用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生小學vsSFA點揀?
樓主: superman680
go

民生小學vsSFA點揀? [複製鏈接]

Sfa校舍陰陰沉沉,民生校舍光明正大,你知點揀啦!

回復 jackjet 的帖子

Agree!!

baby_sugar 發表於 12-11-19 23:33
九龍城vs深水涉,大學校vs小學校,好明顯啦!

我唔讚同, 去得SFA, 係遇強更強, 通常之後會轉去更強既.

tiggerpiget 發表於 12-11-20 11:18
回復 superman680 的帖子

唔係幾好呀!注冊前會決定,唔想霸佳個位。

tiggerpiget

表揮你既行為!!! GOOD!

醒目開學勳章

tiggerpiget 發表於 12-11-20 09:35
回復 evasoeeyy 的帖子

聽講民小上民中都好困難,唔一定上民中。
講係咁講,但SFA情況咪都係差不多,民小讀唔到去SFA都會辛苦,相反亦是,俾我或者會揀留喺民小,起碼都係九龍城區。

chunheimama  agree  發表於 12-11-20 12:57
chunheimama  agree  發表於 12-11-20 12:57

我都有音小同民小, 不過多數choice 民小, 如果我是你我會choice民小, 因深水埗中學網不比九龍城好.

What do you plan for your kid's secondary school?   I think a good MSP student is welcomed by many first tier band 1 school.  I prefer MS as it provides all rounded education to students.  In fact, the competition is keen and the school is tough,  it is not easy to maintain a good result in MSP.  Try to find a chance to talk to the parents of primary students before you make any discussion as they are the real "user".

100%民生,除非您想去Band 1頭中學

我選擇留在民小, 因為 1. 囡囡喜歡, 2. 民小同幼稚園同一個校舍, 小一班房就在幼稚園部3樓, 少左適應問題, 3. 明年民小都普教中, 4. 九龍城網, 5. 有民中做back-up.

sllau 發表於 12-11-20 16:00
我選擇留在民小, 因為 1. 囡囡喜歡, 2. 民小同幼稚園同一個校舍, 小一班房就在幼稚園部3樓, 少左適應問題,  ...

民小出年轉普教中咩?
係一至六年級轉嗎?

傳就係咁傳, 詳情我都唔係好清楚呀

回復 sllau 的帖子

民幼的小朋友真係好鍾意自己學校,真係氹唔到佢好好地考其他學校,作為家長,觀察左間學校幾年,全校活動參加左多次,中小學生的品行,學校的校風,文化大概已有掌握,喜歡便喜歡了!當然有更出名更難入的學校,家長都會心動,真係要睇個小朋友發展如何哩!當年大家選民幼,貪其進可攻,退可守,小朋友仲有一年在民生,唔好同佢地講太多入到咩咩學校了,老師一早知哂班小朋友去左邊度威哩! 小朋友同老師好friend咩都話比老師聽,老師都有計劃地留些表演機會、活動機會比些醒D的小朋友,栽培佢地上民小,所以我們算是BK 中細壓力的一群,等小朋友開開心心享受在民生的愉快校園生活,都好好準備上民小的challenges!

There will be 2 out of 6 classes in P2 MSP will use Putonghua to teach Chinese from next year. 普教中is not applied to all forms.  Studenst have to show their abilities in P1 before they apply for the class of 普教中.

回復 kennistong 的帖子

六年後,你有兩個選擇,強者當然可跨網去考名校;要不然 是中一派位,這是按小學校網地區分派,民小是九龍城而SFA是深水涉,你現在明不明白這兩個地區的分別?

最初幫阿仔報考小學,係唔想佢甘hea,想佢感受吓其他小朋友要面對嘅考驗,一個小學嘅學位係要努力爭取,並非順理成章便可得到。

回覆:baby_sugar 的帖子

當然明白, 但要知道小朋友考得入sfa 已非池中物, 為何不去sfa 遇强越强,可以更上—層楼?我不是说民生不好,但層次大不同!

回復 chunchun321 的帖子

同意民幼嘅小朋友係好鐘意自己學校,而民幼嘅家長在面對小一考試嘅期間,真係無甘大壓力。

回覆:民生小學vsSFA點揀?

升中可選住址網...小五搬去心儀校網都係方法

回復 tiggerpiget 的帖子

I really appreciate that  you will not hold up the offer and consider to the other parents.

回復 KAP 的帖子

大家都係父母,好明白沒有OFFER嘅感受,而最初幫阿仔報考小學,係唔想佢甘hea,並非要求佢一定要有OFFER,只想佢感受吓其他小朋友要面對嘅考驗,一個小學嘅學位係要努力爭取,並非順理成章便可得到。

明白到民幼嘅課程係比其他幼稚園淺,功課比較小,但民小就比較谷和多功課,怕佢唔習慣,所以借小一考試去訓練小朋友,加强對佢學術上的要求。
‹ 上一主題|下一主題