用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 現今私校同官津校,究道邊樣好???
go

現今私校同官津校,究道邊樣好??? [複製鏈接]

3    0    0    0
簽名被屏蔽

凡事兩面
學生質素差唔多好,定係random好?
學校資源用阿公嘅好,定係由雄厚嘅學費嚟好?

問題係:家長你想要乜?

醒目開學勳章 王國長老

邊有得一刀切架; 津校都有爭崩頭/等殺校; 私校亦一樣, 有D人人想入, 有D俾人做大後備

回覆:現今私校同官津校,究道邊樣好

我認為教學質素當然是私校好。

呀仔一,二年級都係讀私校,學校敨得好足,大概教八成和深少少。
而家轉了讀津校,老師只會教三四成吧了。

不過,讀津校的好處是,
如果你是勁的,會得到多D關注及機會。
讀私校就可能要自己出聲去爭取,
因為每個同學都有交學費的,
盡量都唔會偏幫叻嗰D同學仔。

引用:我認為教學質素當然是私校好。 呀仔一,二

原帖由 cha-cha-cha 於 12-11-22 發表
我認為教學質素當然是私校好。

呀仔一,二年級都係讀私校,學校敨得好足,大概教八成和深少少。
請問多咗什麼的機會?thx!

回覆:現今私校同官津校,究道邊樣好

因為宜家政府的教育政策亂到死,一時又母語,一時又話教學語言微調,一時又話減班,一時又話唔夠位。津校焗住要跟,私校起碼有自主權,明碼實價,政策consistent d.

回覆:現今私校同官津校,究道邊樣好???

我都想問,我讀書的時候,私校是沒有津校收才去讀,但現在就剛好相反,why??

引用:我都想問,我讀書的時候,私校是沒有津校收

原帖由 funfunyuyu 於 12-11-22 發表
我都想問,我讀書的時候,私校是沒有津校收才去讀,但現在就剛好相反,why??

...
係啦,我都想知點解?

Yes, 那天睇到呢個post 同個同事傾計, 係佢的認知(佢係+30) 都覺得以前私校多飛仔飛女, 又或會考後入唔番主流學校中六但又想重考而讀的.

引用:Yes,+那天睇到呢個post+同個同事傾計,+係佢

原帖由 hadwinboy 於 12-11-23 發表
Yes, 那天睇到呢個post 同個同事傾計, 係佢的認知(佢係+30) 都覺得以前私校多飛仔飛女, 又或會考後入唔番主 ...
我嗰個年代的私立中學就會。

我自己考慮私校係因為.......小班教學 (一班2個老師做班主任)......

醒目開學勳章 王國長老

以前呀, 私校質數唔好, D父母有最"潮話": 唔俾心機讀書你讀私校呀你!
而家私校/直資多左, 一般自由度會比津校大, 普遍有2款: 一款係以前津校, 為左要自由就轉直資, 例如CO-ED, 協恩, 亦有新辦既學校如優才, 港同, 但自由大又等唔等於辦得好呢? 又點間岩自己呢? 呢D至係值得思考的

以我的認知,以前,包括傳統名校都係官津學校,很多還是一條龍直上中學,小一收生同而家直資、私校一樣要考入的,所以,以前是官津校吃香。

經過多年變化,政府為左俾更多人可入讀心儀學校,規定小一不可考筆試,就近入學,改為統一派位。

好了,多左好多不同階層的人可入讀名校,又出現學生程度參差的問題,如一條龍中學要接收哂所有直升上來的學生,拉低整體成績,政府又容許他們脫龍,取完100%收生權。

來來回回,由以前要靠關係,睇家底,考筆試入名校,家長話將d學生谷得好慘!
到後來,統一派位,名校又多數係九龍塘、中覀區,窮人家長一樣冇份。
富貴人家又嫌同學太普通!
政府又批準學校轉直資或私校,取回收生權,家長又吾駛搬屋可選擇心儀學校。最重要係直資私校可自決教學語言,程度又深d,於是香港的家長們又重新回到從前要谷行班5歲小童去考直資、私小。

睇下今年考直資、私小,愈考愈深,愈多人考,試題愈深,門檻愈高的愈吃香,咪又回到從前?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

即是講中小學校收生權改革又回到原點。當初主張學校收生改革那幫人該如何評估自己的行為?是否集權很吸引,但能力很有限?

回覆:現今私校同官津校,究道邊樣好???

私校有好亦有差,同樣官津校亦有優劣,硬要比較有何意義?

回覆:556699 的帖子

同意你的説法,的而且確,官津小學又很多其實都具備相當實力,例如瑪利曼,可是由於居住環境,部分校網確實較少心儀選擇,所以,有關地區的家長都必須報考私小或直資以作後盾,不希望將子女交由電腦決定。因此競爭亦越來越大,不過,如果小朋友真是獲得適當照顧和教育,相信不論讀任何類別的小學,也不能夠阻礙小朋友脫穎而出,畢竟小學只為升中,升中只為考入大學,當然,除了學術,品格和德行也是十分重要。

引用:同意你的説法,的而且確,官津小學又很多其

原帖由 Jen123 於 12-11-24 發表
同意你的説法,的而且確,官津小學又很多其實都具備相當實力,例如瑪利曼,可是由於居住環境,部分校網確實 ...

個人意見:

一般官立學校老師 = 一般公務員

有名氣的官立學校老師 = 要幫部門維持水準/聲譽的公務員
‹ 上一主題|下一主題