用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 培道小學一問
go

培道小學一問 [複製鏈接]

小囡有幸今年被取錄,想問多少少問題, 請現有家長賜教。謝謝。
我想問:
1. 小學部有幾多個net teacher?
2. 一班有一個定兩個班主任?
3. 放學後嘅功課輔導班由幾點至到幾點,同埋收唔收錢? 如果收,幾多錢? 仲有係唔係星期一至五都有?
4. 課程係唔係較淺?
5. 英語話劇是恆常課程定係課外活動?
6. 是否需要學樂器?
7. 除了學費,雜費多嗎? 午餐一個月大概幾錢?
8. 什麼是多元智能同導修課?

謝謝!
   4    0    0    0

回覆:培道小學一問

I also want to know

回覆:sasafan 的帖子

我都好想知,有無人解答,我仔也取錄了,真的想了解深d

回覆:Bobo_wong 的帖子

我都好知呀!希望有人會解答啦!謝!

MHLMWH 發表於 12-11-14 21:31
小囡有幸今年被取錄,想問多少少問題, 請現有家長賜教。謝謝。
我想問:
1. 小學部有幾多個net teacher?
我都係今年獲取錄, 有一些問題知道:

2. 一班一個班主任
3. 功課輔導班收錢, 不過唔知幾錢, 但好似無校車
4. 課程淺唔淺唔知, 只知道中文深, 隔星期默中英, 即個個禮拜有默書, 一學期兩測一考
6. 好似話唔一定要學樂器, 但open day時林sir好鼓勵小朋友學, 因為可以增加自信及群體合作精神
7. 一般小學午餐費應該都差不多, $17+一餐
8, 導修課應該係做功課堂, 多元智能就部份學校安排活動, eg. 書法, 校長講故仔, 部份是同學選的課外活動

但係佢報名時嗰張紙係寫雙班主任, 但上佢地個網睇每班又只得一個班主任喎.  有D頭痛

回復 MHLMWH 的帖子

其實有雙班主任都係咁重要,不過唔知點解學校咁sell 法. 我而今年 P.2,但上年都冇揾過副班主任.而我也認同 Little Yolky講中文係ok深及栗要求ok高.
而本人覺得,學樂器係一件培養個人情操/修養的選擇.我支持...

回覆:培道小學一問

中文係點深法?我仔出年會讀呢間,請指教! Thanks

回覆:jovinng 的帖子

今年P1/P2 一班有幾多人? 因為面試個日有張紙貼出黎寫住一班約30人。如果過25人已經唔係小班教學?!!

我最後忍唔住SEND左EMAIL去學校, 以下係佢地嘅回覆, 希望可以幫到大家. ^^ 不過我好欣賞佢地嘅係, 我星期5 SEND EMAIL, 佢地竟然係星期日回覆我, 好芳勤力啊!!

您好! 盼望這回覆可以讓您多了解我們!

1.        小學部有多少個Net teacher?
我們有一位NET,她每星期會有一節課,跟我們的老師一同與同學上英語話劇。順道回應問題
「4」,即是說英語話劇是英文課的其中一部份,如果同學對此有興趣,亦可以參加英語話劇班(興
趣班),與不同年級的同學一同學習英語話劇。

2. 於報名簡介表上曾提到 貴校是實行雙班主任制, 但校網上的班級資料見得每班只有一個班主
任, 請問是否明年才會實行雙班主任制? 是由小一至小六推行或是只有小一?
您真是細心,網上列出的是正班主任的姓名。每年我們會為小一同學安排兩位班主任,正班主任就
像是同學的媽媽一樣,除了教援主科,班裏面的班務都是由她負責。而副班主任就負責協助正班主
任,特別是小一適應及開學初期。然而,接我們多年的觀察,小一同學很快就適應學校的生活,而
且與學校不同的人也熟落。就是高年級的哥哥姐姐、不同學科的老師、嬸嬸叔叔和校長,也都能成
為他們在學校生活的「好朋友」。

