用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 現今私校同官津校,究道邊樣好???
樓主: hiunam116
go

現今私校同官津校,究道邊樣好??? [複製鏈接]

引用:個人意見:一般官立學校老師+=+一般公務員有

原帖由 taktakchichi 於 13-04-11 發表
個人意見:

一般官立學校老師 = 一般公務員
咁直資?私校呢?

依家d父母連教育史都要研究~~

無錯, 以我6X年出生的人的經歴, 係官/津比較好, 私校聽見都驚. 原因係當時社會以中下/低收入/基層家庭為主. 好多家庭對節育不重視, 變成低收入多兒女入不敷支, 不少兒童暑期要找工作(我都試過去工廠攞野返屋企做), 小學畢業已經出社會做事. 父母唔比/沒能力供兒女讀書,
當時係政府要逼兒童讀書所以開始有9年免費教育及限制童工年齢, 要求人人讀到中三, 父母如果唔比返學會比政府告. 仲記得有朋友仔屋企仔就可以讀高中女中三就要去工廠打工幫補家計.
响這樣的紛圍底下私校邊有市場? 唔係冇私校, 比較出名有新發, 地記等等, 更出名例如九龍城威記(打交多過食飯). 私校只係比一d較有錢但又讀唔到書的學生入讀.
私校變成低成積學生的代名詞.

現在家長選校百般考究, 以前大多數只有一個前提/先决......近. 當年交通唔方便, 學校末必有校車, 大多較都係家長接送或自己返學, 記得小2, 3時住官塘裕民坊要去秀茂平返學, 要行成半個鐘......細個搬過幾次屋, 一搬屋就轉校, 死末?

時至今日, 社會環景改變, 中產/中上家庭大幅上升, 對子女教育要求提高, 千方百計要入名校, 而政府亦為左減省教育支出, 不斷改革又改革, 更加插手學校行政, 迫令一些傳统出政府糧的名津校寧可自負盈虧轉為私/直, 以避開政府控制, 而政府亦樂得慳反一筆.

總括而言, 以前同現今的私校不但只冇得比, 簡直完全相反.
以前係政府迫人讀書, 依家就求一學位而不可得.

沒錯,以往讀不到書的人會到一些私校讀。但一些top school 也是要俾學費的(不知這算不算"私校"),以我所知DGJS一向 是要交學費的。

引用:我都想問,我讀書的時候,私校是沒有津校收

原帖由 funfunyuyu 於 12-11-22 發表
我都想問,我讀書的時候,私校是沒有津校收才去讀,但現在就剛好相反,why??

...
我個年代都係,讀私校就表示津校讀唔掂,依家就相反。

醒目開學勳章

回覆:bb108 的帖子

昔日的私立中學就是。

‹ 上一主題|下一主題