用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真攪笑
樓主: tabo911
go

真攪笑 [複製鏈接]

引用:討論當然要啦,但覺得有啲家長up+得就up,+

原帖由 silvia_ng 於 12-11-21 發表
Agreed

回覆:真攪笑

用家同非用家點去界定?
應屆考小一生家長才是用家?

其他不是應屆生就是非用家?曾經歷過選小一的、還未經歷但將會經歷就是非用家?

引用:其實大家只是想有各位經驗父母的寶貴意見作

原帖由 tabo911 於 12-11-21 發表
其實大家只是想有各位經驗父母的寶貴意見作參考!但有些像偏離和太激動!

...
同意!

其實我幾年前因老公工作關係要返嚟香港時,我啲屋企人全部係外國,得我一個帶住個得兩歲多嘅女同陀住對孖B,真係有啲喇手唔成世,好彩上BK同班媽媽傾下傾下做咗好朋友,班媽媽好helpful,教我好多嘢,著實幫到我好多。到個女大咗入小學咪上嚟EK睇下有冇家長可以幫下忙,事關離開香港咁耐,對香港宜家呢個教育制度唔認識,一心諗住有啲貢獻咪分享啲朋友比我嘅“堅料”,點知比人狂鬧兼標籤為攻心計搞事人,搞到我都唔敢再分享係某啲名小學任教同係教處任職嘅朋友比我嘅資料!諗住唔再講學校嘢咁問下邊間學校啱個女,睇下有冇係用家嘅家長好心提供下一手資料參考下啦應該無問題掛,點知又會比人鬧你扮嘢,承機show off個女有幾叻!我都係唔想hold幾間offer先係度問下有冇好心家長比下意見,等我有多啲有用資料去分析邊間較適合女女啫,盡快決定放返啲offer出嚟,點知都有人會搵到位攻擊你!唉!好彩都仲有啲有心家長/朋友比到啲意見!多謝你們!

哈!係呢度呻完又唔知幾時比人鬧呢?

hadwinboy  我是EK 新丁, 一個月前才剛加入. 都對此處討論情況很驚訝, 也有點失望.  發表於 12-11-22 09:42

回覆:真攪笑

只要大家問心無愧!每個人觀點與角度也不同!但大家目標是一致的:為兒為女!各位父母加油呀!

就算是有孩子在學的用家, 都不一定說岀持平的真心話, 有多少個父母會對着街外人說出自己子女在一所學術很差, 纪律不好的學校就讀的事實呢? 公開說岀學校的問題, 破壞學校的名譽對雙方都沒好處。除非子女有能力轉到另一所較好的學校。否則一讀便是6年甚至是12年, 隠惡揚善也是無可奈何。

goodparents 發表於 12-11-22 10:52
就算是有孩子在學的用家, 都不一定說岀持平的真心話, 有多少個父母會對着街外人說出自己子女在一所學術很差 ...

In fact, if those "bad" schools are like that bad, it will not be discussed in the forum.  As parents concern only those good schools in terms of teaching style and placement on secondary school.

Rather, if those schools are really famous or considered as good but with dark side, its really worth to be discussed.  However, there is no perfect school.  One considered as good could be considered as bad by the others.

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:+本帖最後由+giannapoon+於+12-11-22+09:30

原帖由 giannapoon 於 12-11-22 發表

其實我幾年前因老公工作關係要返嚟香港時,我啲屋企人全 ...
好多時,大家處境唔同,諗法唔同,多了解一定無錯,唔駛咁上心,不過要了解唔一定問人,睇舊文有時都會搵到料!加油呀!

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題