用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生小學vsSFA點揀?
樓主: superman680
go

民生小學vsSFA點揀? [複製鏈接]

其實民小真系吾錯的﹐小學程度都教得幾深﹐我覺得學術上同SFA吾會爭好遠﹐ 但就有BAND ONE的民中BACK UP﹐安心好多﹐ 開心好多。3年幼稚園經驗中體會民生書院真是真心辦學﹐同學老師家長都好好﹐校風尤其好。小朋友都愛學校﹐想原校升學﹐ 吾捨得離開民生。

回覆:民生小學vsSFA點揀?

正路都應該選民小。讀得安心又開心。SFA 每年都有十個八個走,無話佢無中學、仲連小學順利過渡都不知得吾得

何必咁辛苦?未捱過咩

回覆:民生小學vsSFA點揀?

民小for sure. 您回想之前入到民幼多興奮,不用煩中小學。已經脫離了,又入番去。
唔通您想考中學時又再被折騰一番。

回復 kennistong 的帖子

要入讀一間小學不但單單看學校的程度,還要看學校環境、設施、課外活動和師資。我認識兩個家庭的兒子也是讀sfa,並不覺得他們的程度比民小高得多,最重要是六年後的景況,雖然民小並不是百分百入民中,但都有一半人入到機會都有很大。反之,如入讀sfa,六年後再玩一次殘酷的面試遊戲,何必又再一次受苦呢? 如接受中一派位,而小朋友的成績是Brand 1 尾,學校為提昇"首三志願的入讀率",老師會建議家長報讀brand 2學校,他們說得好聽的是為小朋友入讀的機會高又不用太辛苦,但實際呢?

我寧願每個月多付幾百元學費,入讀一間環境設施及光猛d的學校和一個數年後的保障。
‹ 上一主題|下一主題