用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一早嗌大交...蕭漢森VS德雅...
樓主: bryan_csy
go

一早嗌大交...蕭漢森VS德雅...   [複製鏈接]

回復 bryan_csy 的帖子

我贊成猴子爸的話. 你再"o答"真d la.....德雅又唔係唔讀會好大損失果類學校. 為阿妹著想先要揀津校. 而且沙田band1英中>SSP區. 你真係要認下低威la....

bryan_csy 發表於 12-11-26 11:03
今早上網check下自行結果,發現蕭小收咗,就同老婆講蕭小收咗,不過我想仔仔讀德雅,....點知佢話有個妹跟 ...

我係蕭小舊生, 我兩個女自行都係揀蕭小, 入咗喇!

其實我地選嘉諾撒聖家都有二十分, 結果都冇揀, 知唔知點解?

蕭小俾我嘅人格鍛鍊令我畢生受用, 而且我地果陣升中已經唔差架, 早幾年有個入左喇沙添

所以, 放心啦, 學校配套一定唔差, 問題係小朋友本身有幾受教!

vote for wifex2
if the first child is girl, then vote for u

引用:係唔係只可以註冊一間 (如果係咪得番2日決

原帖由 bryan_csy 於 12-11-26 發表
係唔係只可以註冊一間
(如果係咪得番2日決定?!)
德雅留左位都可以再諗。

我地係女仔,自行衰左,而家有德雅在手,再玩大抽獎時反而要再諗過。

冇中學back up 的話,派到都吾知讀吾讀好!

你太太都有道理,因想個妹可跟亞哥入。
女仔讀德雅有保障d, 男仔就要硬拼六年,可寄望一線英中。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:bryan_csy 的帖子

有妹的都係津校好,德雅ok,但又不是非常出名。加上真係越來越多人掙,我細仔現報pn, 佢一月出世都易找到學校,我同行朋友都落空,有的只有pm位,重大把雙非同你掙,直資不包收細妹,有些很絕情呢!

回覆:bryan_csy 的帖子

我係過來人,這是一場論籌碼的遊戲,到妺妹入小一時,將會以必收生入讀蕭小,不用在外拼。大人小孩都輕鬆得多。
起碼這幾年不用為考小一而谷妹妹,而是真的培養她的興趣,發掘她的潛能。

德雅中學是女校,對哥哥的升中來說也是毫無保障的,本人不認識蕭小,但到該校網頁看看也有不少學生能入讀沙田一線的英中,日後妹妹手持蕭小再考德雅應該也不會難到登天,所以我也支持你太太的看法

溫馨提示 : 今年蕭小自行都收爆(舊年自行必收)... 當中意味著什麼呢?

1. 今年概競爭係好慘烈, 而出年係比今年仲刺激.... 所以仲有個細概跟尾概, 當中利害關係不言而不喻

2. 以地理位置來說, 收得爆証明呢間學校有一定叫座力, 其實我當初都有想自行揀蕭小的, 不過對我來說地理位置真係唔太岩(其實對多數人黎講都係)

如果係為左妹妹有書讀, 唔洗再煩, 就一定係蕭小, 但如果單為個囝, 你就要問下自己, 到底那一間小學對囝囝才合適?  你太太所講既全是reasonable reason, 是所有家長都會考慮的問題.

個人意見係支持太太!

A gentle reminder:  Those smart kids could get every school offer that they want, for those who are average, may only be able to get 1 out of 10.  Competition is extremely fierce, the situation would get worse off only.  Furthermore, in Shatin, there may be even more mainlanders to fight for a seat.  I don't know about schools in your area.  From the surface, it looks like if a school doesn't have a secondary school associated, is it worth to risk both your boy's and girl's fate?  I could only say parents may not have total control on a kid to achieve good academic results as you may be expecting.  You never know a kid's academic strength until they are in Primary.  Things in kindergarten are too simple to ascertain a kid's strength and potential in academic.  
Support your wife's view! Save your money and spend wisely on their interests and personal strength is not a bad idea.

fishmeow  very good suggestion!  發表於 12-11-26 17:28

kennistong 發表於 12-11-26 14:43
如果係為左妹妹有書讀, 唔洗再煩, 就一定係蕭小, 但如果單為個囝, 你就要問下自己, 到底那一間小學對囝囝才 ...

Total agree with U!!!

上年我都是放棄了私校,選擇津校,因我有個細仔跟尾!我唔想再黎多次大抽獎,驚足咁多個月!

At least you have choices....  My son has none....  Nothing to argue about!

引用:溫馨提示+:+今年蕭小自行都收爆(舊年自行必

原帖由 jojkwok 於 12-11-26 發表
溫馨提示 : 今年蕭小自行都收爆(舊年自行必收)... 當中意味著什麼呢?

1. 今年概競爭係好慘烈, 而出年係比 ...
收爆? 點睇架?
申報: 仔仔自行收了

Gloriasogashiwa  恭喜, 安樂晒!  發表於 12-11-26 18:08
jojkwok  仲有, 恭喜晒... 唔駛玩大抽獎  發表於 12-11-26 17:01
jojkwok  蕭小自行只有50個位, 官方網上公佈已經夠數..... 其實當初都有認真考慮蕭小的, 不過真係太吊腳...  發表於 12-11-26 16:48

tammy0419 發表於 12-11-26 15:36
收爆? 點睇架?
申報: 仔仔自行收了

蕭小自行得五十個位之麻
今日公佈結果名單已經有五十人啦

即係, 可能有人入唔到添

回覆:一早嗌大交...蕭漢森VS德雅...

如果樓主果個係囡,大家又點睇呢?

jojkwok  都係蕭小... 始終有個細概跟尾  發表於 12-11-26 17:05
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

唔好勞氣,各有各道理,但個人都係覺得你太太的提議比較好,蕭小係沙田都唔錯,第一輪入到好好彩,沙田的中學band 1亦唔差,而且仲可以為細妹舖路,讀私校一闊三大,慳左錢,反而有餘錢比仔仔補習,咪仲好

avahy 發表於 12-11-26 16:03
蕭小自行得五十個位之麻
今日公佈結果名單已經有五十人啦

正解~ 我估今年蕭小都應該超額的

引用:Quote:avahy+發表於+12-11-26+16:03+蕭小自

原帖由 jojkwok 於 12-11-26 發表
正解~ 我估今年蕭小都應該超額的
哦! 因為佢係小班教學! 所以自行有50 個位! 大抽獎有50個位! 係咪咁呀!

Ivy07 發表於 12-11-26 16:30
唔好勞氣,各有各道理,但個人都係覺得你太太的提議比較好,蕭小係沙田都唔錯,第一輪入到好好彩,沙田的中 ...
Yes, I agree with your wife. There is no guarantee that the younger daughter will get an offer at 德雅 in the next year, and 沙田 is a better secondary school net. If you live in 沙田 your children will also save 6 years of transportation time too if your children attend 蕭小!
‹ 上一主題|下一主題