用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 禮賢對學生的分數要求很高?
go

禮賢對學生的分數要求很高? [複製鏈接]

1    0    1    0

我問我囡囡(現讀P6),她從無聽聞過有這樣的情况。

加上我班有人今次數學測驗不合格都沒有收信,相信真的沒有。(以上是P.6囡囡代打)

我仔小三, 無聽過有這種事

引用:各位禮賢家長,想請教各位,聽聞禮賢現在對

原帖由 星仔 於 12-11-16 發表
各位禮賢家長,想請教各位,聽聞禮賢現在對學生的要求很高,低分數學生會收到信!
是不是真的呢?感謝:yumm ...
我仔讀左6年,從來冇聽過或收過信,除非係通告,通告內容係幫你子女放學後留校補習成績較弱的一科,老師減少個人時間替有需要學生補習是出於關愛,是禮賢不會放棄成績稍弱的學生,如果被歪曲為"收信"或是警告之一,就真替學校,老師不值了!真希望該位收信的家長能清楚說明何謂收信!

星仔: 條LINK嗰個家長的消息來源成疑.  
作為禮賢家長, 真係未聽過有警告信.  呢回事.  學校從來用幫助的角度去支援學生, 而不會用強嚇手段. 我親身經歷, 我見家長時, 我講嗰仔中文差, 要惡補下, 老師反而叫我唔好俾壓力個仔, 只係介紹左啲學習網站俾我, 同埋多些陪小朋友閱讀.

回復 星仔 的帖子

我仔現在小四,當小一開學時,曾經有一個六年級家長同我講:"分數底過70分等收電話",佢話佢囡有一年試過分數底過70分,朝早收一個電話,晚上收一個電話(心諗:老師你又幾勤力喎 ,其實老師都只係想同家長溝通一下,睇下有咩可以幫手啫)。"警告信"我就未曾聽過,不過我自已就覺得....學校不是迫得太緊,而只係學生與學生之間有無形壓力,因為大家D分數真係拉得好緊)

回復 星仔 的帖子

升班標準:

學生於中、英、數三科全年總成績必須達致合格水平,方能升班,如未能達標者,則須重讀或作其他安排。(每科合格分數為60)

Pizza1234    發表於 13-7-19 11:59

回覆:禮賢對學生的分數要求很高?

我係P2家長,我個女係第一次普通話評估時,因為我忘記同佢溫而唔合格,之後老師就打電話嚟,係出於關心個隻,了解下有咩可以幫到手?重教我如果自己都唔識,就可以睇番隨書附送個隻DVD,又話會響小息、午餐嘅時間,多啲用普通話同我個女傾計!
放心,呢間學校真係好好的!

doramami  Agree!  發表於 12-11-23 11:45
fi-fi  agree....KRS絕對是一間好學校,期間仍不時會發現老師對學生做了一些窩心的事情,看似小事,但足而令我很感動。  發表於 12-11-23 08:16

回復 cherrie^^ 的帖子

hello Cherrie^^ & fi-fi,

您們好, 小兒有幸獲禮小收了入讀來年的小一, 請問一下, 禮小有否要求學生必需要學一樣樂器? 鋼琴計算在內嗎?  謝謝幫忙 {:1_1:}

回復 hellojenny 的帖子

No such request.

hellojenny  謝謝幫忙 ^^  發表於 12-11-23 11:46

回復 hellojenny 的帖子

無要求必修樂器科,但聯課活動你可以揀選一樣,到三年級音樂堂學牧童笛時,就有一次音樂考試需用一種樂器(可用牧童笛), 另一次考試必定是唱歌

hellojenny  謝謝幫忙 {:1_1:}  發表於 12-11-23 12:55

我呢生人最大嘅福氣就係生咗個乖女,同埋入到呢間好學校,有好多人都會嫌棄禮賢無千嬉校舍,個名唔夠響,無聯繫中學,但係我心目中,放小朋友係第一位嘅,先係一間好學校,禮賢係一間上上下下都充滿愛嘅學校,係依家現實嘅社會,好多學校因為要打曫自己個名,係各方面都不斷谷學生,真係好慘,無哂童真,無哂笑容,對我來講,就算佢點叻都無用,我要嘅係一個開心嘅女(但有好多人唔認同我的)!!!
搵一間學術唔差又有愛心嘅學校,重要有幸比你入到,千萬不要放棄!!!
希望可以幫助到一啲仍然十五十六嘅媽媽!!!

doramami  Yes, agree too.  發表於 12-11-23 18:01
fi-fi  agree{:1_1:}  發表於 12-11-23 16:53

引用:我呢生人最大嘅福氣就係生咗個乖女,同埋入

原帖由 dream_dream 於 12-11-23 發表
我呢生人最大嘅福氣就係生咗個乖女,同埋入到呢間好學校,有好多人都會嫌棄禮賢無千嬉校舍,個名唔夠響,無聯繫 ...
你係一個好媽媽! 你的女兒也很幸福!

回覆:dream_dream 的帖子

請問你囡囡讀緊幾年班?聽到你地咁講,禮賢真係好學校!

引用:請問你囡囡讀緊幾年班?聽到你地咁講,禮賢

原帖由 aleelee 於 12-11-23 發表
請問你囡囡讀緊幾年班?聽到你地咁講,禮賢真係好學校!

回覆:禮賢對學生的分數要求很高?

其實禮賢真係一間好好既學校.
講真我讀左六年聽都未聽過有warning letter about academic results尼樣野(唔代表其他有),
我岩岩睇到都嚇左嚇.
據經驗,禮賢既老師係好有愛心.
同學無論成績點差都好
佢地都會好用心去教導佢地,教到佢地識.
即使係打電話搵你地,亦都係出於關心同學.
正如岩岩一位家長講關於女兒普通話唔合格,老師打電話尼關心下同學既狀況,
亦足以證明我講既野係岩.
我可以肯定,
小朋友無論喺禮幼或禮小翻學,
都一樣禁開心
所以,我會極力推薦出年小朋友讀小一既家長
負擔得到就讀禮賢啦!

八卦一問:請問今年學費幾多?

學校要求不高!只是家長要求高,校內有良性竸爭,平均92分,25人考20左右。課程不是最深,中英數水準平均較高,只是不谷樂器和體育。今年畢業班,全級7x人1x名,男拔中學有得in。

回覆:dream_dream 的帖子

咁如果車程時間太長會是你考慮因素嗎?

‹ 上一主題|下一主題