版社係培生,有一本好似係香港教育??果本有一本大同一本細,係試卷形式,另有專門既練習。不過書局唔係好多時有得賣,基本上,啱呈分試既中文補充唔多,有d題式都舊,見到有啱既,就要立刻入貨。

句義辨析同段義理解都題式幾考人,我同老公都係中文系,都做文字工作,但係都估錯過唔少呢類題式既答案,所以小朋友一定要多做。

段義最緊要睇段頭同段尾,通常答案都係頭同尾搵。句義辨析如分辨唔到,可以先叫小朋友做簡化句子,刪剩最重要果部分,就易明少少。重組句子,可參考我以前發過既帖:做重組句子既基本步驟http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2379645。記住要小朋友心裡面讀一次。

如在家額外做閱讀理解,可以同小朋友輪流一段段讀,碰到唔識做題,就叫佢再讀相關段落一次,教佢點搵htts。

杰杰媽媽  句義辨析同段義理解-----我仔個時小學次次都岩晒,真係要多謝佢5年級時個中文老師.唔知教左佢地咩方法可能次次都岩晒,完全唔洗我煩心  發表於 12-11-23 11:48
黃巴士   我以前是在中華書局買補充的.  發表於 12-11-23 10:29

csy _ ma 我看了妳的重組句子..good , 我已keep了

我重有事想請教大家成功的家長, 妳們小朋友多活動嗎 ? 會有幾多晚留家溫書? 用多少時間? 幾點睡 ? 我家的兩位小朋友都是活動多的人, 小女小三差不多有4晚活動...比起以前已溫不到書了. 只能在星期日有2小時溫. 難道真的要忍心冊除她的活動 ?

中文小女以前保持80-90幾分, 最近一次考試是67分...中文真的有時不知點樣溫 ?

買練習來做真的有做很多嗎 ? 那在家時間有很多才行囉.

黃巴士  高小後都要集中單一活動, 預早為呈分作時間分配的準備.  發表於 12-11-23 13:12
csy_ma  八頁紙唔算好多?小五六既卷都係咁?  發表於 12-11-23 13:05
MIHO

我個女昨天第一日考英文,45分鐘由A-K部份八大頁紙,每郜份都要時間思考,又出得勁深,考完成個人無曬心機,你話學校係米玩野

MIHO.WAH 發表於 12-11-23 09:58
csy _ ma 我看了妳的重組句子..good , 我已keep了

我重有事想請教大家成功的家長, 妳們小朋 ...

我囡小三時平日有4-5項活動(學校:小演員、國畫書法,校外:西畫、英朗誦、琴),周六日各有一項(不同舞種的舞蹈課)。

小三時學校還要每周補兩次課備戰TSA。琴考完二級就停了,找不到時間練。國畫也因學校換了老師而停。其餘三項一直學至小學畢業。基本上除試前外沒有溫習。十點左右睡。周六日也不溫習。

中文,囡囡小一實在太慘不忍睹時迫她做過不到十篇閱讀理解,就是要輪流讀,會讀了,就易理解。

英文,有時連試前也趕不及或溫錯書,但成績最好。請參閱http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2498371&page=1#pid35504518我說的方法。(她小五下學期才開始上校外的英作班)

數學,長假會找小朋友一起做百子格。試前開教科書所付CD盡量做一次。

練習,只限中文補充,初小時都買來放的,到小五小六才會在試前做。

初小,我不主張要其溫習(書本所學何其少?)和做補充,有閒不如導其多看書更好。

smallfoothk  百子格?  發表於 12-11-23 18:29

csy_ma 發表於 12-11-23 13:04
我囡小三時平日有4-5項活動(學校:小演員、國畫書法,校外:西畫、英朗誦、琴),周六日各有一項(不同舞 ...

thanks for your good sharing  

回覆:Meikin 的帖子

边間?

回復 csy_ma 的帖子

DEAR CSY_MA

妳囡囡都幾叻的, 平日不用溫書...因小學每星期都有評估或默書, 故須要溫習的.

csy_ma  請參考我的網誌:小一至小六放手記http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=145361&do=blog&id=3185  發表於 12-11-27 10:41
csy_ma  而最有效的溫習法,莫過於把所學課文整理為筆記。此法最適用於英文和常識。到S1,英文老師E給她的測卷答案,都會highlight暗示答案的關鍵字  發表於 12-11-27 10:31
csy_ma  到了高小,在試前每星期讀1-2篇閱讀理解,同各做1-2個句義、段義等,較溫書本內文更有效?  發表於 12-11-27 10:29
csy_ma  中默響車程唔能夠齋講黎默,問題大些,所以成績也差些但其實由P1-P6,中默默的字很多都重複,所以同樣是愈大愈易。  發表於 12-11-27 10:27
csy_ma  唔好意思!唔溫習係指冇溫書既內容,我囡有少少讀寫障傾向,默書需嚴陣以待英默通常預早每日串3-5個生字,多用拼音同聯想,愈大愈易記  發表於 12-11-27 10:24
MIHO

edelwise 發表於 12-11-15 07:51
有感而發, 想當年我考的是升中評核試, 感覺很輕鬆,
唔記得係咪考一次就夠, 邊晒好次而家咁..
由5年 ...
同意!特別最近又要去聽中學講座,其實真係無乜時間溫習!

我係過來人,其實香港D父母同小朋友真係好慘,我舊年已經歷過,完全明白你哋o既心情,你哋努力加油呀

今天派左成績表, 中文很差, 現在都唔知點算?

antia 發表於 12-11-28 17:17
今天派左成績表, 中文很差, 現在都唔知點算?

問吓學校中文科老師有咩可以再幫到你囡囡??

antia  她說參加學校的中文輔導班! 由老師教授!  發表於 12-11-28 17:33

antia 她說參加學校的中文輔導班! 由老師教授!  發表於 半小時前
在家中,  家長可幫佢溫吓, 希望可以雙管齊下, 趕及去應付第3rd呈分.
‹ 上一主題|下一主題