用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝,德雅-如何決擇??
樓主: waiwaimam
go

王錦輝,德雅-如何決擇?? [複製鏈接]

回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

多謝各位的分析,其實我偏向王錦輝多啲,只係佢無呈分試,又令我有啲卻步

都唔知去唔去德雅留位好?!?!

咁當初選黃錦輝不是貪佢不用呈分, 小朋友可以冇壓力下愉快學習嗎?
定係你小朋友好適合玩測驗考試遊戲, 遇強愈強?
再想清楚自己想小朋友過一個怎樣的小學生活?相信你會找到答案了

我會選王錦輝,小六吾駛再煩

WKF各方面都好些

開開心心揀WKF, 實實在在揀Tak NGAI

我去面試時,德雅(老師或學生helper)比我的感覺非常好同有禮貌喎,d學生helper帶d小朋友落番樓梯時好caring,印象非常好。既然兩間都不失為一個好學校(各有長短),有時小朋友的感覺都好重要,畢竟係個小朋友要係個間學校六年,你不如問吓個小朋友對兩間的感覺,喜歡邊間啦。

When I got acceptance letter from WKF, I didnt apply Tak Ngar.  Two very different schools, have to think which types of school is suitable for your kid.

德雅都有中學架!?!?

waiwaimam 發表於 12-11-26 15:14
我覺得兩間都有適合佢的地方。所以好頭痛

你都講下兩間分別有咩適合女女的地方先有得選喎. 打出尼大家分析下啦.

引用:Quote:waiwaimam+發表於+12-11-26+15:14+我

原帖由 evacalbee 於 12-11-29 發表
你都講下兩間分別有咩適合女女的地方先有得選喎. 打出尼大家分析下啦.
報學校前,我想從活動教學,還是傳統的作出發點,問班主任的意見,她說小女活潑開朗,主意多,而且十分授教,學校上的功課也應付得很好,所以活動教學和傳統教學,也適合她。所以就只報了兩種不同種類最喜歡的兩間,好幸運,兩間也成功了。
德雅,喜歡她的學生,十分有禮,校風良好,修女仁慈。亦有進可攻、退可守的優勢。
王錦輝,喜歡她的教學理念,從解難中學習,著重思考。也喜歡學習語言環境,若能出國升學,相信也比較容易適應。一條龍也十分吸引,可是缺乏中學的資訊,不知是好是壞。

個人意見:
傳統有傳統的好,如果兩樣都得,我會覺得跟傳統條路會好d。始終活動教學條路唔係好鮮明。咁多間好似只有一兩間學校做得好(以中學成績看)。

唯一比較係語言方面,到底wkf係咪真係做得到呢?好多英文中學小學其實好多科目都係中國人用英文教,作用係有的,但出國讀書又另一回事。然後好多傳統中學出國讀書的人都比鬼仔勁㗎,我覺得可能係因為傳統學校造就了小朋友的能耐。

我諗女孩子,學懂有禮貌,有修養都好重要。咁我都相信,讀活動教學實係開心d既。

Btw, 德雅都有中學呀?是九龍城中學校網嗎?九龍城區多女仔band 1學校,升中都女仔好著數,有好多選擇。

typo: 成日記錯 德雅係九龍城區添 :p

"唔係"先真,又打錯… ":(

醒目開學勳章

回覆:evacalbee 的帖子

簽名被屏蔽

有直屬德雅中學,係band 2英中。
另外,一個白痴原因,可能考王錦輝時的家長討論,動魄驚心,感覺上得來不易,所以不捨得放棄。心知是一個無知的想法,但又不其然的這樣想.…

evacalbee  其實你心中已經有答案,隨自己心意選擇啦,免得將來後悔 :)
讀好書,用心去讀,其實間間都一樣啫。:)  發表於 12-11-29 12:13

其實我想問wkf無呈分試,呈分試係用嚟派中學,咁若果去考直資中學,無呈分試可以嗎?

讀了好幾年WkF既家長, 想轉出來讀轉統小學, 家長試過係無一間轉統小學肯收(特別係沙田區), 講得好聽叫做課程同人唔同, 有家長表示佢地程度係低過一般傳統小學. 當然家長喜歡WKF校舍, 事實佢係好豪華, 課程又輕鬆過其他小學, 輕鬆完讀12年至算, 都可以考慮.

Tko2040你是否wKf的家長,如果是聽回來,是否有確認呢?以我們用家,我覺得他們英文十分岀色,絕不比一般名小學差,數學也是很好,中文寫作放面有改善空間,我知學校正在加強,我選這校並不覺有錯,學生們大都能自動自覺開心學習,我想說讀書有很多方法,學的事一點也不淺!
BC

回復 hungchan1234 的帖子

讚成!唔單止唔淺,直情係深潻!唔明點解胡人話wkf較淺
‹ 上一主題|下一主題