3. 放學後的功課輔導班是由甚麼時間開始及完結? 是否星期一至五也有輔導班? 以及如何計算收
費?
功課輔導班的時間是星期一至五,下午3:30-5:30。每天收費85元,現時按每兩個月上課日數計算收
費。

3.「4」報名簡介表上提到的英語話劇是恆常課程或是課外活動?
已回覆。請見問題1。
6. 學生是否必需學習樂器?
由今年起每位小一同學都會學習樂器。我們構思樂器班的時候,家長和中學校長都給了我們很多意
見。他們都認為這有利於同學入讀心儀的中學,因為今日有不少中學都會考慮同學有可學習樂器。
當然,除了投考中學之外,我們知道學習樂器對同學成長的重要。除了樂器班,我們還有管弦樂
團,透過樂團的練習,提升同學學習樂器的興趣之外,更可以培養他們與人合作的能力。每年我們
會為同學預備演出的機會,讓他們可以與人分享學習的成效。今年十二月,我們的同學會到九龍灣
和會展演出,雖然,他們並非專業的表演者,但是,我們相信透過此類演出,可以建立同學的自信
和建立學習樂器的目標。

7. 學費以外,雜費多嗎? 午餐如何計算收費?
雜費方面,視乎同學的需要而定,例如,校車費、興趣班的收費等。現時午餐收費應該是十八元左
右。(因為今天是假期,暫未能取得有關資料。)
8. 甚麼是多元智能同導修課?
我們的時間表中,達星期一、三、五下午設有導修課及多元智能活動。設立導修課的目的,就是讓
同學在學校盡量完成功課。回家之後,家長就可以幫助同學溫習,或者可以輕鬆地享受親子的時
間。導修課 由班主任及學校老師負責指導同學做功課,所以,同學遇到不明白的課題就可以立即得
到老師的支援。
多元智能課主要分為兩類,1. 是老師負責的興趣小組,例如繪畫、書法、手工、種植、詩班等。另
外,我們與九龍城浸信會合作,為同學提供團契活動。由教會的傳道同工、家長義工與同學進行活
動。這都都是免費活動。2. 是收費活動,由專業的導師為同學提供訓練,例如有樂器班、圍棋班、
英語話劇。

或許上述回覆亦有未盡之處,有需要可致電2711 2933與我們聯絡。

回覆:MHLMWH 的帖子

Good, 估不到學校會直接回答,有效率

回復 sasafan 的帖子

最主要深係閱讀理解,唯有多看課外中書。如果晤係,好多時係唔合格。

回復 Ginger_Baby 的帖子

上年P.1/21人,今年P.2/22人

引用:回復+Ginger_Baby+的帖子 上年P.1/21人,

原帖由 jovinng 於 12-11-19 發表
男女比例大約幾多?

回覆:jovinng 的帖子

Jovinng 多謝你既提供既資料。我想知道校車線有冇觀塘藍田線?

唔該曬呀, 我擒日去註冊都有問校車, 佢話實際資料要出年6月先知呀

回復 MHLMWH 的帖子

真係嚇死人, 禮拜日覆official email, 真是太誇張了吧!!!!!!!

回覆:little_yolky 的帖子

不知遲整地鐡,培道會否影響?朋友話現在浙江街施工

引用:我最後忍唔住SEND左EMAIL去學校,+以下係佢

原帖由 MHLMWH 於 12-11-19 發表
我最後忍唔住SEND左EMAIL去學校, 以下係佢地嘅回覆, 希望可以幫到大家. ^^ 不過我好欣賞佢地嘅係, 我星期5  ...
嘩...比我感覺好重示我地家長.....

回復 sasafan 的帖子

Sorry,係唔知。幫你問左我囝佢都唔知。不過就算女仔,都可能係多個半個,唔洗擔心
‹ 上一主題|下一主題